Kisfaludy Transparency International bírósági döntés első fok nyilvánosságra kel hozni

A 352 milliárd forintnyi Kisfaludy támogatás döntéseit és pályázatait nyilvánossá kell tenni az első fokú bírósági döntés szerint

by Kassay Tamás

A Transparency International (TI) Magyarországnak adott igazat a Fővárosi Törvényszék első fokú döntésével abban a perben, amely a turisztikai támogatások kiosztása mögött meghúzódó döntések és pályázatok nyilvánosságáról szól a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben, tájékoztatott a TI a honlapján.

A Transparency International Magyarország a 2021. évi korrupcióellenes világnapon, 2021. december 9-én tette közzé a Szoba kiváltsággal című tanulmányát, amelyben részletesen ismertette mindazon visszásságokat, hiányosságokat és átláthatatlanságot, ami szerintük az MTÜ pénzosztási gyakorlatát jellemezte az elmúlt években. A TI Magyarország által készített elemzés többek között megállapította, hogy a turizmusnak 2020-ban juttatott, 219 milliárd forintnyi, 16 ezer esetben megítélt támogatás több mint 70 százalékát, mintegy 158 milliárd forintot a 100 legnagyobb összegű támogatás nyertese vihette el. A források több mint harmadát, 73 milliárd forintot átláthatatlan feltételek mellett, egyedi támogatásként ítélték meg.

A forráselosztás koncentrációját jól példázza, hogy a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában álló Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el a 2020-ban kiosztott rekordösszegű támogatások 8 százalékát, 18 milliárd forintot. – áll a TI jelentésében.

Ezen a ponton jegyzem meg, hogy az azért látszik, hogy 16 ezer pályázó kapott forrást, tehát a program kedvezményezetti köre korrektül széles. Azt viszont valóban érdemes arányosan megvizsgálni, hogy 16 ezer pályázatból valóban a 100 legtöbb támogatást kapó projekt arányosan nagyobb kapacitást és gazdasági eredményt képvisel, mint a maradék 15900, miközben a teljes összeg több mint 70%-át megkapta? A másik szakmai kérdés pedig az, hogy valójában mi szükség van arra, hogy akár kicsi, akár nagyvállalkozókat is veszünk alapul, bármelyiküknek is adóforintokkal segítsük a saját ingatlanvagyonuk fejlesztését. A városok, fürdők, közhasznú létesítmények fejlesztési igénye vitán felül jogos és hasznos, de nem látom azt, hogy miért is fontos bármelyik vállalkozót támogatni, ha a saját lakóingatlanán kívül másik ingatlanja(i) is van(nak), amiket befektetőként hasznosít, ha megunja, akkor pedig értékesít.

Nyilvánosságra kell hozni, hogy mi alapján döntöttek a Kisfaludy Pályázat támogatási pénzeinek kiosztásáról

Transparency International Kisfaludy 2030 zrt költés pályázati összegek bírósági döntés nyilvános

A vonatkozó adatok, valamint a pályázati anyagok megismerése érdekében a TI Magyarország közérdekűadat-igénylés formájában fordult a Kisfaludy2030 Zrt-hez. Miután a cég megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordultunk, és első fokon a Fővárosi Törvényszék nekünk adott igazat. A még nem jogerős ítélet indoklása alapján az alperes érvelésével szemben a TI által kikért információk közérdekű adatnak számítanak, ezért nem csak a támogatás ténye, hanem a közpénz felhasználásának módja, feltételei, a garanciák rendszere, a határidők, és a szerződésnek a pénz felhasználását érintő kikötései is beletartonak.

A bíróság elutasította a Kisfaludy2030 Zrt. érvelését, amelyben arra hivatkoztak, hogy TI által kért adatok mind elérhetőek voltak a per megkezdése előtt is, mondván, hogy azokat egyes internetes felületekről, és adatbázisokból eddig is ki lehetett nyerni. A Fővárosi Törvényszék álláspontja szerint viszont egyrészről az információk csak ömlesztett és nehezen átlátható formában voltak elérhetőek, másrészt időközben az adott, az adatbázisra mutató link is elérhetetlenné vált.

Az ítélet szerint pedig az alperes, tehát a Kisfaludy2030 Zrt., nem tagadhatja meg adatkezelőként a TI által kikért információk összerendezését és ilyen formában való kiadását.

A Fővárosi Törvényszék döntése alapján tehát egyelőre bizakodhatunk, hogy idővel, az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedésével, vagy egy, az elsőfokú ítéletet helyben hagyó másodfokú ítélet birtokában megismerhetjük a Kisfaludy2030 Zrt-től mindazon információkat, amelyek tisztázhatják a több száz milliárd forintra rúgó turisztikai támogatások kiosztásának hátterét.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben