Spabook.net Kassay Tamás

A legbiztonságosabb légitársaságok listája

by Waterfan

A repülésbiztonság napjaink egyik kiemelt témája. A top 20 legbiztonságosabb légitársaság listája mellett fussuk át a legveszélyesebb légitársaságok nevét is.

2020-as év elején sajnos több súlyos, tragikus repülőszerencsétlenség történt, elég az Isztambulban leszállást vétő Pegasus járatra, vagy az Irán felett lelőtt gépre gondolni. Épp nemrég terveztem a Pegasus járatával repülni, végül más mellett döntöttem, igaz, hogy csak a kedvezőbb jegyár miatt. Mégis, arra késztetett ez az eset, hogy utánanézzek, mi a helyzet biztonság terén a repülés világában. A légikatasztrófák okai szerteágazók, vannak emberi, technilógiai hibákra és szándékosságra is visszavezethető esetek. Szerencsére 2019 lényegesen biztonságosabb év lett a légiközlekedésben, mint a megelőző volt, meglátjuk, 2020 milyen lesz, de az indítás kicsit erősre sikerült.

  • 2018: 160 baleset, ebből 13 halálos, összesen 534 áldozat.
  • 2019:   86 baleset, ebből   8 halálos, összesen 257 áldozat.

Összehasonlításul, csak Magyarország közútjain évente nagyjából 500 halálos baleset történik. DE:

Mindannyiunkban, legalábbis bennem tutira ott motoszkál, hogy ha egy repülővel történik valami, ott nem nagyon van esély megúszni. Ez a közhiedelem a zuhanástól való félelemből ered, de nem igaz. Tény, ha egy gép lezuhan, ott általában nincs menekvés, de a legtöbb baleset nem ilyen jellegű, hanem felszállás / leszállás közben, vagy a kifutó pályán következik be. Ezekben vannak személyi sérüléssel járó esetek, míg sokan karcolások nélkül vészelik át a helyzetet.

A legbiztonságosabb légitársaságok

Az AirlineRatings.com szakmai portál adatgyűjtése és értékelése alapján a TOP 20 legbiztonságosabb légitársaság 2019-ben:

Qantas, Air New Zealand, EVA Air, Etihad, Qatar Airways, Singapore Airlines, Emirates, Alaska Airlines, Cathay Pacific Airways, Virgin Australia, Hawaiian Airlines, Virgin Atlantic Airlines, TAP Portugal, SAS, Royal Jordanian, Swiss, Finnair, Lufthansa, Aer Lingus, KLM.

A Qantas kiemelkedik, mert az elmúlt 60 évben nem csak halálos kimenetelű balesete nem volt, de minden olyan üzemeltetési kategóriában, amiben biztonsági incidenseket rögzítenek és mérnek, listavezető. Hozzá hasonlóan tökéletes eredményt produkált még a Hawaiian és a Finnair.

Legbiztonságosabb légitársaság

Nem annyira köztudott, de a biztonsági incidensek többsége nem kerül a hírekbe, ellenben szinte mindennaposak. Az értékelés a kevésbé komoly eseteket, amelyeknél valós vészhelyzet nem merült fel, azokat nem veszi figyelembe, de bőven több elemet vizsgál, mint ami hozzánk eljut a híradásokból. Az, hogy a személyzet hogyan reagál és a társaságok folyamatai mennyire biztosítják 1-1 helyzet zökkenőmentes kezelését, sokat nyom a latban.

Van egy úgynevezett Safety Rating Tool, amiben a légitársaságok nevére keresve látható, hogy az éppen kiválasztott légitársaság az adatbázis adatai alapján mennyire van a top-on.

Hosszabb időszakot vizsgálva számos nagy légitársaság keveredett balesetbe, elég például az Emirates Boeing 777-es gépére gondolni, ami porrá égett leszállás után Dubaiban, de minden utas túlélte a meleg helyzetet.

Érdekes viszont, hogy a Germanwings hogyan lehet maximális csillagos és halálos baleset nélkül feltüntetve, ha mindannyian tudjuk, hogy az egyik pilótájuk konkrétan hegynek vezette pár évvel ezelőtt a Barcelona repteréről Düsseldorfba tartó járatot. Az eset után a cégstruktúra teljesen átalakult, vélhetően ezért a tiszta lap, de azért szerintem ez nem az, csak kozmetika.

A legveszélyesebb légitársaságok

A világ legveszélyesebb légitársaságai az AirlineRatings.com szerint 2019-ben:

Tara Air, Nepal Airlines, Ariana Afghan Airlines, Bluewing Airlines, Kam Air, Trigana Air Service, SCAT Airlines

Legbiztonságosabb légitársaságok listája

Tudtad, hogy Telekom előfizetők számára ingyenessé vált a fedélzeti internetezés 2020 februárjától? Olvasd el a részleteket itt!

Ha hasznosnak találod az oldalam, akkor nagyon örülök neki, ha megosztod a bejegyzést, és megírod kommentben, hogy melyik a kedvenc légitársaságod.

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook

Forrás: AirlineRatings.com
kép: saját

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben