Lengyelország újranyit korlátozások enyhítése nyitás

Lengyelország feltételesen újranyit február 12-én

by Waterfan

Lengyelország február 12-től újból lehetővé teszi, hogy egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újranyithassanak a koronavírus-járvány miatt bezárásra ítélt szállodák, mozik, színházak, koncerttermek, szabadtéri sportlétesítmények, valamint a fedett uszodák is. A hangulatjavító döntésről Mateusz Morawiecki miniszterelnök számolt be a helyi sajtónak.

A korlátozások feloldása egyelőre feltételes és részleges, a mostani döntés február végéig érvényes. Még a múlt héten született meg az a döntés, amelynek értelmében a múzeumok és bevásárlóközpontok már hétfőn megnyitották kapuikat.

A lengyel miniszterelnök a több hete nem növekvő járványgörbére utalva „törékeny stabilizációként” jellemezte az aktuális járványhelyzetet. Véleménye szerint a helyzet továbbra is csak óvatos lazításokat tesz lehetővé. Ennek egyik eszköze a kapacitások korlátozása, hogy a távolságtartás betartását segítse.

Lengyelországban kinyithatnak a

  • szállodák,
  • mozik,
  • színházak,
  • koncerttermek,
  • szabadtéri sportlétesítmények,
  • fedett uszodák.

A szállodákban, kulturális intézményekben a férőhelyek 50%-át szabad csak használni.

Az éttermek nem nyithatnak, ők továbbra is elvitelre főzhetnek. Szintén zárva kell tartaniuk az edzőtermeknek.

Beutazási feltételek Lengyelországba február 7-én

A Konzuli Szolgálat hivatalos információit olvasva az alábbiak körvonalazódnak: az európai uniós állampolgárok szabadon beutazhatnak Lengyelország területére, feltéve, hogy egyéni formában érkeznek, azaz gyakorlatilag kocsival, motorral, vagy gyalog, de a december 17-én bejelentett és később meghosszabbított korlátozások fényében a szervezett módon (repülő, vonat, busz)  beutazó személyek kötelesek 10 napra karanténba vonulni, kivéve, ha a szervezett módon beutazott személy, a beutazást megelőző 48 órán belül elvégzett, PCR típusú, negatív koronavírus tesztet mutat be.

Magyarul, aki repül, vonatozik, buszozik, 48 órán belül elvégzett negatív PCR teszt eredményt vigyen magával, és akkor elkerüli a karantént.

TRANZITÁLÁS: az EU valamely más tagállamában tartózkodási jogcímmel rendelkező személyek személygépkocsival tranzitálhatnak Lengyelországon keresztül, azonban repülőgéppel, lengyelországi átszállással utazók a tranzit zónát nem hagyják el, illetve az abból történő kilépés esetén Lengyelországban karantén-kötelezettség vonatkozik rájuk, kivéve ha 48 órán belül elvégzett PCR típusú, negatív COVID-19 teszttel rendelkeznek. 

Krakkó érdemes lehet egy kirándulásra

Szlovákián keresztül kocsival szabad tranzitálni, feltéve, hogy az megállás nélkül történik és 8 órán belül elhagyjuk az országot. Krakkó felé tehát szabad az út, sem teszt, sem karantén nem kell, a szállodák pedig nyitnak, és sok egyéb látnivaló is, különös tekintettel a múzeumokra. Étterem nincsen, de enni nyilván lehet másképp, a helyiek is megoldják. Lehet találni rendkívül jó ár/érték arányú szállásokat, például 4 csillagos, 9 pontosnál jobb értékelésű szállásokat reggelivel 19000 forint/szoba/éjszaka ártól, az 5 csillag pedig 25000 forinttól kezdődik reggelivel. A Radisson Blu-t például azért ajánlom, mert elképesztően jó a hűségprogramjuk, lényegében 3 éjszakánként 1 éjt ingyen adnak. Szóval, érdemes inspirálódni kicsit a keresőben:

Ennek a Radisson Rewards törzsvendég programnak hála lényegében ingyen utaztam Isztambulba, szóval megéri egyrészt gyűjtögetni pontokat, másrészt követni a Spabook blogját tippekért, trükkökért, hogy hogyan is lehet kimaxolni azt, ami benne rejlik ezekben a lehetőségekben.

Csoportunkban értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós tippről, élményről is. Oszd meg másokkal is ezt az írást, hadd legyenek képben!

Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben