Miskolc Avasi kilátó amfiteátrum

Amfiteátrum épült az Avasi kilátó köré, látványos lett Miskolc új közösségi épülete

by Polisor Bettina

A felújított Avasi kilátót tavaly decemberben vehették újra birtokba a miskolciak és a turisták egyaránt, mostanra pedig elkészült az új, több, mint 1000 négyzetméteres amfiteátrum, ami a Miskolc jelképének számító kilátót öleli körül – számolt be róla a Magyar Építők.

Tágas közösségi épülettel gazdagodott a borsodi megyeszékhely

Már nem csak az Avasi kilátó, hanem a régi parkoló helyén mostanra elkészült új amfiteátrum is lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy szabadon gyönyörködhessen a városi panorámában és azon túl a borsodi tájban.

A többfunkciós épület az ide látogatók számára könnyen bejárható zöldtetőt kapott, koncentrikus körcikkelyekre osztott kialakítása pedig az ókori amfiteátrumok romjait idézi. Az 1021 négyzetméteres új közösségi térben vendéglátó egység, komfortpontok (női, férfi, akadálymentes mosdók), és információs kiállító tér is kialakításra került.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Az Avasi kilátó lehet a miskolci közösségi élet egyik új helyszíne

A kilátó felől dombnak látszó épületegyüttes völgy felőli oldalán 50 adagos főzőkonyhával ellátott éttermet alakítottak ki, ami hatalmas, több oldalról megközelíthető vendégtérrel rendelkezik. A nyugati oldalon az étteremhez tartozó irodák, szociális helyiségek, illetve a személy- és teherforgalom helyiségei találhatók, ezek kivitelezése viszont sok kihívást tartogatott.

„Az altalaj rossz teherbírása miatt komplett talajcserét kellett végrehajtanunk, a külső térburkolat alatt pedig szintén az elégtelen talajtömörség végett cementes talajstabilizálást kellett készíteni.”

– mondta Stupeczky Attila építésvezető

A kivitelezés során a kilátó földszinti teraszát – az akadálymentesség biztosításával együtt – olyan módon alakították ki, hogy szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek vagy akár fogadások lebonyolítására is alkalmas legyen.

Ezáltal Miskolc nemcsak visszakapta a jelképnek számító Avasi kilátót, hanem egy új, közösségi célokat szolgáló, jellegzetes épülettel is gazdagodott.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben