Miskolc a negatív PR bajnoka a turizmusban – jótékonysági sporteseményt tiltottak be

by Kassay Tamás

Miskolc rendszeresen kerül be a hírekbe olyan dolgokkal, amik nem fényesítik a város hírét, annak ellenére, hogy a Spabook megítélése szerint a város és térsége Magyarország legizgalmasabb és legtöbb élményt kínáló úti célja, szabadidős és kulturális fellegvár. Ezúttal a városban legendássá vált, mára beszüntetett salakmotor verseny egyszeri, jótékonysági rendezvényét tiltották be a szervezők szerint, bár ezt az Önkormányzat azóta közleményben cáfolta. Tény, hogy ez nem borítja meg a turizmust, mint a Barlangfürdő elhibázott bezárása, de most ez is egy elszalasztott lehetőség és keserű momentum a város életében.

Miskolc turizmusa a csodás környezeten, a színes kulturális eseményeken és a Barlangfürdőn alapul, időnként kiegészülve sporteseményekkel is.

Mivel salakmotor versenyeket már hosszú évek óta nem rendeznek Miskolcon, ezért az ország minden tájáról érkezni készülő tömegek várták azt a kivételes és egyszeri alkalmat, amely a korábbi egyszeres egyéni, illetve többszörös csapat és páros magyar bajnok salakmotoros, Mészáros László születésnapja alkalmából szerveződött.

A magányos farkas becenéven futó sportoló július 26-án ünnepli 70. születésnapját. A jubileumi évfordulót egy nem mindennapi eseménnyel szerette volna emlékezetessé tenni korszakának egyik meghatározó magyar salakszórója: július 29-én, szombaton 10 órától salakmotorozást szervezett hajdani sikerei helyszínén, a miskolci népkerti (egykori salakmotor) stadionban, ám egyetlen nappal azelőtt, hogy elkezdte volna a barátaival önkéntesen rendbe tenni az elhanyagolt pályát, üzenetet kapott arról, hogy a rendezvényt nem lehet megtartani:

FIGYELEM- FIGYELEM !!! Motorsportot szeretők, tegnap, vasárnap este 8- órakkor kaptam egy értesítést felsőbb Miskolci Vezetők utasítása a 2023 – Július 29- én rendezendő Születésnappal egybekötött JÓTÉKONYSÁGI rendezvény BETILTVA, BETILTVA, BETILTVA arra kérem a Motorosokat, Szurkolókat, Nézőket ne induljatok el, mert elmarad a RENDEZVÉNY. A bejelentkezett SZUPER Csapat, akik a pálya rendbetételére jöttek volna 2023- Július 26-án, ne gyertek, mert a TILTÁS végett ez a nap is TÖRÖLVE. Ha nem tudsz beállni egy HAZUG, MOCSKOS, ROHADT sorba, ezzel kell számolnod. Remélem tisztán fogalmaztam. Ugye érthető. Nagyon SAJNÁLOM. Megértéseteket KÖSZÖNÖM. Minél többen OSSZÁTOK, feleslegesen ne utazzon el senki. Maradok még mindig Magányos farkas nektek, meg küldök Nagy-Nagy SZERETETTEL BARÁTI ÖLELÉST.

– írta bejegyzésében a bajnok motoros.

Nem az önkormányzat tiltotta meg a salakmotoros születésnap megtartását a Volán-pályán

FRISSÍTÉS: Miskolc Város Önkormányzata hivatalos kommunikációt adott ki a motoros Facebook bejegyzésére reagálva, amelyet teljes terjedelmében közlök:

Közösségi oldalán számolt be Mészáros László „Magányos Farkas”, korábbi egyéni, illetve többszörös csapat és páros magyar bajnok salakmotoros arról, hogy a július 29-re, a Népkert melletti Volán-salakpályára tervezett születésnapi salakmotoros rendezvényét „felsőbb miskolci vezetők” utasítására betiltották.

A bejegyzést átvette a spabook.net internetes oldal, és bár arról, hogy pontosan ki döntött a rendezvény betiltásáról konkrétumokat nem fogalmaztak meg, a leírtak értelmezhetők úgy is, mintha a tiltást Miskolc MJV Önkormányzata rendelte volna el.

Miskolc MJV Önkormányzata azonban nem hozott és nem is hozhatott ilyen döntést, mivel az önkormányzathoz semmilyen megkeresés sem érkezett a tervezett rendezvénnyel kapcsolatban, se bejelentés, se engedélykérés, a salakmotor-pálya pedig nem a város tulajdonában van, így egy ott megrendezni kívánt eseménnyel kapcsolatban sem az önkormányzatnak, sem a városvezetésnek nincs illetékessége.

Ilyen szándék egyébként fel sem merült volna, még akkor sem, ha az önkormányzatnak bármilyen köze lett volna a rendezvényhez, hiszen Miskolc városa elkötelezett támogatója a sportnak, és lehetőségeihez mérten folyamatosan segíti a helyi klubokat, sportolókat.

Az elmaradt születésnapi rendezvény kapcsán Miskolc MJV Önkormányzata őszinte sajnálatát fejezi ki Mészáros Lászlónak, egyszersmind boldog születésnapot és jó egészséget kívánva neki.

Innentől az eredeti cikk folytatódik:

Sokat elmond a hozzáállásbeli különbségről az, hogy a szomorú bejegyzést követően, másnap Debrecenből felajánlották, hogy az ottani pályán megrendezhetik az eseményt, minden támogatást megadnak hozzá. Mészáros azt írta, hogy a történtek miatt úgy érzi, több hétig nem képes motorra ülni, szétesett fejben, így a megtisztelő lehetőséget megköszönve úgy döntött, a gálát teljesen lefújják.

A szervezést 4 hónappal ezelőtt kezdték meg a miskolci salakmotor gálára, amelyről Mészáros így nyilatkozott a Boon.hu-nak:

Negyven-ötven motorosnak küldtünk meghívót, jönnek nem csak miskolciak, hanem Debrecenből, Nyíregyházáról, Gyuláról, és egyéb helyekről is. Debreceni születésű vagyok, Szolnokon lakom, de miskolcinak vallom magam, rengeteg ottani barátom van. A program a tiszteletkörömmel indul majd, aztán pedig meglátjuk, hogy ki, kivel akar menni, akár párban, hármasban, vagy négyesben három, négy kört, és hány alkalommal. Szeretnénk, szeretném, ha mindenkinek az igényét ki tudnánk elégíteni. Ha valaki csúszik, akkor sem marad le semmiről, jó lesz ismét a Népkertben, amely a fellegvára volt annak idején a sportágnak. Szerintem a városban lenne létjogosultsága, örülnék neki, ha valami ismét elkezdődne, felfigyelne rá a városvezetés, mert korábban rengeteg embert vonzott. Természetesen a depó nyitva lesz mindenki előtt, lehet fényképezni, odamenni a motorokhoz, kérdéseket feltenni, és kérésre motoroztatunk majd gyerekeket is. Egyébként öt éve nem jártam Magyarországon salakmotorversenyen, inkább külföldön, többnyire Szlovákiában, Zsarnovicán. Hálás köszönet Balázs Andrásnak, aki térítésmentesen ideadja részünkre a pályát, a létesítményt!

A cikkből kiderült, hogy belépőjegyet nem szednek, viszont kihelyeznek két dobozt, miután a rendezvény jótékonysági megmozdulás is egyben. Az egyikben a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ akut csecsemő- és gyermekosztály számára gyűjtenek, a másikban a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány MME részére.

Miskolcon már sok évvel ezelőtt megszűnt az évtizedeken át elképesztő népszerűségnek örvendő sportág, a salakmotor versenyzés

A műfajban Miskolc nemzetközi hírű helyszín volt. Az ok prózai: nem sikerült nemzetközi versenyzésre alkalmas formában fenntartani a pályát. Bár ez csak spekuláció, de valószínűleg a páya fejlesztésére azért sem volt politikai akarat, mert a kertvásori környezetbe az valóban nem illett bele és aránytalanul nagy zajterhelést okozott a környék lakóinak, új pálya építésére a külvárosi diszkontok szomszédságában pedig nem vállalkozott senki.

A mostani, egyszeri gála lefújásának pontos okát és a döntést meghozó személyét nem ismerjük, de semmilyen szempontból nem tartom sem szerencsésnek, sem helyesnek ezt a lépést. A pályát az önkéntes csapat rendbe tette volna, a város újra sok médiamegjelenést kapott volna, és sok turista érkezett volna az ország számos pontjáról, amellett, hogy a motorsportért rajongó miskolciak gyökereinek, identitásának is olyan lett volna ez a rendezvény, mint a frissítő eső a sivatagosodó környezetben senyvedő növényzet számára.

A városban nyílt titok volt a rendezvény, a város vezetőinek is tudnia kellett róla és úgy gondolom, elvárható lett volna, hogy támogassák ezt az alkalmat minden formális és informális módon. Néha az az érzésem, mintha hiányozna fejben a koncepció, a proaktivitás és az egészséges mértékű kockázatvállalás. FRISSÍTÉS: az önkormányzat fent idézett közleménye kapcsán a véleményemet fenntartom abban, hogy ilyen ritka alkalomról lévén szó, akár önként is a kezdeményezés mellé állhattak volna, a multi cégeknél ezt proaktivitásnak becézik. Tehát, a felelősség – úgy tűnik – nem terheli semmilyen módon az Önkormányzatot, de talán mutat egyfajta feljlődési lehetőséget a jövőre nézve hasonló esetekre.

A lefújással ismét szegényebbek lettünk valamivel, ami a helyi kultúra része, és amit pislákolva is, de érdemes lenne életben tartani.

A teljesség igénye nélkül álljanak itt a legnagyobb nevek, akiket gyerekként személyesen láthattam motorozni Miskolcon:

  • Adorján Zoltán 13-szoros magyar bajnok
  • Tihanyi Sándor 2-szeres magyar bajnok
  • Magosi Norbert 4-szeres magyar bajnok
  • Tabaka József 4-szeres magyar bajnok
  • Matej Ferjan 6-szoros magyar és 5-szörös szlovén bajnok
  • Szatmári László

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben