Megszűntek a beutazási korlátozások az Egyesült Királyságban

by Kassay Tamás

Az Egyesült Királyság beutazási korlátozásai péntektől kezdődően megszűntek, a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt összes rendelkezést visszavonták.

A brit kormány a hét elején tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy helyi idő szerint hajnali 4 órától (magyar idő szerint 5-től) az országba érkezőknek nem kell kitölteniük a regisztrációs űrlapot (passenger locator form), és oltottsági szinttől függetlenül senkinek sem kell tesztelnie sem belépés előtt, sem belépés után.

A tesztelési kötelezettség teljes eltörlése tehát azokra a turistákra is vonatkozik, akiknek nincs teljes körű oltásuk a koronavírus ellen.

Bár mostantól irreleváns, információs jelleggel írom, hogy a briteknél a koronavírus elleni teljes körű beoltottságot 2 beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen-vakcinából értelemszerűen 1 beadott dózis jelenti, emlékeztető dózist nem vártak el. A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagait ismeri el.

Az enyhítés előtt a teljesen beoltottaknak eddig az indulás előtti 2 napban elvégzett koronavírusteszt negatív leletét kellett felmutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Királyságba, és az érkezés utáni második nap végéig is el kellett végeztetniük egy PCR-tesztet.

Tehát március 18-tól kezdve ezek az előírások megszűntek, senkinek sem kell az indulás előtt és az érkezés után tesztet készíttetnie, akkor sem, ha nem számítanak teljesen beoltottnak. A lépéssel egyidejűleg felszabadítják azokat a szállodai kapacitásokat, amelyeket eddig a karantén hotelek számára jelöltek ki.

Nagy-Britannia Egyesült Királyság beutazási korlátozások megszűntek
A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.

A brit kormány azzal indokolta a lépést, hogy az új stratégiájuk alaptétele az, hogy a továbbiakban az egyéni szabadságjogok korlátozása nélkül kell együtt élni a koronavírussal. A döntést lehetővé tette a helyi oltási kampány sikere.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb, csütörtök esti tájékoztatása szerint a brit lakosság 85,6 százaléka kapott eddig két oltási dózist, és 67,1 százaléknak a harmadik, emlékeztető adagot is beadták.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben