Németország nem ismeri el a keleti vakcinákat, mert még sem az orosz, sem a kínai nem rendelkezik EU-engedéllyel

by Kassay Tamás

Németország egyelőre nem ismeri el beutazásnál a védőoltást, ha nem európai uniós (EU-) engedéllyel rendelkező vakcináról van szó – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter szerdán Berlinben az MTI tájékoztatása szerint. 2 hete még más volt az álláspontjuk, részletek lentebb.

Jens Spahn a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm-féle oltóanyaggal beoltottak nem mentesülnek a karanténkötelezettség alól, mert csak az EU-ban engedélyezett készítményekkel beadott oltás ad erre felmentést Németországban.

Minden egyéb készítménynél meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az EU-s használati engedélyhez szükséges követelményeknek. Nemcsak a betegség elleni védelem hatásosságát és a biztonságosságot kell igazolni, hanem azt is, hogy ugyanúgy erőteljesen csökkenti a kórokozó átadásának veszélyét, mint az EU-ban engedélyezett oltóanyagok. Ebben az esetben „nincs problémám azzal, hogy egyenrangúként ismerjük el, de szeretném látni a bizonyítékokat” – mondta a miniszter.

Németország makacskodik és nem ismeri el a keleti vakcinák meglétét a karantén feloldásához

Spabook vélemény: Németország ismét alternatív gondolkodási úton mozog, sok esetben megszokhattuk már ezt korábban tőlük, nagyjából 1 évszázada mindenképp. Érthető, ha azt mondják, a saját állampolgáraik számára nem kívánják elérhetővé tenni valamelyik gyógyszert, mert nem tartják kellően biztonságosnak vagy kiteszteltnek, de ha egyébként az az anyag igazoltan megkapta azt a plecsnit, hogy hatásos a fertőzéssel szemben, akkor érthetetlen, hogy más országok állampolgárai esetében miért is ne fogadnák el.

A WHO döntése már május 7-én megszületett arról, hogy a Sinopharm vakcinája hatásos és biztonságos.

forrás: WHO

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára tegnap, azaz kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte, hogy a WHO bejelentette, hogy a kínai Sinopharm-vakcina az időseket is védi.

Menczer Tamás azt mondta, a WHO kedden kiadta a Sinopharm-vakcinára vonatkozó részletes ajánlásokat. Ebben az áll, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatokra építve, azok alapján a WHO ajánlja a vakcina használatát a 60 év felettieknél is. Emlékeztetőül, április 28-án még ez volt a német álláspont:

Németországnak és Kínának az Egészségügyi Világszervezet (WHO) révén kölcsönösen el kell ismernie az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen használt oltóanyagokat.

– mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a 6. német-kínai kormánykonzultáció előtt 04.28-án az MTI szerint.

Jelenleg egyébként ezek a beutazási és karantén szabályok Németország esetében. Mindeközben Horvátországról is érdemes képbe kerülni:

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, ha kifejezetten a gyógyfürdők érdekelnek, akkor a Fürdők, gyógyfürdők csoportot Neked találták ki.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal híreit, és módodban áll, köszönöm, ha támogatod, hogy fennmaradjon.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben