Horvátország karantén nélkül oltási igazolvány beutazási korlátozások beoltottak teszt nélkül

Bréking: Horvátországba nem elég a védettségi igazolvány, kell az oltási igazolás pecsétes papírkája is, vagy 1 negatív teszt szükséges

by Kassay Tamás

Bár május 5-én bejelentették, hogy Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és teszt, valamint karantén nélkül, bármilyen oltással mehetünk nyaralni Horvátországba, ez csak a második oltás beadása utáni 14. naptól érvényes. Aki ezt nem tudja felmutatni, az 1 darab negatív teszt felmutatásával, vagy ottani elvégzésével beléphet, mutatom a részleteket.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport. A cikk írása közben érkezett egy másik bréking news is Németországból, érdemes ezt is megnyitni új ablakban:

Mivel a védettségi igazolvány nem tartalmazza sem az oltás típusát, sem pedig azok beadásának dátumát, ezért Horvátország csak úgy tudja ellenőrizni, hogy a második oltás beadása után eltelt-e legalább 14 nap, hogy elkérik az oltási igazolás pecsétes papírkáját is, amit az oltópontokon kaptunk. Aki igazolni tudja, hogy átesett a fertőzésen, annak az oltás 1. dózisa is már elegendő.

A Horvátországba beutazás feltételei és a pontos technikai részletek most jelentek meg az általam rendszeresen kiemelt forrásként kezelt konzuli szolgálat oldalán. A tájékoztató szerint:

“A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. (A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval.)

A 7 év felettiek esetében a felnőttekkel megegyező feltételek vannak, bár jelentek meg olyan hírek, hogy esetleg kivételt tesznek velük.

Fontos, hogy a korábban megszokott nyaralásainktól eltérően ezúttal minden esetben nyilatkozni kell a határon a tervezett tartózkodás időtartamáról, helyszínéről, sőt, többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről is. A kétoldalú megállapodás értelmében egyébként a magyar védettségi igazolvánnyal ugyanazokat a szolgáltatásokat lehet igénybe venni, mint a horvát védettségi igazolvánnyal és ez a horvát vendégekre is vonatkozik magyarországi tartózkodásuk során.

Magyarok számára jelenleg sincsen karanténkötelezettség, csupán 1 db, 48 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell felmutatni és már mehetünk is. Akinek nincs tesztje, belépéskor csináltathat a határon és csak addig kell karanténba mennie, ameddig megérkezik az eredmény, ami átlagosan 48 óra alatt van meg. (Aki nem hajlandó tesztet csináltatni, és nincs védettségi igazolványa sem, csak annak van 14 nap karantén, de logikusan gondolkodó turista nem fog kibújni a tesztelés alól.)

Horvátország beutazási korlátozások – a Konzuli Szolgálat adatai május 12-én

  1. A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. (Az elfogadott antigén-tesztek listája az itt hivatkozott dokumentumban található. A szerológiai teszteket a határtálépésnél a horvát hatóságok NEM fogadják el.) Fontos kitétel: A szerológiai teszteket a határtálépésnél a horvát hatóságok NEM fogadják el. Az antigén tesztek esetében, a patikában vásárolható és öntesztelésre használható gyorsteszteket a horvát hatóságok NEM fogadják el. Az antigén teszteket laborban vagy erre a célra hitelesített tesztelési központokban kell elvégeztetni, amelyekből a teszt eredménye és a teszt elvégzésének dátuma is hitelesen megállapítható.  
  2. Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni   (A horvátországi tesztközpontok listája) A házi karantén pontos címéről, amely lehet apartman, hotel vagy magánház is, a beutazó személy a határon nyilatkozik vagy azt az utazást megelőzően rögzíti ezen a honlapon.
  3. A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. A betegségen való átesettség igazolható: 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően  igazoló orvosi igazolással. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn. Az oltási igazolások felmutatása szintén mentesít a tesztelési- és karantén-kötelezettség alól. 

Ha valaki elhagyta az oltási papírját, akkor az EESZT portálra belépve a Kórtörténet menüből le tudja tölteni 2 darab pdf formájában, amit ki tud nyomtatni. Leírást nem találtam arról, hogy ez érvényes-e pecsét nélkül, de nagy tétben nem fogadnék rá, tehát érdemes elvinni a háziorvoshoz, pecsételje le.

Figyelem! Szlovénia hasonló eset

Bár erről nem találtam megerősített információt sehol, de a Konzuli Szolgálat oldalán az szerepel, hogy Szlovénia is napok számához köti a védettségi igazolvány elfogadását. Bár bizonyosan nem tudom kijelenteni, de logikusan következik, hogy az oltási igazolás nélkül ők sem tudják megállapítani az oltások beadásának pontos napját, tehát vélhetően hasznos, ha mindenki magával viszi a kis cetlijét!

Karanténkötelezettség és negatív teszt bemutatása nélkül léphetnek be Szlovéniába azok, akik igazolni tudják, hogy megkapták: 

  • a BioNTech/Pfizer oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább hét naptári nap
  • a Moderna oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Szputnyik V oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a CoronaVac oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Sinopharm oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Janssen (Johnson&Johnson) oltóanyagot és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját és azóta eltelt legalább huszonegy naptári nap

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, ha kifejezetten a gyógyfürdők érdekelnek, akkor a Fürdők, gyógyfürdők csoportot Neked találták ki.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal híreit, és módodban áll, köszönöm, ha támogatod, hogy fennmaradjon.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben