Notre Dame nyitás 2024

Párizs ikonikus épülete öt évvel a tűzvész után lesz újra látogatható

by Polisor Bettina

A franciaországi Notre-Dame várhatóan 2024 végén újra megnyitja kapuit a látogatók előtt, amire több, mint öt évvel azután kerül majd sor, hogy az épület tetőszerkezete csaknem teljesen megsemmisült egy pusztító tűzvész során.

A Notre-Dame újjáépítése 2022-ben kezdődött, a munkálatokat kiállítás örökíti meg

Abdul-Malak kulturális miniszter elmondta, hogy bár a székesegyház nyitva lesz a nyilvánosság előtt, ez nem jelenti azt, hogy a felújításnak vége, hiszen még 2025-ben is folytatódnak a munkálatok.

A hatóságok úgy döntöttek, hogy a gótikus művészet 12. századi remekművét a tűzvész előtti állapotának megfelelően építik újjá.

Ez magába foglalja az Eugene Viollet-le-Duc építész által tervezett, 96 méter magas, 19. századi torony újjáépítését is: a székesegyház ikonikus középpontja, amely a tűzvészben összeomlott, idén újra az épület felé magasodik, így már messziről is jól láthatóvá válik a székesegyház újjáéledése.

Notre Dame nyitás 2024

Becslések szerint Franciaország-szerte naponta mintegy 1000 ember dolgozik a Notre-Dame helyreállításán, éppen ezért év elején megnyílt a „Notre-Dame de Paris: az építkezés szívében” című kiállítás, amely az újjáépítésen dolgozó több száz kézműves előtt tiszteleg.

A székesegyház előtt található földalatti létesítményben ingyenesen látogatható a kiállítás,
ami a székesegyház helyreállításának folyamatban lévő munkálataira világít rá, bemutatva a kézműves munkások szakértelmét, illetve néhány, a tűzvészből megmentett műalkotást.

Eközben a Louvre-ban a „Notre-Dame-székesegyház: A kezdetektől Viollet-le-Ducig” című kiállítás 2024. január 29-ig tekinthető meg. A kiállítás több mint 120 alkotáson keresztül mutatja be a székesegyház kincstárának történetét.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben