Olaszország törvényjavaslat rövidtávú ingatlan bérbeadás visszaszorítása

Olaszország: a kormány törvénytervezetet terjesztett elő az ingatlanok rövid távú bérbeadásának visszaszorítására

by Polisor Bettina

Olaszország az egyik legújabb népszerű turisztikai célpont, amely a városok történelmi központjaiban található lakóingatlanok rövid távú, turisztikai célú bérbeadásának korlátozását tervezi annak érdekében, hogy több otthont szabadítson fel a helyi lakosok számára. A törvényjavaslat heves vitát váltott ki az országban a helyiek, a vállalkozások, a szállodatulajdonosok, a városok és a nemzeti kormány között- számol be róla az Euronews.

Mi a probléma az ingatlanok rövid távú turisztikai bérbeadásával?

A múlt héten az olasz idegenforgalmi minisztérium közzétette az új törvény első tervezetét, amely a rövid távú turisztikai bérbeadás, köztük az Airbnb-bérbeadás visszaszorítását célozza országszerte. A törvény célja nem csupán a megfizethető lakások egyre súlyosbodó hiányának kezelése volt a nagy olasz városokban, hanem részben megoldást kíván nyújtani a krónikus túlzsúfoltságra is számos turisztikai célponton.

Rómában nem mindenki örül a törvénytervezetnek

Az olaszországi turisztikai szálláshelyek bérbeadásának visszaszorítását célzó új törvényjavaslat heves vitát váltott ki, egyesek szerint nem fogalmaz elég szigorúan, míg a szállodatulajdonosok több méltányosságot követelnek, és azt, hogy minden létesítményre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak. Az új szabályok közt a leghangsúlyosabbak a két éjszakás minimális tartózkodásra vonatkozó követelmény és a rövidtávú bérbeadásra szánt ingatlanokra vonatkozó új típusú azonosító.

„Rómában ma több mint 25 000 szálláshely van. Ez 10.000 szállodának felel meg. Ahhoz, hogy valaki szállodát nyisson, végtelen számú engedélyt kell kiváltania, de amikor arról van szó, hogy 10.000 szállodának megfelelő szálláshely üzemelhessen, az már más tészta, mivel nem kell mindezeket az engedélyeket beszerezni.”

– mondta el Alessandro Massimo Nucara, a Federalberghi, azaz a szállodaipari vállalkozások országos szövetségének a főigazgatója

A szövetség azt szeretné, ha a polgármesterek nagyobb hatáskört és több ellenőrzési jogkört kapnának, valamint hatékonyan szankcionálhatnák azokat, akik nem tartják be a szabályokat, az ingatlankezelők azonban eltökéltek abban, hogy megvédjék érdekeiket és vállalkozásaikat. Olaszországban a probléma nem egyedi, hiszen több európai nagyváros is csatlakozott már tavaly a rövid távú bérbeadás visszaszorítását célzó kezdeményezéshez.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben