angol oltási igazolás hiteles fordítás fordító iroda

Nyerészkednek az oltási igazolások fordításán

by Kassay Tamás

A napokban forró téma volt, hogy több ország angol nyelvű oltási igazolást kér. A fordító irodák egy része etikusnak nem nevezhető módon szabadrablásba kezdett a tájékozatlan utazni vágyók körében. Volt, aki több, mint 10000 forintos ajánlatot adott a 200 karakternyi fordításra, amit valójában egyszer sem kell elvégezni, mert az angol verzió szabadon letölthető a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldaláról csupán hitelesíteni kell. Nyílt levél következik.

Kedves érintett fordítók, akik üzletet szimatoltatok, hozzátok szólok most, akinek nem inge, ne vegye magára!

Teljesen rendben van az, hogy a szolgáltató pénzt kér a szolgáltatásáért. Ugyanakkor, amikor pontosan tudjátok, hogy mennyire nem tudják az emberek, hogy kihez, hová és mivel fordulhatnak, és a fél éves folyamatos küzdelemben, hétvégi túlórázásokban megfáradt orvosok elküldik hozzátok azokat az embereket, akiknek egyébként ők maguk kellene, hogy lepecsételjék az angol oltási igazolásaikat, akkor nem érzitek azt, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében az lett volna a korrekt, hogy szabtok egy méltányos egységárat és azt mondjátok, oké, 2000 forintért megy a pecsét és postára is adjuk?

Oltási igazolás hiteles fordítás árak

Kértem több ajánlatot, a legolcsóbb 3000 forint volt, az átlag 4200 – 8500 forint között szóródott, és közben több olvasóm számolt be 10000 forint feletti ajánlatról is. Egy olyan fecnire, amin semmit nem kell lefordítani, mert készen van, letölthető, csak hitelesített formában kell kinyomtatni, ez kb bruttó 900 forintos díjat jelent alapesetben. A 200 karakternyi el nem végzendő fordítás pedig 1000 forint, tehát mindenki, aki 2000 forint felett tett ajánlatot, véleményem szerint tisztességtelenül járt el.

Tudom, most sokan forgatjátok a szemeiteket, de akkor más dimenzióba teszem: dupla, tripla, többszörös pénzt kértetek az emberektől valamire, amire rá vannak kényszerülve. Eközben megbíznak bennetek, nem tudnak tájékozódni, mert alig van infó, bevállalják hát.

Van az úgynevezett társadalmi felelősségvállalás. Tudjátok, amikor cégek óvodákba visznek új bútorokat, esetleg kifestik a termeket a sulikban csapatépítő jelleggel munkaidőben, ilyesmik. Annak ellenére, hogy az NNK állásfoglalása szerint

„külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű oltásigazolást az oltottak részére, bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat”

mindannyian tudjuk, milyen heroikus munka folyik a kórházakban a mai napig, az egészségügyi dolgozók hónapok óta rendszeresen hétvégente is dolgoznak, hogy minél gyorsabban haladjanak az oltások.

Mi lett volna, ha most Ti vagytok azok, akik abban a pár napban, amíg ez a fordítási folyamat nincsen teljesen kitisztázva, addig a társadalom segítségére siettek? Ahogyan éttermek adtak ételt kórházi dolgozóknak, Ti is összefoghattatok volna, hogy besegítsetek a túlterhelt kórházaknak és azt mondjátok, itt vagyunk, segítünk, megcsináljuk. Miért kell mindig mindenben a pénzt lesni? Értem, költségetek van vele, de komolyan, 5-10 ezer forint egy oldal nyomtatás, meg mellé amíg kiállítjátok a számlát? Ne már.

De mondok még jobbat, mert őszintén nem értem:

Komolyan, egyikőtöknek sem jutott eszébe, hogy kitegye a Facebook oldalára, hogy angol oltási igazolás hitelesítést vállal INGYEN az első 1000 embernek? Csak mondom, hogy egy ilyen húzással országos sajtóba lehetett volna kerülni, címlapra a legnagyobb oldalakon, arról nem is beszélve, hogy több ezer megosztást kapott volna a céges oldalatok. Egy ilyen média kampány több millió forintba kerülne egyébként.

De nem, ehelyett van, aki jön a Spabook oldalára és kommentben vadássza az embereket, hogy menjenek hozzá fordíttatni és próbál néhány százezer forint nyereséget zsebre vágni. Egy olyan cikk alatt egyébként, ami arról szól, hogy nem, nem kell fordíttatni, mert ingyenesen letölthető a form és valójában az orvosoknak kellene aláírniuk. De ha mégsem teszi meg valamelyikük – ami amúgy a végtelen túlterheltségük miatt érthető – akkor valóban szükséges egy „fordítás hitelesítés”.

Ettől nem működik itt ez a társadalom, az ilyen hozzáállástól. Lehet, hogy remek és hiteles a nyelvtudásotok, de úgy tűnik, van egy szó, ami hiányzik – nem csak a Ti – szótáratokból:

ÖSSZEFOGÁS

Őszintén gratulálok, sikerült hozni azt a formát, amit tavaly a balatoni szállásadók azon részének, akik szemérmetlenül emelték fel az áraikat.

Mr Spabook
ui.: én mit tettem? Ingyenesen biztosítottam felületet a turizmus szereplői számára, hogy ezzel segítsem őket. A felület az nem úgy van, hogy létezik. Van költsége, sőt, ahhoz, hogy tartalom is legyen rajta, az én munkám is kell hozzá. Sok óra, sok éjszaka. Mégis, úgy éreztem, szeretném, hogy közösen előrébb jussunk. Mikor lesz az, amikor mindenki felismeri a saját portáján, hogy mit tehet hozzá a nagy közös egészhez? Lesz még olyan világ, amikor nem a profit lesz az első szempont?
Meg nem erősített hírek szerint az angol nyelvű verzió elérhető lesz mindenkinek a saját EESZT profiljában, várhatóan 1 hét múlva, ezért sem érdemes most fordítás miatt szaladgálni senkinek, akinek nem égetően sürgős.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben