Letölthető angol nyelvű oltási igazolás, amelyet az orvos ingyen kiállít

by Kassay Tamás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nyilvánosságra hozta az oltási igazolás angol, letöltésre kész verzióját, amellyel – a külföldi beutazás egyik feltételeként – a magyar utazók angol nyelven igazolhatják oltottságukat. – írja a Turizmus.com. FRISSÍTÉS: bár sok helyen nem szerették volna kiállítani az olvasóim számára ezeket az igazolásokat, Dr. Szabó Enikő helyettes tisztifőorvos megerősítette, hogy az értesüléseim helyesek:

„Külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű oltásigazolást az oltottak részére, bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat.”

Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)

Tehát, senki ne rohanjon fordító irodákhoz, és pláne ne fizessen sehol sok ezer forintos díjakat, a oltási igazolások aránytalanul drága fordításáról épp most tettem közzé egy friss cikket (05.21.)

Miért szükséges angol nyelvű oltási igazolás?

A magyar turisták egyik fő nyaralódesztinációjának számító Görögország bármilyen vakcinát elfogad, de előírták, hogy a 2. oltás beadása után 14 nap el kell, hogy teljen a beutazásig, és erről angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven kiállított oltási igazolást kérnek.

Érdekesség, hogy bár Horvátország is kér oltási igazolást a védettségi igazolvány mellé, de ők elfogadják azt magyar nyelven is.
Románia szintén angol, vagy román nyelvű oltási igazolást kér a legutóbbi szabály frissítés óta már semmit.
Ausztria angol, vagy német nyelvű igazolást kér, erről külön cikket írtam, amiből letölthető a helyi nyomtatvány, ami eltérő a magyartól!

Az NNK az utazók kérésére eddig is elküldte, ezenkívül a dokumentum a legtöbb oltóközpontban elérhető, s rövidesen a koronavírus tájékoztató oldalról is letölthető lesz.

„Az angol nyelvű oltási igazolást – amely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján. Az angol igazolás megszerzésének külön költsége nincs, és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban”

írja a szakportál

Ha esetleg valahol valaki nem szeretné kitölteni, akkor az alábbi e-mail-t nyugodtan mutassa meg mindenki, a helyettes országos tisztifőorvos válasza alapján az eredeti magyar igazolás felmutatása mellett az oltás beadásának helyén bármely orvos kiállíthatja az angol igazolást!

angol oltási igazolás letöltés nnk

Magyar – angol nyelvű oltási igazolás letöltése ide kattintva

A Spabook a pandémia kitörése óta egyszer sem tett közzé téves információt, és számos alkalommal segítette ki szakmai véleményezéssel az ország vezető híroldalait is, amikor félreértések keltek szárnyra, vagy téves infók jöttek Olaszországról. Ha először jársz az oldalon, ismerd meg a szerzőt:
Mr Spabook
okl. turisztikai fejlesztési menedzser,
vendégélmény szakértő
utazó blogger

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben