Egyre népszerűbbek az online szállásfoglaló platformok

by Polisor Bettina

Tovább növekedett az online platformokon keresztül az Európai Unióban lefoglalt vendégéjszakák száma 2023 második negyedévében – írja az MTI az Európai Unió statisztikai hivatalára hivatkozva.

Az Airbnb, a Booking, az Expedia és a TripAdvisor platformokon csaknem 153 millió szálláshelyet foglaltak

Az Eurostat jelentése szerint az eltöltött vendégéjszakák száma 15,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában rögzített adatokat, az online platformokon keresztül foglalt szállások száma pedig új havi rekordértékeket ért el áprilisban, amikor a vendégek 46,7 millió éjszakát töltöttek el online platformokon keresztül lefoglalt szálláshelyeken. Ez az adat 19,5 százalékos növekedést jelent 2022 áprilisához képest. Májusban ez a szám 47,6 millió volt, ami 22,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Júniusban pedig 58,7 millió szállást foglaltak le online, ami pedig 8,4 százalékkal több az előző év júniusának adataihoz képest.

online szállásfoglalás vendégéjszaka növekedés Eurostat jelentés

Az év első felében a vendégek körülbelül 237 millió éjszakát töltöttek el az EU-ban online platformokon keresztül lefoglalt, rövid távú szálláshelyeken. Ez 18,8 százalékkal több a 2022-es 199 millió éjszakához képest, és 22,6 százalékkal haladta meg a 2019-ben mért, koronavírus-járvány előtti 193 milliós számokat.

Francia, spanyol és osztrák területek a legnépszerűbbek az online szállásfoglalások során

Az online foglalás szempontjából kiemelkedő területek között első helyen a franciaországi Rhone-Alpes régió szerepelt, ahol 5,2 millió vendégéjszakát foglaltak, majd a spanyolországi Kanári szigetek (5 millió), Andalúzia (4,3 millió) és az ausztriai Tirol (1,9 millió) tartomány következett.

Az Európai Unió területén az év első felében húsz legnépszerűbb szálláshelyeket öt-öt Franciaországi és Spanyolországi régióban foglalták online. Három-három régió található Olaszországban és Portugáliában, Ausztriában kettő, továbbá egy-egy Lengyelországban és Magyarországon. Az év első felében a magyarországi vendégéjszakák legtöbbjét (több mint 4,5 milliót) Budapesten, illetve a közép-magyarországi régióban foglalták – derült ki az unió statisztikai hivatalának jelentéséből.

A turizmus világának megbízható híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben