őszi szünet 2023 Magyarország vendégéjszaka

NTAK: 850 ezer vendégéjszakát hoz az őszi szünet

by Polisor Bettina

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ előfoglalási adatai szerint összesen közel 300 ezren indulnak útnak október 27. és november 5. között. A legnépszerűbb időszak várhatóan az őszi szünet első hétvégéje lesz, péntektől-vasárnapig több mint 300 ezer vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyeken. A legtöbben párosan utaznak, az adatok alapján az előfoglalások közel fele két vendég részére szól.

A többség legalább három éjszakát tölt valamelyik belföldi szállodában

A vendégéjszaka-foglalások alapján az utazók közel 60%-a belföldről, 40%-a pedig az országhatáron túlról érkezik hazánkba az őszi szünetben. A páros utazások a legkedveltebbek, az előfoglalások közel fele két vendég részére szól.

A vendégek több mint fele három vagy több éjszakát tölt a szálláshelyeken, de szintén sokan (30%) terveznek két éjszakára szóló kikapcsolódást.

A külföldiek körében Budapest a legnépszerűbb, a fővárosi előfoglalások 70%-a érkezett az országhatáron kívülről. Vidékre pedig a belföldi vendégek látogatnak nagyobb arányban, a látogatók 76%-a belföldről érkezik a fővároson kívüli térségekbe az őszi szünetben.

Az előfoglalások alapján a legnépszerűbb célpont Budapest

A fővárost a Balaton és a Mátra-Bükk térsége követi, emellett nagy az érdeklődés Bük-Sárvár környéke, valamint Debrecen és térsége iránt is. A települések közül a főváros után Hévíz és Zalakaros a legkeresettebb, ugyanakkor szép számmal érkeztek foglalások Bük, Hajdúszoboszló, Sárvár szálláshelyeire is.

Az NTAK adatok alapján az őszi szünetben is a szállodákban pihen majd a legtöbb vendég, mindkét esetben az előfoglalások több mint kétharmadát jegyezték hotelekben. Ötből 4 belföldi vendég választ a pihenéshez szállodát, míg a külföldiek közül minden második vendég száll meg hotelekben. Minden második foglalás 4 csillagos szállodába érkezett.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint várhatóan Ausztriából utaznak a legtöbben hazánkba, de Németországból és Csehországból is sokan érkeznek majd – ahogyan Olaszországból és az Egyesült Királyságból is jelentős az előfoglalt vendégéjszakák száma. Budapestre a legnagyobb számban Olaszországból és Spanyolországból indulnak útnak, míg vidékre Ausztriából és Csehországból érkezik a legtöbb vendég.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben