Felújítják a csodaszép pácini kastélyt

by Polisor Bettina

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pácinban található késő reneszánsz kori kastély rekonstrukciójára írt ki nyílt eljárásban pályázatot a település Önkormányzata 2023. július 23-án. Lássuk a részleteket.

A pácini Magócsy várkastély épülete műemlék, így a beruházás örökségvédelmi engedély köteles

A Mágócsy várkastély tetőszerkezete és homlokzata is megújul. A tornyok deszkázatát leszámítva a teljes tetőfedés lebontásra kerül – a tető eltávolításával egyidejűleg természetesen ideiglenes fedést alakítanak ki az épület beázásának elkerülése érdekében. Miután az új, megerősített tetőszerkezet elkészül, égetett agyagcserép fedést kap a kastély.

A tető teljes cseréjét az indokolja, hogy az épületben egy friss, 2022-es vizsgálat során gombás fertőzési gócokat tártak fel. A kivitelező feladata lesz a gombamentesítés elvégzése az új tetőszerkezet építése előtt, emellett az újonnan beépítésre kerülő faanyagokat impregnáló, gomba- és rovarmentesítő faanyagvédő szerrel szükséges kezelnie a kivitelezőnek. Fontos újítás még, hogy a felújítás során a tető teljes felületén egyenletesen kiosztott pontszerű hófogók kerülnek elhelyezésre.

A pácini Magócsy kastély épületén található valamennyi bádogos szerkezet is elbontásra kerül és új fémlemez szerkezetek kerülnek a régiek helyére. A csere érinti a teljes vízlevezető rendszert és azok bekötéseit is, az épület homlokzati párkányain pedig új fémlemez fedés készül.

Pácin Magocsy kastély vendégház felújítás pályázat
Fotó: Pacin.hu

A helyszíni vizsgálatok alapján megállapításra került, hogy a homlokzati falszakaszok a korábbi ázások mentén különböző magasságokig nedvesek. Ennek következtében több helyen a felületi vakolati rétegek károsodása, mállása, leválása látható, ami miatt a meglévő vakolatokat el kell távolítani és új, nagy pórustartalmú, nedvességszabályozó vakolatrendszer kialakítása szükséges.

A sérült vakolat cseréje 200 m2, a homlokzat festése összesen 960 m2, a beltéri festés pedig 100 m2 felületen történik majd. További részletes műszaki információk a Közbeszerzési Dokumentáció részét képező műszaki leírásban találhatók.  

Spabook vélemény: a kastély adottságait tekintve megfontolandó lenne a vendégház részt alaposan felújítani és minőségi szintet emelni, ugyanis az eddig 7 fő férőhelyes egység ezidáig rendkívül olcsó diákszállás jellegű szobát jelentett. Jóval nagyobb bevételt is el lehetne érni, amit a kastély fenntartására lehetne fordítani.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben