Parajd sóbánya nyitás

Újra látogatható Székelyföld egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága

by Polisor Bettina


Június 15-én nyílik meg ismét a parajdi sóbánya, miután egy hónapja vízbeszivárgás miatt be kellett zárni a látogatók előtt, és le kellett állítani a termelést is – írja az MTI.

A parajdi sóbányát május 15-én, pár nappal a csíksomlyói búcsú előtt záratta be a gazdasági és turisztikai minisztérium

Irina Muller, a román Országos Sóipari Társaság (Salrom) termelési igazgatója az Agerpres román hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt időszakban elvégezték a sürgős beavatkozásokat, így a turisztikai és termelési tevékenység is biztonságossá vált. Hozzátette, hogy kisebb szivárgások még mindig vannak, de azok nem befolyásolják a sóbánya működését.

„A vállalat nagyobb szabású munkálatokat is tervez a jövőben, de a beruházás hosszas tervezési folyamatot igényel és a finanszírozást, kivitelezést is biztosítani kell hozzá.”

– mondta el Irina Muller

A sóbánya turisztikai részlegének bezárását biztonsági okokból rendelte el a Salrom

A sóbánya bezárására azután került sor, hogy a létesítménybe beszivárgott a Korond patak vize, mely a sós medertalajt kimosva tört utat magának.

Az egy hónapon át tartó munkálatok során elterelték a Korond patakot, és – mivel a beszivárgást a patak megnövekedett vízhozama okozta – kialakítottak egy mesterséges csatornát, amely magas vízhozam esetén átveszi a víz egy részét.

A Hargita megyei bányát tavaly is be kellett zárni néhány napra, miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba, aminek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma.

Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja a parajdi sóbánya

A sóbányát 2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található látogató csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat.

A sóbánya jótékony mikroklímája segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és ami számos egészségi panaszra is javallott, emiatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban. A parajdi sóbánya 8 és 18 óra között látogatható, az utolsó busz 16.30 órakor viszi le a turistákat.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben