poggyászkár jog kárigény

Poggyászkár: jogaink, kárigények, lehetőségek

by Kassay Tamás

A korábbi két szűk esztendő után ismét felpörgött a repülős utazás, ugyanakkor nem várt problémákkal szembesülünk mostanában mindannyian. Egész egyszerűen a légi közlekedés nem tudott úgy felpörögni, hogy ki tudja szolgálni az igényeket, ezért már nem csak járatok késnek, hanem időnként poggyászok is. Igaz, poggyászkár és késve érkező, elkallódó bőröndök korábban is előfordultak, manapság még gyakoribbak az ilyen esetek. A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító segít nekünk eligazodni a poggyászok jogi útvesztőjében, a jogi eseteket bemutató sorozatunk ötödik részében, hogy mi, Spabook-osok lehetőség szerint jól jöjjünk ki abból is, ha valami félresikerül.

A poggyászkár típusai

A reptéren feladott poggyászért a légitársaság tartozik felelősséggel az utas felé. Akkor is, ha egyébként poggyászkezelési folyamat során több alvállalkozó kezein megy keresztül a bőrönd. Természetesen a felelősség alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor a poggyász már eleve sérült volt.

Az Európai Unió 2027/1997 EK rendelete külön is szabályozza a poggyászkárok eseteit és következményeit, amelyek kötelezőek a légitársaságokra nézve.

Eszerint a légitársaságoknak kötelezettségük a részletes szabályokat ismertetni és az utasok részére átadni.

A poggyászkár sokféle lehet:

  • megsemmisülés,
  • rongáláson,
  • késedelmes teljesítés.

Minden légitársaság részletes szabályokat alkalmaz a poggyászokra vonatkozóan.

A poggyászokra vonatkozó szabályzataikban a légitársaságok meghatározzák az eljárási rendet, hogy az utasnak hol, milyen időn belül és milyen módon kell jeleznie a problémáját, milyen esetben mentesül a légitársaság, legfeljebb mekkora összegig áll helyt a légitársaság stb. Ezeket a szabályaikat általában az üzletszabályzatukban szokták közzétenni, amelyek a légitársaságok honlapján minden esetben megtalálható. Nagyon sokszor van jogvita és kommenháború abból, hogy egy-egy eljárásra van-e joga légitársaságnak, vagy nincs. Utóbbi hetekben például a Ryanair hivatkozott az ászf-re, hogy az alapján joga van átterhelni az „extraprofit adót”. Arról gyakran elfeledkezünk, hogy az ászf nem mindenható, ugyanis az abban lefektetett szabályoknak összehangban kell lenniük az uniós előírásokkal is. Az uniós előírás pedig az, hogy:

A rendelet szerint a helytállás összege a poggyász késésért és megsemmisülésért is legfeljebb 1000 SDR lehet. Ez hozzávetőlegesen 1200 EUR összeget jelent.

Ugyanakkor, a légitársaság önként vállalhat ennél az összegnél magasabb helytállást poggyászkár miatt, de ennél kevesebbet nem. Látszólag ellentmond az előző 2 mondat egymásnak, de megmagyarázom: tehát, a rendelet azt maximalizálja, hogy mi az a legmagasabb bejelentett kárösszeg, ameddig a légitársaságok mindegyike minimum köteles helytállni. De, lehetőségük van arra, hogy ha utasbarátok szeretnének lenni, vagy versenyelőnyt látnak benne, akkor helytállhatnak nagyobb összeghatárig, de ez már önként. A megelőző mondatban szereplő „legfeljebb 1200 euró” pedig azt jelenti, hogy vannak kisebb káresetek is, mondjuk 2-300 eurósok, de legfeljebb 1200 euró térítésre kötelezi a rendelet a légifuvarozókat.

Fontos, ha az igényünk megalapozott, akkor nemcsak a légitársasággal szemben érvényesíthetjük azt, hanem erre kötött biztosítás terhére is. Az utasbiztosítási szerződésekben sok esetben találhatóak meg a poggyászkárra vonatkozó biztosítási események. Itt jelentősége van annak, hogy a biztosító csak és kizárólag a szerződési feltételekben meghatározott esetekben és módon térit. Amennyiben olyan káresemény következik be, amelyik kizárt a szerződésből, akkor a biztosító sem fog helytállni. Az is lényeges, hogy a biztosítók tipikusan csak azt a kárt térítik meg, amelyeket nem fizetett ki a légitársaság. Ezért van az, hogy a biztosítók előírják, hogy a kárbejelentés során csatolni szükséges minden olyan iratot, amely a légitársasággal történő eljárás része volt.

Tehát, egyrészt fontos áttanulmányozni a légitársaság szerződési feltételeit, valamint javasolt utasbiztosítást is kötni annak érdekében, hogy akár a poggyászkárunk is teljeskörűen megtérülhessen.

A cikk megjelenését és a jogi eseteket feldolgozó sorozatot a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító támogatja.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben