Járattörlés, késve érkező, eltűnt poggyász esetén ide fordulhatsz

by Kassay Tamás

A napokban egyre több portál írt arról amit korábban boncolgattam a Spabook oldalán: a rendszeres járatkésések és munkaerőhiány okozta törlések miatt kockázatossá vált a repülés 2022 nyarára. A Budapest Airport ma közleményt adott ki arról, hogy

az európai légiközlekedési problémák Budapesten is éreztetik hatásukat.

Idehaza vasárnap pattant el a történet véglegesen, amikor is egy járat utasai egészen hajnalig hiába várták a csomagjaikat, ugyanis a földi kiszolgáló személyzet a munkaidő lejártával hazament, és meg kellett várni, hogy a reggeli váltás felvegye a munkát. Nem várták meg a leszálló gépet. Ennyi. Ez azért nagyon erős, mégpedig a szolgáltató részéről, az ő felelőssége ugyanis, hogy elegendő személyzettel rendelkezzen.

Amennyiben poggyászkárunk van, érdemes tudni pár dolgot, amit összeszedtem egy másik cikkben.

A Budapest Airport közleményét az alábbiakban változtatás nélkül közlöm:

Az utasforgalom tekintetében fontos hangsúlyozni, hogy egy repülőtéren soha nem az utasok összlétszáma, hanem a forgalmi csúcsok kezelése jelenthet kihívást, amikor rövid időn belül sok gép indul, illetve érkezik. Budapesten ez jellemzően a kora reggeli, a déli, illetve az esti/késő esti órákat jelenti. A Budapest Airport minden szempontból – technológiai újításokkal, infrastruktúrával és humán erőforrással – is felkészült a nyári szezonra, hogy a gördülékeny utaskezelést és a minőségi szolgáltatást biztosítani tudja. Azonban nagyon fontos kiemelni, hogy a repülőtér utaskezelésében nem csupán a Budapest Airport, hanem több más partnercég is részt vesz. Annak érdekében, hogy a repülőtéri folyamatok olajozottan működjenek, minden abban szereplő cégnek egyformán minőségi szolgáltatást kell nyújtania, hiszen a folyamatok egymástól függnek és egymással összefüggnek. Ha bármelyik folyamatban elakadás vagy lassulás tapasztalható, az akár az egész utaskiszolgálási folyamatot is befolyásolhatja.

A más európai repülőtereken tapasztalható súlyos munkaerőhiány, amely elsősorban a földi kiszolgáló vállalatokat érinti – akik többek között a check-int, a poggyászrakodást és a beszállítást is végzik –, komoly fennakadásokat okoz a járatok kiszolgálásában és ezáltal a forgalom menedzselésében. Ehhez társul a légitársaságoknál megjelenő további munkaerőhiány, és a légiközlekedési értéklánc egészét érintő sztrájkok. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi helyzet a budapesti repülőtér forgalmában és egyes utaskiszolgálási folyamatnál is érezteti már a hatását, ezért a Budapest Airport az alábbi információkkal kíván segíteni utasainak.

Járattörlések és késések a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Jelenleg a járattörlések a budapesti repülőtér működését csak kis mértékben befolyásolják. Általánosságban elmondható, hogy heti szinten 10-15 üzemelési okból történő járattörlés tapasztalható légitársaságoktól függetlenül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – összességében ez nagyon alacsony a járatok teljes számához viszonyítva. A járattörléseket két körülmény befolyásolja: az egy nap több útvonalon közlekedő repülőgépek esetében a nap végére halmozott késések miatt az adott repülőgép utolsó járata már nem indul el, mert addigra a fogadó repülőtér bezár. A másik indok pedig, hogy más repülőtereken nem tudják kiszolgálni az adott járatot munkaerőhiány miatt, így a gép nem érkezik meg Budapestre.

Az utasoknak érdemes folyamatosan figyelni az adott légitársaság információit, ha esetleg járattörlésre kerül a sor, időben tudjanak átfoglalni másik járatra. Emellett a Budapest Airport honlapján is elérhető járatinformáció pontos adatokat nyújt a járatok várható érkezéséről és indulásáról, az esetleges késésekről vagy törlésekről.

Mivel az utasok a légitársaságokkal állnak szerződésben, ezért járattörlés és késés esetén a légitársaságokkal kell felvenniük a kapcsolatot.

Légitársaságok elérhetősége:

https://www.bud.hu/utazas/jarat_es_utazasi_informaciok/jaratok/legitarsasagok

Melyik légitársaságnak ki a földi kiszolgálója?

https://www.bud.hu/articles/show/1571

Késve érkező poggyászok, bőröndök

járattörlés eltűnt poggyász esetén ide fordulhatsz
Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Az elmúlt napokban sajnos általános tapasztalat számos repülőtéren, hogy az európai kiszolgálás akadozása miatt az érkező járatok nem vagy csak részben hozzák el a rajtuk tartózkodó utasok feladott poggyászát. Ez a jelenség légitársaságoktól függetlenül előfordul, hiszen az oka ugyanúgy egyes repülőterek földi kiszolgáló személyzetének hiányára vezethető vissza. Optimális esetben az induló állomáson hagyott poggyászok még aznap, egy másik járattal megérkeznek, de az is előfordulhat, hogy csak 1-2 napos késéssel jutnak el Budapestre. Ez az eset kizárólag érkező járatoknál fordul elő, a budapesti repülőtéren minden járat minden csomagja felkerült és fel fog kerülni az adott repülőgépre.

A később érkező csomagszállításból adódó légitársasági kötelezettséget a 2027/97/EK rendelet szabályozza. Ebben az esetben az utasnak az adott légitársaság járatait kiszolgáló földi kiszolgáló elveszett poggyász szolgálatánál be kell regisztrálnia a csomagját, majd a csomag megérkezésekor a földi kiszolgáló vállalat beazonosítja a poggyász tulajdonosát és tartózkodási helyét, majd a légitársaság szerződött futárszolgálata az utas által megadott címre a poggyászokat kiszállítja. Amennyiben az utas élni kíván vele, arra is van lehetőség, hogy maga jön ki a repülőtérre a csomagjáért, miután megkapta az információt, hogy az megérkezett.

A 2027/97/EK rendelet az alábbi linken érhető el:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:01997R2027-20020530&qid=1656451763718&from=HU

Később érkező poggyászok esetében a földi kiszolgálók elérhetősége:

Celebi Ground Handling

Tel: +36 (1) 296-5966
E-mail: [email protected]
AIRPORT SERVICE BUDAPEST
T2A  +36-1-296-7690
T2B  +36-1-296-7473
E-mail: [email protected]

Menzies Aviation

T2A +36-1 – 296-8315
T2B +36-1 – 296-8399
E-mail: [email protected]

Parkolás

A nyári időszak alatt mindenképpen javasolja a Budapest Airport, hogy utasai lehetőleg az indulás előtti napokban foglaljanak parkolóhelyet, biztosítva ezzel a stresszmentes és kényelmes indulást. A repülőtéri parkolókban összesen 4900 autó tud parkolni, azonban nyáron egyre többen utaznak, így a biztonság kedvéért az online előfoglalás a legjobb megoldás.

Budapest Airport repülőtéri parkolók elérhetősége:

[email protected]
Tel.: 061–296 -5553
Parkoló – bud.hu

Egyéb hasznos információk

Annak érdekében, hogy az utaskiszolgálásban is aktívan részt vevő földi kiszolgáló vállalatok a Budapest Airport által elvárt minőségnek megfeleljenek, nagyon fontos lépéseket tett és tesz a vállalat. Tavalyelőtt úgynevezett ún. szolgáltatási szint megállapodásokat kötött a cég velük, amelyben vállalták bizonyos minőségi követelmények betartását. Emellett a jelenlegi helyzetben napi szintű vezetői egyeztetések zajlanak, hogy a napról napra változó helyzetet a Budapest Airport a partnereivel együtt megfelelően tudja kezelni. A Budapest Airport mindent megtesz annak érdekében, hogy a kiszolgálás minősége folyamatosan elérje az elvárt szintet, az utasok érdekeinek védelme érdekében folyamatos nyomás alatt tartja az utas kiszolgálási folyamatokban is részt vevő partnereit.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren nyugalom van, az indulás előtti várakozási idő a check-in pultoknál a korábbi helyzetnek megfelelő. Az utasbiztonsági ellenőrzés során a várakozási idő továbbra is maximum 10 perc, amely messze a legjobb más európai repülőterekkel összehasonlítva. A repülőtérre való kiérkezést rövid távú járatok esetén továbbra is 2 órával korábban javasolja a repülőtér üzemeltető, a tengerentúli járatok esetén azonban érdemes korábban, akár 3 órával előbb kiérkezni a repülőtérre. Az önkiszolgáló poggyászfeladók segítségével a repülőtéri sorban állás elkerülhető, amennyiben az adott járat esetében ez a szolgáltatás elérhető.

A Budapest Airport arra kéri utasait, hogy akik nyáron repülős utazást terveznek, mindenképpen számítsanak a fent említett esetleges fennakadásokra, és az utazásukat ennek figyelembe vételével szervezzék. A repülőtér üzemeltető egyúttal elnézést kér azoktól az utasoktól, akik a vasárnap éjszaka történt lassú poggyászkirakodás miatt több órát várakoztak a repülőtéren. A vállalat levonta a tanulságokat, és a légitársasággal, valamint az érintett földi kiszolgáló céggel együtt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy hasonló helyzet a jövőben ne fordulhasson elő.

Egyéb fontos telefonszámok és elérhetőségek:

A Budapest Airport minden visszajelzést köszönettel fogad utasaitól; a külön erre a célra létrehozott [email protected] emailcímen bárki megoszthatja értékes tapasztalatát, észrevételeit és véleményét a repülőtéri utasélménnyel kapcsolatban.

https://www.bud.hu/kapcsolat

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben