kockázatos repülés 2022 járattörlés késés

Kockázatossá vált a repülés 2022 nyarára

by Kassay Tamás

A cím sajnos még véletlenül sem klikkvadász. Tényszerűen igaz, hogy ennyire kockázatos sosem volt még a modern kori repülés, mint napjainkban. A kockázat típusa ugyan nem baleseti jellegű, hanem gazdasági. Sorra törlik a járataikat a légitásaságok, százak és ezrek maradnak tájékoztatás nélkül idegen városokban több órán, vagy akár egy éjszakán keresztül, a fogyasztói jogok látványosan sérülnek, a kártérítéseket pedig nem egyszerű behajtani. Csak a mai napra is jutott több eset, ami sokaknak nagyon sok bosszúságába és pénzébe kerül.

A Wizz Air törölte a londoni járatát de úgy, hogy a foglalási rendszerében még lehet rá jegyet venni

A Budapestről Londonba tartó W62207 számú Wizz Air járatot törölték. Ez minden lehetséges felületen látszódik is, egy kivétellel: ez pedig maga a Wizz Air honlapja – szúrta ki az Utazómajom. Ahogy írja, ez azt jelenti, hogy emiatt online átfoglalásra sincs lehetőség, legfeljebb emelt díjas telefonon tudják elérni a légitársaságot az érintettek. A honlapon korrektül leírják, hogy járatkésés, törlés vagy visszautasított beszállás eseténlehet hozzájuk fordulni segítségért, de nem túl ügyfélbarát módon a telefonszámokat elfelejtették közölni. A Főmajom megtette helyettük. Örömteli, hogy fogyasztóvédelmi vizsgálat indult a Ryanairrel szemben, de nyugodtan szépen sorban be lehetne nézni az összes többi légitársaság, különösen a Wizz Air szárnyai alá, lenne mit kapirgálni bőven. Például az alábbi esetet is:

A Wizz Air a reptéren közölte a Bakuba tartó utasokkal, hogy a gép nem indul, átfoglalni csak a következő Wizz Air járatra enged, ami napokkal később indul

A wizzair bechekolas után, a kiírt indulás idejében törölte a bakui járatát. Este 11, az egész gép sorban áll az ügyintézésért. Leülni se lehet. Szervezett út lenne, az iroda próbálja megmenteni. Nyilván leszervezett szállás, programok, stb. Wizzair közölte, hogy csak wizzairre hajlandó atfoglalni, ami több nap késés. Vajon ilyenkor van esély valami extra kártérítés kikuzdesenek? A 250 euró a jegyárat se éri el, nemhogy a meghiúsult út költségeit.

– írta egy panaszos az Utazóbázis Facebook csoportba.

Szintén botrányosan alakult a helyzet, ugyanis e hét elején Londonban hagytak egy teljes repülőnyi utast információk nélkül, akiket csak másnap este, akkor is több, mint 3 órás késéssel szállítottak haza, tavasszal pedig Párizsban történt hasonló.

A Ryanair szájkaratézik és kivonulással fenyeget

A Ryanair ma is folytatta a légitársasági különadó miatt kirobbant adok-kapokot. Ma éppen e-mailt küldtek az utasaiknak, amiben arra kérik utasaikat, írjanak panaszlevelet Nagy Márton miniszternek, ehhez pedig egy formalevelet is megfogalmaztak, amit egy kattintással el is lehet küldeni.

A Ryanair eközben azt kommunikálta, hogy minden járatukra van elegendő pilóta és személyzet, így ők emiatt nem törölnek járatot. Később még kitérek rá, hogy ettől függetlenül a személyzet náluk is bármikor sztrájkba léphet – szándék az volna rá, ahogy mondani szokás.

Az EasyJet, és a British Airways is törölte számos járatát, Londonban paprikás és tűrhetetlen a repülőtéri helyzet

Ez a jelenség már nem újdonság, május óta rendszeresek tömeges járattörlések London Gatwick repülőterén. Ennek oka elsősorban a földi kiszolgáló személyzet hiánya, akiket a vírus alatt elbocsátottak, most pedig nem igazán sikerül felpörögni a megugró utasmennyiség által támasztott munkamennyiség ellátásához.

Belgiumban sztrájk miatt minden járatot töröltek június 20-án

A probléma tehát nem kizárólag Londonra korlátozódik, hanem Európa szerte számos repülőtéren vannak fennakadások, a korábban megszokottnál hosszabb várakozásokkal, illetve sztrájk veszéllyel is kell számolnunk.

Ha mindez nem lenne elég, több légitársaság is küzd a személyzet hiányával, így nem minden járatot tudnak elindítani. A easyJet egyébként ebben trükközött, konkrétan kivettek egy sort az ülések közül, hogy így a szabályoknak megfelelő módon 1 fővel kevesebb személyzettel is repülhessenek.

A British Airways látszámhiány miatt törölte több budapesti járatát is májusban. A svéd SAS szintén törölt járatokat, de jóformán nem találni olyan társaságot, amelyik az eredeti menetrendjét teljes mértékben tudta repülni.

A Lufthansa pedig azzal került a hírekbe, hogy a fedélzeti kiszolgálásban voltak hiányosságok, amit azzal magyaráztak, hogy a beszállítók és a földi kiszolgálók nem végezték el a saját munkájukat, értsd: nem szállították le a megrendelt ételeket, így azok nem kerültek fel a repülő fedélzetére a felszállásig.

Mondjuk nem tudom milyen járatok lehettek ezek a Lufinál, ugyanis amikkel én repültem tavaly és idén, azok fapadosnak is gyengék lettek volna – költői túlzásommal élve. Ugyanis 3 deci víz, és 10 gramm csoki volt az ellátmány, sehol egy hamuban sült pogácsa, vagy legalább egy papírdobozos szendvics, netán esetleg nagy tisztelettel 3 darab háztartási keksz. Szóval szegényes na, és a gépek pedig régebbiek mint a fapadosoknál. Erről az a véleményem, hogy értem a költségcsökkentési törekvéseket, de a fapadosokat nem lehet megverni a saját focipályájukon. Ha pedig egy svájci, vagy német nemzeti légitársaság annyit nyújt mint a fapad, csak sokkal drágábban, akkor igazából nem látom értelmét velük repülni. Presztízsnek pedig ezt nehezen lehetne nevezni. Na ugorjunk:

Mire és hogyan készüljünk az idei járattörlés-veszélyes helyzetben?

Spabook vélemény: az látszik, hogy felfordult a piac, és bár az utazási kedv nagy, de még azzal együtt sem képes kezelni a rendszer, hogy továbbra is jelentősen elmarad a 2019-es évben tapasztalható szintektől az utasmennyiség.

Mindenképpen azt javaslom, hogy lemondható szállásokat foglaljunk, hogy ha a járatunkat törlik, vagy lekésünk egy csatlakozást és sok időt veszítünk, akkor ne vesszen el a befizetett pénzünk. Emellett érdemes az ilyen esetekre is kiterjedő biztosítást kötni.

Elveimnek ugyan ellentmond, de aki biztosra szeretne menni, ezúttal ne foglaljon olyan úti célhoz, ahová nehéz eljutni. Értsd: egyetlen járat van, az is hetente csak 1-2 alkalommal, és más légitársaság nem közlekedtet oda járatokat a mi kiindulási repülőterünkről, avagy csak sok átszállással.

A másik javaslatom, hogy érdemes elkerülni a nagyon zsúfolt repülőtereket, mint például London, Amszterdam, Párizs, vagy ahol már volt idén jelenet, mind például Zavantem.

Amennyiben nem fapados légitársasággal utazunk, ők járattörlés esetén segítenek átfoglalni alternatív járatra, akár átszállásokkal is és ha késéssel is, de eljutunk úti célunkhoz. A fapadosok viszont ebben nem fognak segíteni, felkínálják majd a saját következő járatukat (napokkal később), vagy azt, hogy visszaadják a jegy árát. Természetesen kompenzációra is jogosultak vagyunk ilyenkor, de ezt maguktól nem reklámozzák és határozott utánajárást igényel, hogy x idő múlva meg is kapjuk. Automatikusan nem jár, de akár 600 euró is lehet utasonként!

Németországban 9 euróért 1 hónapig korlátlanul vonatozhatunk és használhatjuk a tömegközlekedést

A tuti tippem pedig az, hogy aki nem akar feleslegesen stresszelni, idén utazzon például vonattal. Kényelmesebb, mint a repülő, sok helyen egész tempós is, a németeknél pedig konkrétan szinte ingyen van egész nyáron.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben