Magyar szakember jutott a világ 4 legjobbja közé! Hogy látja a pandémia és a wellness kapcsolatát? Interjú

by Kassay Tamás

Nem mindennapi siker várományosa Puczkó László a hazai turizmus egyik ismert szakembere, aki versenyben maradt és a 4-es döntőbe jutott a Wellness Iparágat Leginkább Befolyásoló Szakmai Személyiség megtisztelő címéért. Most mi is segíthetjük a közönség szavazataival, hogy magyar szakember kerülhessen a szakma csúcsára!

Puczkó László Hall of Wellness Awards szavazás interjú

Puczkó László a wellness, a jóllét, az élmények területén dolgozik több, mint 25 éve. Abban hisz, hogy akkor lesz valakiből elismert szakember, ha több területen is ki tudta próbálni magát és képes arra, hogy ezeket az eltérő ismereteket, tapasztalatokat, kapcsolatokat és élményeket rendszerezze és azokból valami újat hozzon létre. Mindamellett, hogy nagyon drukkolunk neki, és én magam is szavaztam már rá, a lehetőség nyomán beszélgettem vele és megtudhatunk tőle néhány igazán érdekes dolgot a wellness világából.

A Hall of Wellness díjakat összetett kiválasztási folyamat eredményeként ítélik oda az arra érdemeseknek, 2020-ban először. A jelölteknek 4 körön keresztül kell bizonyítaniuk szakmai rátermettségüket, amit ajánlásokkal, szakmai referenciákkal, személyes interjúkon keresztül kell bemutatniuk. A szakmaiság mellett a jelöltek személyisége, szakmai elkötelezettsége éppúgy a bírálat része, mint annak figyelembe vétele, hogy milyen számban és mennyi helyről érkeztek rá szavazatok. Üdítő látni ezt a szakmai és strukturális elkötelezettséget egy díjazási folyamatban, hiszen ma már az önjelölt sztársággal többet lehet elérni, mint a szakmai eredményekkel. A Hall of Wellness szervezete mögött olyan szakmai grémium áll, akik valóban elismertek saját szakmájukban.

Mr Spabook természetesen ismeri már a neved, de az Olvasók talán még először találkoznak Veled, ezért röviden bemutatlak, mielőtt belevágunk.

László dolgozott kutatóként, elemzőként, tanácsadóként, trénerként, oktatóként, fejlesztői szakértőként és élménytervezőként is. Vezette a Metropolitan Egyetem Turizmus és Szabadidő Tudásközpontját (METU), irányított szakmai szervezetet (TUTSz), vezetőségi tag volt nemzetközi oktatási (TTRAEurope, ITSA) és szakmai szervezetben (FEMTEC), valamint kormányzati szervezetek szakertőjeként is tevékenykedett mind Magyarországon (pl. MTÜ, Városliget Zrt), mind pedig külföldön (pl. Kuwait, Costa Rica, Malájzia). Dolgozott továbbá magánfejlesztőknek 3 kontinensen, írt számos szakkönyvet, tanulmányt és cikket szakmai és akadémiai folyóiratokba. Emellett tudását is bővíti, legutóbb Erdőfürdőzés témakörben végzett el egy kurzust.

Rengeteg diákod, hazai turizmus szakemberek ismerik a neved, de hogyan kerültél képbe egy ilyen globális megmérettetésen?

Puczkó László wellness interjú
fotó: Turizmus.com

Sok ismerősöm és barátom van a díjat megálmodók és a pályázók között is, hiszen nemzetközi munkáim mellett az elmúlt 10 évben 40 ország több mint 100 szakmai eseményén voltam előadó, így nemcsak Magyarországon, de ezen szakmai körben minden kontinensen ismernek, figyelemmel követjük egymás tevékenységét. A beszélgetések során felmerült, hogy pályázzak. A határidő lejárta előtt egy nappal végül így is tettem.

Mit jelent számodra a wellness? Áthatja a hétköznapi életedet is, vagy az elfoglaltságaid mellett azért kihívás a wellness jegyében létezni?

Áthatja, de hathatná még ennél is inkább! A wellness, bár ebben a formában ez egy műszó, így alig 50 éves, sokkal többet jelent, mint a nagyon sokszor fizikai valójában megjelenő alkalmazása. Kissé mecdonaldizálttá vált mint kifejezés, de nem mint tartalom. Számomra az egyik legfontosabb wellness forrás a zene, illetve a zenéből áradó harmónia és hangulatok (ugyanis a szövegre a legritkább esetben figyelek csak 🙂 ). Nagy termálfürdő rajongó vagyok és bárhová megyek, első dolgom az ottani termálfürdőzési szokások kipróbálása. Egy biztos, többet kellene nekem is a gyakorlatban tennem mindazt, amiről nagyon szívesen gondolkodom, beszélek és írok.

Most, hogy a járvány miatt a wellness szolgáltatások is leálltak, az is felmerült már, hogy a világ örökre meg fog változni. Hogyan látod ezt a kérdést? Milyen hatása lehet a hétköznapi wellness rajongó emberek számára a jövőben?

Nagyon fontos, hogy nem eszköz, vagy intézményfüggő valamiként nézzünk a wellness-re! Valóban, sajnos a pandémia szorítóan hat nemcsak a spa-kra, edzőtermekre, vagy fürdőkre mint a wellness-hez talán leginkább kapcsolt létesítményekre, de éppúgy az egyénre is.

A mentális jóllét (mental wellness) abszolút központi kérdéssé vált – a fizikai mellett, hiszen a bezártság, egyedüllét senkinek nem tesz jót, azaz a jólléte jelentősen romlik. Éppen ezért tartom rossz szóhasználatnak a „social distancing” kifejezést. Amire szükség van az a fizikai és nem a társadalmi távolságtartás.

Physical distancing versus social distancing!

Akik az életformájukba már beemelték a wellness-ség valamilyen formáját, ők valószínűleg már most is megtalálták a többé-kevésbé megfelelő (digitális?) alternatívát. Aki nem tette ezt még meg, számukra lehet igazán nagy kihívás a be- és elzártság.

Nem vagyok teljesen biztos az „örökre megváltozik” státuszban. A ketrecbe zárt állatok is vagy kirobbanó lelkesedéssel élik meg újra szabadságukat, vagy pedig nagyon gyanakodva, lassan hiszik el, hogy tényleg szabadak újra. Valami hasonlót várok. A végletek egymás mellett párhuzamosan válhatnak valóra a wellness és a mindennapi élet területén is.

Mi volt a legemlékezetesebb wellness élményed?

Emlékezetesebb? Akkor nem a ’legjobbakat’ mondom. Egy dél-koreai termálfürdőben kapott masszázs biztosan top 3-as. Azon kívül, hogy a tipikus dél-koreai masszázs brutálisan kemény (de nagyon hatásos) a ’körülmények’ örökre az agyamba vésődtek.

Próbáltál már úgy ’ellazulni’, hogy a terapeuta úr éppen csak felállt az ipari mennyiségű retek szeletelésből (!) és a helyiségben az intenzív retek illat mellett a TV-ben bömbölő ékes koreai nyelven drukkoló kosárlabda kommentátor is részt vesz az élménygenerálásban? Arról nem is beszélve, hogy Dél-Koreában száraz vagy vizes, tehát nem aromaolajos masszázs a tipikus, így a retek illata nemcsak az asztal felől érkezett, de a terapeuta kezéről is direktben, mert persze a kézmosás az elmaradt…

Azért mondok valami másfajta emlékezetességet is: ülni egy kolumbiai magaslati termál strand egyetlen teljesen lerobbant medencéjében holdfelkelte idején és a trópusi erdő, illetve a medence melletti patak hangját hallgatni, na azért az sem mindennapi!

Puczkó László Hall of Wellness Awards

Szauna vagy gőzkabin?

Gőzkabin. De csak akkor, ha nincs penészszaga. (Na erre én is mindig figyelek – Mr Spabook)

Úszómedence, vagy meleg vizes dögönyöző?

Nem lehet mindkettő? Egyik után a másik! Úgy az igazi, nem?

Örülök, hogy megismerhettünk, most pedig nyomjuk a szavazatokat ezen a linken! Együtt sikerül!
A díj komolyságát jelzi, hogy 1 ember csak 1 szavazatot adhat le. Lentebb képen mutatom, hová kell kattintani a belépés után, hogy érvényes legyen a szavazat.

Szavazáshoz kattints ide!

Puczkó László Global Wellness Awards szavazás new normal pandémia spa
Válaszd ki a Global Personality/Contributor kategóriát és utána megjelenik a 4 döntős neve!

Sok sikert kívánok és bízom abban, hogy elegen leszünk a győzelemhez!
Ha szereted az utazást, a magyar turizmust, akkor most ilyen formán is támogathatod, hogy a szakmaiság erősödhessen és jó hírünket vigye a világban. Oszd meg a cikket, a szavazás linkjét, később pedig be fogok számolni az eredményről.

Üdv,
Mr Spabook
Érdekelnek a wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben