Remek kirándulások és gyönyörű kastélyok

by Kassay Tamás

Ősszel ismét eljön a hosszabb kirándulások ideje. Ilyenkor jó, ha olyan helyet választunk, amely rendelkezik parkkal, de fedett részekkel is, tehát jó idő esetén sétálhatunk egyet, viszont, ha borúsra fordul az időjárás, akkor zárt helyen is várnak minket érdekességek. Szóval irány a kastélyok világa! Csodás parkok, izgalmas történelmi események elevenednek meg, sőt számos kulturális élmény vár minket egy-egy híres kastély látogatásakor. Íme néhány helyszín, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni ősszel!

Híres kastélyok hazánkban

Brunszvik-kastély Martonvásár

Az ország egyik legszebb kastélyának tartott martonvásári Brunszvik-kastély építése a 18. század végén vette kezdetét, míg mai neogótikus alakját az 1870-es években, a Brunszvik Géza vezette átépítések után nyerte el. Eredetileg a régi nemes Beniczky-család tulajdonát képezte az a földszintes barokk kúria, amit a birtokkal együtt Mária Terézia Brunszvik Antalnak adományozott, és ahol Beethoven is többször megfordult: Brunszvik Jozefinhez írt szerelmes leveleit az Agroverzum Tudományos Élményközponthoz tartozó Emlékmúzeumban őrzik. Brunszvik Antal fia, Ferenc az 1820-as években klasszicista stílusban álmodta újra a kastélyt, valamint egy gyönyörű, 70 hektáros, tóval és szigettel rendelkező angolkertet varázsolt köré, a Városligetet is tervező Heinrich Nebbien segítségével.

Festetics-kastély, Keszthely

Festtetics kastély

A Keszthely szívében fekvő barokk kastélyt Festetics Kristóf kezdte építtetni 1745-ben. A családi kastély építéstörténetének második szakasza Festetics (I.) György nevéhez fűződik.  Magyarország leglátogatottabb kastélya öt épületben hat állandó tárlattal várja a látogatókat, melyek minden generáció számára felejthetetlen élményt nyújtanak. Rangos zenei rendezvények és különleges események egész sora teszik még színesebbé a programpalettát. A kastélyhoz tartozik a Helikon Könyvtár, a Balatoni Borok Háza, a Helikon Kastélymúzeum és a Hintómúzeum is.

Esterházy-kastély, Fertőd

Esterházy kastély

A magyar Versailles-ként is emlegetett fertődi Esterházy-kastély a Magyarországon csak szórványosan fellelhető barokk-rokokó építészet legjelentősebb képviselője. Elődje az 1720-ban felhúzott sarródi vadászkastély, melyet a fényűző életviteléről ismert Esterházy “Fényes” Miklós megbízásából 1766-ra a ma is látható főúri kastéllyá alakítottak. A kastély hamar a színművészet, a zene, a képzőművészet és a világraszóló bálok központja lett: Joseph Haydn számos operát, vígoperát és szimfóniát szerzett a Miklós herceg szolgálatában töltött több mint két évtized alatt. A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújuló épületegyüttest impozáns franciapark veszi körül, mely 200 hektáros területével és megannyi látványosságával a barokk kertművészet legérettebb magyarországi alkotása.

Kastélyok a szomszédos országokban

A betléri Andrássy kastély és Krasznahorka

Betlér, Krasznahorka és Rozsnyó neve egyaránt az Andrássy család nevéhez kötődik. Akik ellátogatnak ide, azok e három helyszín felfedezésével megismerkedhetnek egy felvidéki arisztokrata család történetével, életével, megtudhatják miért kapta a Vasgróf becenevet Andrássy Manó, miért gondolnak ma is hálával a környék lakói a családra és hogyan született meg a szecesszió egyik legszebb mauzóleuma egy, a nemesi hagyományok ellenére megköttetett szerelmi házasság emlékeként. Az Andrássyak egykori vadászkastélyában berendezett páratlanul gazdag enteriőrkiállítás mellett a régió egyik legszebb kastélyparkja teszi teljessé az élményt.

Bajmóci kastély, lombkorona kilátó és Selmecbánya

Bajmóci kastély

A Felvidék leglátványosabb várkastélya a Loire-völgyi kastélyok mintájára épült. A Nyitra folyó mellett, Bajmócon emelkedik a Pálffy János gróf álmai alapján átépített, mesébe illő nemesi várkastély díszes termeiről és a kísértettörténetektől sem mentes legendáiról ismert. Nemcsak csodás szépsége, de a programkínálat sokasága miatt is az egyik leglátogatottabb kastély Szlovákiában. Egymást érik a különböző társadalmi és kulturális események: koncertek a Hunyadi teremben, esküvői szertartások az Aranyszalonban, hagyományőrző fesztiválok és haditorna-bemutatók. A kastély környékének legújabb látványossága egy lombkorona kilátó, ahonnan a felvidéki tájban is gyönyörködhetnek a látogatók. A felvidéki bányavárosok egyik legkülönlegesebb, de minden bizonnyal legszebb elhelyezkedésű bányászvárosának, Selmecbányának is, melynek megtekinthetjük világörökségként számontartott óvárosát.

Schönbrunni kastély, Bécs

Schönbrunn kastély

Egynapos buszos utazással eljuthatunk Bécsbe, ahol remek program a Schönbrunni kastély és parkjának megtekintése. A Schönbrunn-i kastély Ausztria leglátogatottabb és legismertebb látnivalója, Bécs szimbóluma. Látogatásunk átvezet minket a pazar lakosztályokon, ahol egykoron Ferenc József fogadta magas rangú vendégeit. A kastély parkjában lenyűgöző kutak, szobrok, emlékművek, fák és virágok találhatók, valamint a pompás Gloriette. További érdekesség még a Császári Hintómúzeum, a Trónörökös kertje, a Narancsház kertje, labirintus, az állatkert, a Pálmaház, a Sivatagi ház. 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben