Románia egyszerűsítette a beutazási feltételeket, a karantént meg lehet úszni

by Kassay Tamás

Románia egyszerűsítette a beutazási feltételeket és egységesítette az eddigi gyakorlatát. Február 1. keddtől megszüntetik az országok járványügyi – vörös, sárga, zöld jelzésű – kockázati besorolását. – jelentette az MTI.

Az új szabályok alapján, függetlenül az utas indulás országától, annak függvényében kell karanténba vonulnia, hogy rendelkezik-e érvényes Covid-igazolvánnyal. A beutazókat a koronavírus elleni teljes beoltottságot, a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet tanúsító védettségi igazolás mentesíti a karanténkötelezettség alól.

Aki e feltételek valamelyikének teljesülését nem tudja az európai uniós – vagy máshol kiállított, ennek megfelelő – Covid-igazolvánnyal bizonyítani, annak egységesen 5 napos karanténba kell vonulnia – részletezte a járványügyi operatív törzs (CNSU) hétfői határozatát Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

A 12 évesnél fiatalabb gyermekek, az országot 24 órán belül elhagyó transzfer utasok, a határ másik oldalán található munkahelyükre ingázók, a hivatásos áru- és személyszállítók, és a diplomaták továbbra is mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

A CNSU határozata szerint viszont a (fertőzött személyhez legalább 15 percig orvosi maszk nélkül 2 méternél közelebb került) kontaktoknak is 5 napos karanténba kell vonulniuk, kivéve azokat, akik az utóbbi 90 napban estek át a fertőzésen.

Megfelelő igazoló iratok felmutatása esetén felmentést kaphatnak a karanténintézkedés alól azok is, akik születéssel, házasságkötéssel, illetve halálesettel kapcsolatos családi események, halaszthatatlan egészségügyi beavatkozás, vagy személyazonossági irataik cseréje miatt érkeznek az országba.

A szabályok mostani egyszerűsítése nyomán Romániában a karantén időtartama egységesen 5 nap, a legfőbb változás pedig az, hogy immár nemcsak a beoltottak és a fertőzésen az utóbbi 6 hónapban átesett utazók, hanem a frissen teszteltek is karanténmentesen léphetnek be Romániába az EU korábban vörös besorolású országaiból, köztük Magyarországról is.

Az államtitkár szerint várhatóan néhány napon belül Románia is bevezeti azt az uniós előírást, miszerint csakis az minősül beoltottnak, aki az oltás emlékeztető (3.) adagját is megkapta, vagy 9 hónapnál nem régebben kapta meg az oltás második dózisát.

A napokban változtatott több ország is:

Kötelező regisztráció Romániába utazáshoz

Románia beutazási feltételek február egyszerűsítés
Vár az Utazás hírek csoport. A képen az bukaresti InterContinental szálloda látható.

Minden Romániába beutazó személy – függetlenül állampolgárságától és a kiindulási országtól – köteles kitölteni egy  PLF (Passenger Locator Form) digitális beutazási adatlapot. A dokumentumot csak digitálisan lehet kitölteni az erre a célra szolgáló kormányzati honlapon: https://plf.gov.ro/.

Az adatlapot a Romániába történő belépés előtt legfeljebb 72 órával kell kitölteni. Az adatlapon meg kell adni a személyes adatokat, úti okmány adatokat, elérhetőséget, az utazás módját, a határátlépés helyét, a kiindulási helyet és időpontot, valamint a Románián belüli úticélt és érkezési időpontot. Emellett nyilatkozni kell arról, hogy az adott személy az elmúlt 14 napban járt-e más országokban, beleértve a Romániába történő beutazás során érintett országokat. FRISSÍTÉS az adatlap tartalmi követelményeit módosították a román hatóságok, a frissítés részletei ebben a cikkben olvashatók.

Az adatlap kitöltése e-mail-es visszaigazolás után lehetséges. Gyermekeknek egy szülő/gyám/törvényes képviselő tudja kitölteni azt, míg családok esetén elegendő, ha egyetlen felnőtt tölti ki az adatlapot a család összes tagjára vonatkozóan. Ezen túlmenően kivételek a kitöltési kötelezettség alól nincsenek.

Az adatokat a rendszer 15 napig tárolja. Az adatlapot nem szükséges kinyomtatni, annak adatai az úti okmány adatok egyezése esetén megjelennek a határrendészet informatikai rendszerében. Lehetőség van az adatlap kitöltésére a határátlépést követő 24 órán belül is, ugyanakkor ennek elmulasztása szabálysértésnek minősül, melyért 2000-3000 lei közötti büntetést szabhatnak ki a hatóságok. – olvasható a Konzuli Szolgálat oldalán.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben