SZÉP -kártya 4 csillagos hotel

Négycsillagos hotelre költjük a SZÉP-kártyát

by Kassay Tamás

2023-ban a SZÉP-kártyákra feltöltött összegek infláció felett, 25%-kal növekedtek 2022-höz képest országos átlagban, és elérték a 445 milliárd forintot.

Csúcsot döntöttek a SZÉP-kártya költések

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból az is kiderült, hogy a szálláshelyek közül a szállodákban, közülük is a négycsillagos hotelekben költötték a legtöbbet a SZÉP-kártyákról.

SZÉP -kártya 4 csillagos hotel
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

A turisztikai szolgáltatók SZÉP-kártyás forgalma összességében 14%-kal bővült (azaz reálértéken csökkent) éves szinten, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy 2023 utolsó 5 hónapjában a hideg élelmiszert is lehetett vásárolni SZÉP-kártyával.

A kormány az augusztus-decemberi időszakban hideg élelmiszervásárlásra is kinyitotta a SZÉP-kártya felhasználásának lehetőségét. Ezzel egyidőben ugyanakkor ‒ a turisztikai szektor támogatására ‒ több mint 40%-kal, 650 ezer forintra emelte az adómentesen juttatható SZÉP-kártya összeghatárát az év hátralévő időszakára. A munkáltatók tömegesen éltek is azzal, hogy alkalmazottaik teljesítményét, főként az év vége felé, plusz SZÉP-kártya juttatással ismerjék el.

SZÉP-kártyára fizették a bónuszt a cégek decemberben

Decemberben történelmi magasságot ért el a havi SZÉP-kártya feltöltések értéke: 83 milliárd forint érkezett a cafeteria számlákra, ami 58%-kal több, mint 2022. decemberében volt. Az adatok szerint az előző év végi felhasználáshoz képest 2023 decemberében 13%-kal nőtt turisztikai szolgáltatásokra fordított összeg.

2023-ban a feltöltések mellett a költések is növekedtek: tavaly 449,4 milliárd forintot költöttek a felhasználók, amely a megelőző évit 17%-kal szárnyalta túl, 2019-hez viszonyítva pedig több mint kétszeresére nőtt (+136%), és reálértéken is 61%-kal emelkedett. A szálláshelyeken tavaly összesen 516 ezer felhasználó vette igénybe számlája kiegyenlítéséhez SZÉP-kártyáját. Emellett továbbra is szívesen fizettek vele éttermekben és turisztikai attrakcióknál, a SZÉP-kártya a turizmus kiváló év végi hajrájához is jelentősen hozzájárult.

A SZÉP-kártya továbbra is a turizmus motorja, különösen vidéken, ahol a belföldi forgalom zöme összpontosul. 2022-höz képest a felhasználók száma jelentősen bővült, számuk mára meghaladja a 2,7 milliót. Emellett az elfogadóhelyeké is közel 10%-kal, 60 ezerre növekedett az elmúlt évben. A december végi adatok szerint jelenleg több mint 83 milliárd forint áll rendelkezésre a SZÉP-kártyákon, amely a magyar családok belföldi pihenését, étterembe járását, kikapcsolódását szolgálja majd, a turisztikai szolgáltatók számára pedig bevételt jelent a következő hónapokban.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben