Tavaszi cseresznyevirágzás Japánban – idén már ne maradj le!

by Polisor Bettina

Amíg mi egyre többet bújjuk a meteorológiai előrejelzéseket, hogy mikor enyhülnek végre a mínuszok, addig a japán meteorológiai szolgálat közreadta a 2023-as cseresznyevirágzás előrejelzését.

A kontinentális és a szubtrópusi éghajlat határán fekvő Happo Ike tó.

Japán egy rendkívül nagy ország, déli részét szubtrópusi éghajlat uralja pálmafákkal, homokos tengerpartokkal, hullámlovaglásra alkalmas partszakaszokkal, északi részén pedig téli olimpiát rendeztek 1998-ban. Emiatt időben és térben is változó, hogy mikor hol borulnak virágba a világhíres japán cseresznyefák.

Sakura – itt van a kertek alatt

A Sakura, azaz az olyannyira közkedvelt cseresznyevirágzás már a küszöbön áll Japánban, ezért a Japán Meteorológiai Társaság (Japan Meteorological Corporation, JMC) közzétette előrejelzését arról, hogy 2023-ban országszerte várhatóan mikor fognak virágba borulni a cseresznyefák – írja az AsiaNews.

A meteorológiai szolgálat térképe megmutatja a cseresznyefák várható virágzásának dátumát Japán egyes területein. Fotó: N-KISHOU.COM

A főváros nyitja a sort: hagyományosan Tokióban kezdődik a virágzás

A legkorábbi virágzásra várhatóan március 21-én a fővárosban, Tokióban kerül sor, ugyanitt a teljes virágzás március 29-én lesz a JMC január 26-án kiadott második előrejelzése szerint. Kiotóban és Oszakában a virágzás kezdetének időpontja március 27., illetve március 28. A cseresznyevirágzás ebben a két városban az előrejelzések szerint április 4-én lesz teljes. Japán hidegebb részein, különösen északon, a szezon később következik be, ezeken a területeken április vége felé kezdődik, és május 2-án lesz teljes a virágzás.

Lampionok a teljesen virágba borult cseresznyefák előtt Tokióban.

A japán Yoshino vagy Jedói cseresznyefák körülbelül egy héttel a virágzás kezdete után érik el a „csúcsvirágzást”, ami természetesen nem azt jelenti, hogy a fák ezt követően azonnal levetik virágaikat: a becslések szerint még legalább két hétig lehet gyönyörködni bennük.

Ismét a virágzáson lehet a világ szeme

Ez az első sakura szezon azóta, hogy 2022. október 11-én Japán újra megnyitotta határait. A határzár miatt külföldi turista csaknem három éve nem láthatta a tavaszi cseresznyevirágzást.

A tavaszi sakura idén újra a nagyközönség előtt zajlik majd.

A Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet (Japan National Tourism Organisation) szerint 2022-ben 3,83 millió látogatót fogadott Japán, melyből csak az év utolsó hónapjában 1,37 millió látogatót regisztráltak. A számok messze elmaradnak a világjárvány előtti, 2019-es rekordnak számító 31,8 millió látogatótól, de a közelgő cseresznyevirágzási szezonban várhatóan megugrik majd a térségbe érkezők száma.

Japán utazás szervezésében, online szállásfoglalással segíti a magyar utazókat megbízható partnerünk

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben