teszt nélkül utazás Angliába októbertől teljesen beoltottak

Teszt nélkül utazhat Angliába októbertől, aki teljesen be van oltva

by Kassay Tamás

A következő hónap elejétől tesztelés nélkül utazhatnak be Angliába azok, akik minden előírt dózist megkaptak az oltásból – jelentette be pénteken Grant Shapps brit közlekedési miniszter, amiről az MTI tudósított. A Spabook pedig hozzáteszi, hogy teszt ugyan nem kell, viszont október 1-től kötelező az útlevél Angliába a Brexit miatt, ezt is érdemes tehát számításba venni!

Októbertől tesztelés nélkül utazhatunk Anglia területére – oltással

A könnyítést jelentő intézkedés október 4-én lép hatályba azok számára, akik nem a brit kormány által vörös – vagyis a legmagasabb járványkockázatú – kategóriába sorolt országokból kívánnak beutazni Angliába. Shapps a Twitteren közzétett közleményében írta azt is, hogy egy későbbi októberi időponttól kezdődően az angliai érkezés után sem kell PCR-tesztet csináltatniuk a nem vörös besorolású országokból érkező, teljesen beoltott utazóknak, hanem elégséges lesz egy sokkal olcsóbb gyorsteszt.

A miniszter bejelentette azt is, hogy október 4-től megszűnik a zöld és a sárga járványkockázati besorolás és csak a vörös kategória marad meg.

Magyarország egyébként jelenleg sárga besorolásban van. A vörös kategórián kívüli országokból tehát egyszerűbbé válik az angliai beutazás. A brit közlekedési minisztérium által nem sokkal később, péntek este ismertetett részletes tájékoztatás szerint az angliai beutazás előtti kötelező koronavírus-teszt eltörlése azokra vonatkozik majd, akik az utazás időpontja előtt legalább 2 héttel az oltás mindkét adagját megkapták.

Az Európai Unióból érkezőknek olyan vakcinával kell előzetesen beoltatniuk magukat, amelynek alkalmazását az EU gyógyszerfelügyelete (EMA) engedélyezte.

A minisztériumi tájékoztatás szerint október végétől a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás országokból érkezők számára megszűnik az érkezés utáni második napon elvégzendő PCR-teszt kötelezettsége is, és ehelyett az olcsóbb gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elegendő lesz. Ha ez pozitívnak bizonyul, akkor el kell végeztetni egy PCR-tesztet, de a jelenlegi szabályozástól eltérően ez ingyenes lesz.

A közlekedési tárca pénteki tájékoztatásában hangsúlyozza, hogy ez a módosítás október 4-én még nem lép életbe, az aznaptól Angliába érkezőknek még el kell végeztetniük a második napon kötelező PCR-koronavírustesztet. E kötelem megszűnésének pontos dátumát a minisztérium egyelőre nem közölte, az ismertetésben csak annyi szerepel, hogy az angliai érkezés utáni tesztelőírás módosításának időpontja várhatóan egybeesik az angliai iskolák októberi őszi szünetének végével.

Minden hasonló cikkben leírom, hogy a pontos és aktuális beutazási szabályokról még az elindulás napján is érdemes tájékozódni a Konzuli Szolgálat oldalán, biztos ami biztos alapon.

Az előírások enyhítése egyelőre Angliára vonatkozik, az Egyesült Királyság többi országának – Skócia, Wales, Észak-Írország – kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy követik-e az angliai módosításokat. A jelenlegi brit szabályozás szerint azok az európai uniós és amerikai állampolgárok, akik mindkét dózist megkapták az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikéből, karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába, de indulásuk előtt és érkezésük után egy-egy PCR-tesztet el kell végeztetniük saját költségükön.

Ugyanez érvényes a külföldre látogató és onnan hazatérő brit állampolgárokra. Ez a tesztelési kötelezettség a népesebb családokra esetenként több száz font többletköltséget ró az utazási kiadásokon felül, és a brit turisztikai szakma hosszú ideje erőteljesen lobbizott a rendszer felülvizsgálatáért. A szakmai szervezetek üdvözölték a közlekedési tárca pénteki bejelentését, de további enyhítéseket sürgettek. A brit polgári repülés érdekvédelmi szövetségének (Airlines UK) péntek esti nyilatkozata szerint a bejelentett intézkedések sokkal közelebb hozzák a nagy-britanniai repülési ágazat újranyitásának időpontját. Sean Doyle, a British Airways vezérigazgatója ugyanakkor azt hangsúlyozta péntek esti közleményében, hogy az alacsony járványkockázatú országokból érkezők nem egészen 1 százalékának koronavírustesztje bizonyult pozitívnak, ezért a teljesen beoltott beutazók esetében minden tesztelési kötelezettséget meg kellene szüntetni.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben