111 ezer forintra akartak büntetni egy eldobott csikk miatt egy magyar turistát Thaiföldön

by Kassay Tamás

Thaiföld stratégiát váltani látszik, igyekeznek kihasználni azt, hogy a járvány miatti leállás után lényegében tiszta lappal és új szabályokkal lehet kezdeni a tömegturizmus műfaját. Ennek egyik része a turista adó, avagy beutazási illeték, a másik része a környezetvédelem előtérbe helyezése, leglátványosabb része pedig a szemetelő turisták bírságolása.

Thaiföldön büntetésre számíthatnak a szemetelő turisták

A szigorú büntetésekről legtöbbünknek Szingapúr jut eszébe, ahol még rágót sem lehet vásárolni (csak külföldről magunkkal vinni), hogy a „megevett” rágógumik ne éktelenkedjenek a város járdáin. Az ottani metróban még vizet sem szabad inni és sok más köztisztatási és közrend szabály is érvényben van, igen húzós büntetési tételek mellett.

Az ottani, általam rend marketingnek keresztelt intézkedést Thaiföld illetékesei is megirigyelték, a gyakorlati tapasztalatairól és bírságolási kalandjairól pedig egy magyar turista számolt be. A Spabook-nak küldött története a következő:

Thaiföldön bírság jár szemetelésért

Thaiföld büntetés szemetelés csikk cigaretta
Olvasói fotó: ilyen bódékban beszélik meg a renitensekkel a büntetési tételeket Thaiföldön.

Bangkokban sétálgattam a Nana es Asok Bts állomások között, eközben cigiztem. Végeztem a cigivel, de hát hova is dobjam el? Ha van kuka, akkor mindig oda szoktam dobni, de aki ismeri Bangkokot, az tudja, hogy itt túlzottan sok szemetessel nem lehet találkozni. Jött az ötlet , hogy egy lefolyó pont alkalmas lesz erre. Rossz otlet volt, mert a rend őrei észrevettek és máris kísértek a rendőr bódéhoz. (Utólag tudtam meg, hogy ez valójában valami közteres bódé és nem rendőrségi egység).

Szépen leültettek és közölték, mit is csináltam, és ez 10.000 baht (111.000 forint!) lesz.

Én meg mondtam nekik, hogy itt kint a bóden az van írva , hogy 2000 baht. (22.000 forint)
Azt mondták jó, akkor 2000.
Mondom nekik, nálam csak 860 baht van az is jó lesz?
Persze – jött a válasz. Bankkártya nincs nálam, hogy leszedjék?
Nincs – feleltem.
Akkor az a 860 elég lesz jött a válasz, majd feltették a nagy kérdést, hogy: – Merre lakom?
-Samut Prakan – válaszoltam.
-Miből és hogy megy haza?
-Abból a pénzből, amit az előbb maguknak adtam. – mondtam nevetve.
Így visszaadtak 160 bahtot útiköltségre.

Elismerem, hogy szemeteltem hiba volt. Csak azért írtam le, hogy más nehogy így járjon.

Spabook kommentár: Alapvetően mi ahhoz vagyunk szokva, hogy hivatalos ember kezébe nem adunk pénzt, hiszen az korrupció és súlyos gondunk is lehet belőle. A világ számos másik országában az ilyen jellegű készpénzezés a rendszer része, különösebben fel sem tűnik, és turistaként sem kell nagy jelentőséget tulajdonítanunk az ilyesminek. Ahogyan annak idején az ukrajnai autós kalandozásaim során napjában többször állítottak meg a rendőrök és mindegyik meg akart büntetni valamiért, aztán mindegyiknek mondtam, hogy nyugodtan írjon feljelentést, mert pénzt nem kap, azért a keményebbek mind tudtak úgy fellépni, hogy csak előkerült néhány papír euró, amitől megbékéltek. Okuk amúgy sosem volt bírságolni.

Na most Japánban és Szingapúrban eszébe ne jusson senkinek ilyesmi, de mint a fenti megtörtént eset is mutatja, hogy vannak azért olyan helyek – például Thaiföld -, ahol más a mentalitás.

Amire végeredményben szeretném felhívni a figyelmet az az, hogy a helyi erők elsőre tuti biztosan bemondanak valami nagy számot a fogalmatlan turista legnagyobb megszeppenésére. Ezt nem kell elfogadni, sőt!

Aki kitart amellett, hogy nincsen nála pénz, jó eséllyel a hivatalos bírság töredékéért is megúszhatja a kalandot. Összességében természetesen azt ajánlom, hogy tartsuk be a szabályokat, ha pedig mégis megbüntetnek valamiért jogosan, akkor kérjünk hivatalos eljárást és tartsunk ki amellett, csekk ellenében fizessünk csak bármit és akkor bizonyosan rendben lesz minden.

Térképes, fotós Thaiföld útitervünket itt olvashatod el, garantáltan sokat segít a következő utazásod megszervezéséhez.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben