TikTok OTA Douyin szállásfoglaló

A TikTok letarolhatja az utazási piacot egy új funkcióval: szállás, repülőjegy, programok foglalhatók közvetlenül a szolgáltatóktól

by Kassay Tamás

A TikTok a kínai, Douyin névre hallgató belföldi verziójában májusban elindította az OTA jellegű online szállásfoglaló portálját, amely mindössze 4,5% jutalékot kér a szálláshelyektől, szemben a Booking és társai által alkalmazott, minimum 12%-kal. Amennyiben a funkciót kiterjesztik és megjelenik a TikTok nemzetközi verziójában is, az elsöprő hatással lehet a betonszilárd OTA piacra és a szálláshelyek saját forgalmára is.

A szálláshelyek a saját profiljukra feltöltött tartalmakon keresztül fogadhatnak foglalásokat a kínai TikTok-on

A gyorsan fejlődő kínai turizmus ökoszisztémája új platformokat hoz létre, amelyek átalakítják az iparágat, ennek lehetünk most szemtanúi.

A TikTok anyacége, a ByteDance olyan helyen lépett óriásit, amire kevesen számítottak, bár az Instagram esetében évekkel ezelőtt felmerült már a lehetőség. A Meta nem aknázta ki a benne rejlő lehetőséget, a kínaiak viszont úgy néz ki, hogy az ottani eltérő fogyasztói kultúra miatt előbb vették észre az aranybányát. A TikTok kínai, belföldi verziója, a Douyin viszont nem csak, hogy meglépte, hanem egyenesen páros lábbal ugrott bele a turizmus újraéledő piacába!

A funkcióval a Douyin egyértelmű célja, hogy felvegye a versenyt az OTA-kkal.

A szolgáltatási díj a ChinaTravelNews értesülései szerint csupán a foglalási tranzakció értékének 4,5%-a.

Ezen a ponton kell hozzátennem, hogy a szálláshely szolgáltatókat ezen felül terheli még a tartalomgyártás és az influencerek költsége is.

TikTok OTA Douyin szállásfoglaló

A történelemben ez az első pillanat, amikor az influencerek költsége, alkalmazása és a foglalások között direkt kapcsolat valósul meg, ugyanis influencerek nélkül nagyságrendekkel alacsonyabb a szolgáltatók elérése, úgy pedig fizethetik tovább a magas OTA díjakat. Mostantól kezdve az influencerek léte elengedhetetlenné, sőt, azonnal megtérülővé válik a közvetlen foglalások növekedése és a jutalékköltségek csökkenése miatt. (Itthon is javaslom a bloggerekkel és influencerekkel való együttműködést a közvetlen foglalások arányának növelése, illetve a friss tartalom gyártása érdekében! – a szerk.)

Szállásfoglalás TikTok-on, hogyan működik?

A Douyin 2023 májusában bevezette az általunk is már évtizedek óta ismert és közkedvelt naptár alapú szállodai foglalási rendszert. A felület megdöbbentően hasonlít a kínai Booking versenytárs, a Trip.com felületére. A platformon a felhasználók azonnali foglalásokat végezhetnek a naptáralapú szállásfoglalási funkción keresztül, amely azokat a fogyasztókat célozza meg, akiknek van konkrét elképzelése az utazásuk időpontjára vonatkozóan.

A Douyin korábban is kínált utazós szolgáltatásokat turistáknak

A legújabb foglalási funkció bevezetése előtt a Douyin-on működő szálloda- és egyéb turisztikai szolgáltatók többnyire alacsony árfekvésű utazási kuponokat és utalványokat értékesítettek, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy később döntsenek az utazás időpontjáról.

A korábbi elővásárlásos, kuponos, utalványos foglalási funkcióhoz képest a felhasználóknak mostantól nem kell először utalványokat vásárolni, majd később elvégezni a tényleges foglalást, hanem mostantól közvetlenül is foglalhatnak.

A naptáralapú foglalási funkció jelenleg két rendszerkapcsolati módszert támogat: a közvetett offline kapcsolatot és a közvetlen e-foglalási kapcsolatot.

A konkrét utazási dátummal rendelkező fogyasztók vagy közvetlenül a Douyin alkalmazásban kereshetnek szállodákat, és a POI (point of interest) oldalakon foglalhatnak, vagy a platform utazási inspirációt nyújtó videoklipjeit vagy élő közvetítését nézve hozhatnak döntést, majd a videoklipeken vagy az élő közvetítési felületen található linkeken keresztül foglalhatnak.

Az új foglalási funkció elindításával a Douyin tovább növelheti a felhasználók számára nyújtott szolgáltatások hatékonyságát, legalábbis a szállodai fogyasztás kategóriájában. A felhasználói élményt tekintve a naptáralapú szállodai foglalások, a szobatípusok és a bejelentkezés időpontjának meghatározásával javíthatják ezen online tranzakciók offline teljesítését, és csökkenthetik a szállodai szolgáltatók működési költségeit.

A LatePost üzleti médium adatai szerint a Douyin szállodai és utazási szegmens kb. 41 milliárd USD forgalmat céloz meg.

Veszélyben a klasszikus OTA-k, már nem csak a mesterséges intelligencia támad, hanem a TikTok is

Az elmúlt 3 év során a Douyin más kínai OTA-khoz képest hatalmas mobilos elkötelezettséget mutatott, és jelentős versenytársként pozícionálta magát az utazásfoglalási szférában.

A Douyin e-kereskedelmi funkciójának (Douyin Shop) további utazási kategóriákra való várható kiterjesztésével a platformnak megvan a lehetősége arra, hogy a vezető átfogó kínai OTA-vá váljon, amely az utazásfoglalás minden aspektusát felöleli.

A rendszer képességeinek kihasználásával a Douyin célja, hogy zökkenőmentes, teljesen integrált, egykapus utazási foglalási élményt teremtsen a felhasználók számára. Az utazók az alkalmazáson belül tervezhetik meg a teljes útvonalukat, a repülőjegy- és szállásfoglalástól kezdve a közlekedésen át a programjaik megszervezéséig.

A Douyin átfogó utazási foglalási platformmá való átalakulása tovább szilárdítaná a kínai mobilipar jelentős szereplőjeként betöltött pozícióját, és tartósan befolyásolná, hogy a kínai utazók hogyan tervezik és foglalják le utazásaikat a pandémiát követő korszakban.

A Douyin jelentős utazási foglalási platformmá válása egybeesik a generatív mesterséges intelligencia közelmúltbeli fejlődésével, például az utazási foglalási oldalak ChatGPT integrációjával. A Douyin nemcsak arra van jól felkészülve, hogy megvédje magát az AI-alapú utazási foglalási platformok által támasztott versennyel szemben, hanem nagy lehetőségeket rejt magában a generatív AI saját platformjába történő integrálásában is.

A Douyin számos előnnyel büszkélkedhet a mesterséges intelligenciával működő utazásfoglalási versenytársakkal szemben

A Douyin jó helyzetben van, hogy megvédje magát a mesterséges intelligencia (AI) által támasztott vadiúj és éles versenyben. A platform ugyanis valódi tartalmat kínál a videóin keresztül, pontos és egyértelmű részletekkel látva el a felhasználókat. Ezzel szemben az AI által generált szöveges alapú ajánlásokat nehéz lehet hitelesíteni, mivel az információk pontossága megkérdőjelezhető.

A felhasználók nem utazási videókon belüli böngészési szokásainak elemzésével a platformon belül a Douyin javíthatja az utazásós tartalomra vonatkozó javaslatokat, és személyre szabott ajánlásokat kínálhat a felhasználók preferenciái és érdeklődési köre alapján.

Épp ugyanebben a hónapban mutatta be a Google is az új 3D-s Google Maps utazóknak szóló funkcióit, ami szintén sok újdonságot és lehetőséget kínál.

A Douyin közösségi funkciói megkülönböztetik a chatbot-alapú platformoktól.

A közeljövőben a platform lehetővé teheti a felhasználók számára, hogy egy barátjuk által ajánlott programot foglaljanak le az alkalmazáson belül, olyan egyedi és vonzó élményt teremtve ezzel, amelyet egy önálló chatbot nem tud megismételni.

Ezen előnyök mellett a Douyin képes akár profitálni is a generatív AI chatbot funkciók integrálásából. Ez az integráció különösen fontos lenne az üzleti utazók és az összetett foglalási igényekkel rendelkezők számára, akik értékelik a kiváló ügyfélszolgálatot. A Generative AI valós idejű, többnyelvű utazási segítséget nyújthatna, jelentősen javítva a Douyin felhasználóinak általános utazási élményét.

A Douyin egyedi előnyeinek és a legmodernebb AI-technológia integrálásának lehetőségeinek kombinálásával elképesztően jó helyzetben van ahhoz, hogy az utazásfoglalás meghatározó erejévé váljon, kiszolgálva a kínai utazók sokrétű igényeit a pandémiát követő korszakban.

A kínai sikert látva nagyon meglepő lenne, ha a TikTok nemzetközi változatában nem tennék elérhetővé az új funkciókat.

Mi az a Douyin és miért jó?

A Douyin − a TikTok eredeti, kínai változata − 2016-ban mutatták be, lényegében teljesen ugyanolyan, mint a nemzetközi szinten ismert TikTok. Különbség viszont, hogy a TikToktól eltérően a Douyinban nagyobb hangsúlyt kap az internetes vásárlás. A Douyinon erőteljes cenzúra van érvényben, például az 1989-es Tienanmen téri vérengzésről egyáltalán nem lehet találni tartalmakat. – olvasható a Magyar Nemzet összefoglalójában.

A kínai TikTokot, A Douyin-t a 14 év alatti felhasználók csak napi 40 percig használhatják, sőt este 10 és reggel 6 között egyáltalán nem használhatják az appot. A TikTok sokkal megengedőbb, nálunk a 18 éven aluliaknak naponta egy órát engedélyez az alkalmazás, viszont ez a beállítás könnyűszerrel kikapcsolható.

Peking évek óta próbálja visszaszorítani a fiatalok körében elterjedt videójáték-függőséget és más káros online szokásokat, így például 2021-ben betiltották a 18 éven alattiak számára a hétköznapi videójátékozást, hétvégente pedig összesen három órát játszhatnak. 

A legnagyobb különbség a TikTok és Douyin között az elérhető tartalmakban van.

A nyugati TikTokon szinte bármihez hozzáférhetnek a felhasználók, míg a Douyin a tudományos tartalmakat helyezi előtérbe, olyannyira, hogy a Douyin külön díjazásban részesíti azokat a tartalomgyártókat, akik oktató jellegű videókat töltenek fel a platformra. 

Kína jól realizálta, hogy ez egy kompetitív világ. Olyan állampolgárokat próbálnak kinevelni, akik szorgalmasabbak, okosabbak, akik jobban összpontosítanak a termelékenységre és a kínai társadalom anyagi és gazdasági felemelkedésére.

− írta ezzel kapcsolatban 2022. decemberében Denish D’Souza 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben