Megvenné a Tripadvisor-t a Formula-1 tulajdonosa, a Liberty Media

by Kassay Tamás

A Tripadvisor február 12-én közölte, hogy megvizsgálja a vállalat lehetséges eladását a Forma-1 jogait is birtokló Liberty Media leányvállalatának, a Liberty Tripadvisornak, amely már régóta ellenőrző, de kisebbségi részesedéssel rendelkezik az utazási értékelő oldalban. – számolt be róla a Skift. A Liberty eközben egy másik gigafelvásárlásért is házal, a MotoGP jogait is megszereznék.

A Tripadvisor különbizottság hozott létre az igazgatótanácsának független igazgatóiból, hogy a potenciális tranzakcióra vonatkozó esetleges javaslatokat értékeljék. Tette ezt azután, hogy a jelenleg a törzsrészvények 21%-át birtokló Liberty TripAdvisor Holding a közelmúltban közölte, hogy szándékában áll az LTRP-t és a Tripadvisort érintő lehetséges alternatívák értékelése.

A Liberty Tripadvisor a kisebbségi tulajdonrész ellenére Greg Maffei, a Liberty Media jelentős részvényesével és elnök-vezérigazgatójával együtt többségi szavazati joggal rendelkezik a Tripadvisor anyacégében.

A Bernstein elemzői, Richard Clarke vezetésével, gyorsjelentésben írták: „A potenciális vételárra vonatkozóan nem hoztak nyilvánosságra semmilyen feltételt, és az sem világos, hogy a Liberty ebben a szakaszban hogyan kívánja finanszírozni a tranzakciót„.

A Liberty Tripadvisornak 2,75 milliárd dollár adóssága van.

Clarke és a Bernstein csapata azt feltételezi, hogy a Liberty Tripadvisor a bevásárlást követően a Tripadvisor pénzének egy részét ennek az adósságnak a visszafizetésére fordítaná. Hamarosan több mindenre fény derülhet.

A Tripadvisor helyzete szakértői szemmel

Évek óta mondom: a TRIP-et csak úgy lehet megfelelően átalakítani, ha magánkézbe vesszük, és kivonjuk a nyilvános piacok reflektorfényéből. Ha ez megtörténik, akkor ez a helyes lépés a nagy múltú márka számára.

– fogalmazott bejegyzésében Rafat Ali, a Skift alapítója.

Az alapító és korábbi vezérigazgató, Steve Kaufer 20 éves örökséget hagyott maga után, amely kanyargós vállalati döntésekből, diadalokból és teljes kudarcokból áll. Egyrészt felépítette a világ legnagyobb utazási weboldalát. Másrészt vezetése alatt a Tripadvisor megpróbált szállodai címtár, közösségi médiaoldal, szállodai metakereső oldal, kurátori utazási tartalmak kiadója, puha OTA lenni, de egyik kezdeményezés sem volt különösebben sikeres.

A Tripadvisornak már a kezdetektől fogva meg kellett volna értenie, hogy médiavállalat volt és még mindig az, több százmillió felhasználóval, több milliárd oldalmegtekintéssel. Fejlesztenie kellett volna a hirdetési technológiáját. Létre kellett volna hoznia a világ első és egyetlen utazási hirdetési hálózatát. Jelentősen tovább kellett volna fejlesztenie a display hirdetési és programozott hirdetési termékeit, a szponzorációkat, a keresőhirdetéseket és a metakeresést. Már régen meg kellett volna vásárolnia a Sojern vagy az Adara Travel Networks céget, vagy mindkettőt.

Az egész a TripAdvisor több milliárd szempár pénzzé tételéről szól. A felhasználók kevesebb mint 20%-a lép interakcióba a metakeresési hirdetési termékkel, ami jelenleg a fő bevételi forrást jelenti, miközben több milliárd nem monetizált oldalmegtekintés van. Az utazással kapcsolatos médiában a Google közel monopolhelyzetben van, ebben a korszakban a TripAdvisor méltó alternatívává válhatna.

– fejtette ki véleményét Max Starkov turisztikai szakember.

A Liberty Media a Tripadvisor mellett megvenné a MotoGP-t is

A spanyol Expansion szerint a Liberty Media a Bridgepointtal, a MotoGP jogaival rendelkező Dorna Sports tulajdonosával is tárgyal egy potenciális felvásárlásról. A Moto GP jogainak megszerzése 4 milliárd dollárba, azaz nagyjából 1400 milliárd forintba kerülne – írta meg a Vezess.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben