Turizmus kiskapuk: borkóstoló mint oktatási célú utazás alias wellness hétvége – véleménycikk

by Waterfan

Borismereti kurzust hirdetett egy szálláshely, és azt állítja, hogy így a vendégek jogszerűen tölthetnek el náluk egy hétvégét. Kóstolgassuk ezt, mint a jó borokat, közben pedig nézzük meg közelebbről a témát!

Hónapokkal ezelőtt írtam egy cikket, amit akkor nem publikáltam, mert úgy voltam vele, a padlón fekvő (ráadásul saját) ágazatomba csak nem rúgok bele, mégis milyen már. Viszont a mundért sem lehet egy határon túl védeni, ezért most előveszem a korábbi anyagot, de előtte lássuk, mi az, ami felkavarta a netes fórumokban a vendéglátósok közötti háborgó tengervizet is – megoszlanak a vélemények, hogy okés-e ez az ajánlat:

Szombati napon a résztvevőket profi sommelier oktató kalauzolja a borok világába 2×3 órás amatőr borismereti kurzus keretében és a nap zárásaként az exkluzív, 7 fogásos borvacsorán is. […] Kurzusunk résztvevői péntektől vasárnapig 2 éjszakát tölthetnek el luxus szobáink egyikében, melyekhez helyenként lábas kád, szauna, vagy saját Jacuzzi is tartozik. A szálláshelyen a tartózkodás teljes mértékben legális, hiszen oktatási céllal történik, melyről igazolást állítunk ki minden résztvevőnek. Szálláshelyünk betart minden biztonsági óvintézkedést Vendégeink és kollégáink egészségének érdekében. Pénteki korai érkezés és vasárnapi késői távozás lehetséges.

szól a hirdetés

Véleményem szerint borismereti kurzusnak álcázott borkóstolóval wellness hétvégét hirdetni olyan lépés, ami nem segíti a vendéglátás ügyét, nem segíti a piaci szereplőket, nem segíti a helyek megítélését, ugyanakkor elismerem, és testközelből látom, hogy rettenetesen feszült és fenntarthatatlan a helyzet, tehát valamit tenni kellene. Biztosan a trükközések a helyes és kívánatos út? Megéri kockáztatni egy esetleges bezárást?

Mi számít oktatási célnak?

Borismereti kurzus borkóstoló turizmus kiskapuk wellness hétvége

Nos, a helyzet az, hogy az oktatási cél pontos definiálása elmaradt a rendeletekben, jár a fekete pont a jogalkotónak, igazán beleírhatták volna a pontos jelentést meg a folyamatot, hogy mit lehet, mit nem és azt egyébként hogyan. Ugyanakkor valahol a Nagykönyvben bizonyosan megvannak az erre vonatkozó összefüggések. A jogalkotó szándéka szerint minden bizonnyal nem arra gondolt, hogy mondjuk egy étterem kinyit, hivatkozva arra, hogy a chéf megtanítja, hogyan készíti el a vacsorát és ad róla egy oklevelet, hogy várakozás közben odafigyeltünk a szakavatott mozdulataira. Érezzük, hogy ez azért erősen sántítana.

Tegyük fel, hogy valakinek van jogosultsága kurzust tartani egy témában! Miért ne tehetné, én is szívesen tartok előadást online marketing témában. De, egy előadás jellegű szeánsz nehezen tűnik olyan oktatási célnak, amire a jogalkotó szándéka szerint gondolhat(ott). Ez pedig a kulcs: a jogalkotó szándéka, láttunk már ilyent a múltban is elég sokszor:

Gondoljon mindenki olyan hírekre, amiket áfa csalás témában hallott a korábbi években. Ezek közül nagyon sok olyan ügylet volt, ami papíron jogszerűnek tűnt, aztán a NAV megvizsgálta, azt mondta, hogy nem jogszerű és kattant a bilincs. Ennek tudatában érdemes átgondolni az alábbiakat:

Amennyiben születik például felnőttképzési szerződés, az vitán felül oktatási cél. Aki tud ilyen programnak helyet adni, vitán felül jogszerűen jár el. Javaslom is, hogy aki csak teheti, gondolkodjon ilyen irányban, de maradéktalanul és kikezdhetetlenül legyen jogszerű. Miért? Mert ha például étteremben történik a szabálytalanság, akkor azt minimum 6 hónapra fogják bezárni, ami azt jelenti, hogy ugrik a nyári szezon a helynek. Szerintem nem éri meg ezt kockáztatni néhány alkalmi lehetőség miatt.

A másik következmény pedig a piac megítélése. Ne feledkezzünk el arról, hogy az emberek többsége abban a hitben van, hogy a turizmus gigantikus állami segítségeket kap és kapott! Igencsak nehéz lesz elmagyarázni és megvédeni a szakma becsületét, ha nem kellően körültekintő módon nyit ki néhány hely, aminek aztán híre megy. Azt kérdezik az emberek, hogy mire fel a támogatás, ha amúgy ő is meg ő is meg ő is nyitva van és tele van vendégekkel? Mi tudjuk, hogy a támogatások kissé másképp érkeztek meg, mint azt a társadalom gondolja, de nem az a kérdés, hogy mi mit tudunk, hanem az, hogy mások mit hisznek. Ennek megfelelően is kell tehát figyelnünk a lépésekre, amiket megteszünk.

Ha a vendéglátóipar számítani szeretne az emberek szimpátiájára, támogatására és fogyasztására, akkor nem engedheti azt meg magának, hogy átlátszó trükkökkel, egyéni érdekek mentén bújjon ki a kollegialitás szövetsége alól, ami összeköt minden érintett vendéglátóhelyet. Ne keverjük most ide a kaszinókat, egyértelmű, hogy szándékos kivételek, nyilvánvalóan vendéglátóhelynek számítanak. A világ nem igazságos, ezekre kár energiát fecsérelni, mert rajtunk nem fog segíteni.

Milyen szankciók voltak és lehetnek?

Említettem, hogy vendéglátó üzlet (pl. étterem, kávézó, borozó) minimum 6 hónap bezárást is lehet kockáztatni jelenleg, a szálláshelyekre enyhébb szabályok vonatkoznak, de ha több cégben működik az egység, azonos vezetés mellett (pl.: étterem kft és szálláshely kft), akkor az étteremben feltárt szabálytalanság nyomán a cég vezető tisztségviselőit az összes többi cégükben is eltiltják a tevékenységtől, és ez már kihathat a szálláshelyre is. Biztos lehet benne mindenki, hogy érzékelhető időre fogják bezárni, ha a hatóság szerint szabálytalanul működik.

Korábban, még ősszel az alábbi esetek történtek, innentől hozom azt az archív anyagot, amit akkor támogató együttérzésem miatt nem publikáltam ki. Most az óvatosságra és türelemre intés miatt teszem meg mégis. Nem azért, hogy a turizmus szereplőit megsértsem, hanem éppen azért, hogy megvédjem. Nagyon nehéz a helyzet, ne tegyük még nehezebbé! Nálam szabad kommentelni, de a hatóságnál nem lehet majd fellebbezni, amennyiben az úgy gondolja, hogy szabálytalanság történt.

Berzencén egy panziót zárattak be 60 napra, mert egy vendég nem viselt maszkot, és a tulajdonos nem kötelezte a maszkviselési szabályok betartására. Egy magánszálláshely tulajdonos azon morfondírozott, hogy esküvősöknek adja ki a házát, mert esküvőt tartani szabad. Ezek az egyéni, néhány piaci szereplő meggondolatlanságán alapuló megmozdulások rossz fényt vetnek a szakmára. Akinek inge, vegye magára!

2020 nyár közepén egy turisztikai webinárban (videós internetes konferencia) a magyar turizmus legnagyobb alakjai közül jó néhányan részt vettek. A szakmai gárda egymás között megvitatta, hogy időnként nehéz és kényelmetlen betartatni (az akkor még a maihoz képest sokkal lazább szabályokat). Ekkor felhívtam a társaság figyelmét arra, hogy véleményem és tapasztalatom szerint rettenetesen gyenge a szálláshelyek többségénél a járvány elleni fellépés. A szabályokat nem tartják be, a távolságot nem tartják, a vendégek össze vissza fogdosnak mindent még ott is, ahol átálltak a büfé reggeliről a felszolgálós verzióra.

A helyek dolgozói nem mertek rászólni a vendégekre, hogy tartsák be a vendéglátóhely szabályait.

Többször is elmondtam az ott jelenlévőknek (pl. szállodavezetőknek), hogy fontos lenne komolyan venni a látszólag problémamentes helyzetet, mert sokkal jobb pár vendégnek elmagyarázni néhány dolgot, vagy esetleg begyűjteni pár elégedetlen online értékelést a vírustagadóktól, mint később újra teljesen lehúzni a rolót miattuk.

Nem azt állítom, hogy ők a hibásak a mostani helyzetért! Azt állítom, hogy amikor milliók indultak útnak, alapvetően edukációs és viselkedésbefolyásoló hatása lett volna, ha mindenütt adunk a látványra és komolyan vesszük azt a pár dolgot, amit akkor kellett volna. Ehelyett heringparti és puszi-pacsi volt mindenütt, nem ivódott bele az emberekbe a hétköznapi életük tapasztalatán keresztül, hogy hogyan is kellene ahhoz viselkedni, hogy elkerüljük a krízist. Ha azt látták volna, hogy márpedig pár dolgot komolyan kell venni, ha tetszik ha nem, akkor most könnyen lehet, hogy nem tartanánk itt. És nem nyugatra kell mutogatni, hogy de bezzeg ott is rossz, hanem kipillantani kicsit keletre, hogy ott meg tudnak a népek viselkedni és érdekes módon alig van fertőzött. Talán elleshetnénk a trükkjeiket:

Beigazolódott, hogy a teljességgel komolytalanul vett szabályok be nem tartása miatt szigorítottak és újra be is kellett zárni. Pedig, ez talán elkerülhető lett volna, lásd a további példát itt, és itt is.

Garantáltan nem az a trükk arrafelé, hogy esküvősöknek akarják kiadni a vendégházat, mondván, hogy esküvőt tartani szabad. Teljesen komolyan ezt tanácsolták egymásnak egy szálláskiadós Facebook csoportban a tagok. Bátorkodtam helyesbíteni őket, hogy az esküvői ceremónia engedélyezett ugyan, de a lakodalom az tilos, és hát szálláshely mi máshoz kellene, mint lakodalomhoz. De ha maga a ceremónia lenne a szálláshelyen, az sem működne, ugyanis a jogszabály akként rendelkezik, hogy a szálláshelyen kizárólag az alkalmazottak, valamint a kivételben meghatározott vendégek (pl.: üzleti és oktatási célú utazók) tartózkodhatnak. Esküvősök nincsenek a kivételek között.

Esetleg, ha érdekházasságot kötnek a felek, az talán eladható lenne üzleti célú utazással egybe kötött esküvőnek.

Berzence: 60 napra bezárattak egy panziót

Fun fact, hogy emberünk nem csak, hogy nem viselt maszkot, de egyáltalán nem is volt nála, nem vitt magával. Darwin-díjra felterjeszthetjük, bár megkapni azért nem fogja remélhetőleg, ellenben a tulaj nem tudom mit csinált, mit gondolt és miért nem intézkedett, de hogy utólag bánja, abban biztos vagyok.

Szolnokon 10 napra zártak be egy éttermet

Azért született ez a döntés, mert az étterem alkalmazottai nem megfelelően viselték a maszkot. Értem, megértem, átérzem, hogy milyen, én is hordom. De most ez így megérte? FRISSÍTÉS: ugye ez az az eset, ami egy ideje kapásból 6 hónapra növekedett, ahogy fentebb linkeltem.

A hatóság pékségeket záratott be 7-7 napra Budapesten

Nem pusztán a vendéglátóhelyekről van szó, hanem minden olyan üzletről, ahol nyilvános forgalom zajlik.

A felelősség közös, a szabályokat be kell tartanunk, annak ellenére, hogy egyébként mindannyiunk számára nyilvánvalóan kényelmetlen.

Ha a betegszállítók tudnak embereket emelgetni maszkban, akkor a pincérek és az árufeltöltők is tudnak maszkban dolgozni.

Nem én mondom, hanem privát beszélgetésben egy orvos jóbarátom reakciója volt ez arra a felvetésre, hogy egyébként próbálta-e már maszkban emelgetni a kartonos kólát.

Talán ennyi példa elég is, hogy mindenki érezze a tetteinek a súlyát. Nagyon nehéz, ez világos, de ha megindul egyfajta széthúzás és partizánakciók, akkor azzal a végén mindenki veszíteni fog – véleményem szerint.

Vendégként most is rendelünk házhoz, veszünk kuponokat, indítunk előfoglalásokat, vendéglátóként pedig a nyitásra tudunk készülni, és várni, hogy mielőbb elérkezzen a pillanat. Fellépni vagy közösen lehet és úgy is érdemes, vagy sehogy.

Zárt csoportunkban szállás véleményekről, fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is olvashatsz. Kövesd az oldalt és kérj hírlevelet, ha igazán érdekel az utazás és a turizmus helyzete és szeretnél tájékozott lenni! Megvan erről az egészről a véleményed? Itt elmondhatod és szavazhatsz, hogy szerinted okés-e, vagy sem a borismereti kurzusos történet.

Körültekintő lépéseket, és biztonságos utazást Mindenkinek,
Mr Spabook
turisztikai fejlesztési menedzser,
vendégélmény tanácsadó

Címlap: Kym Ellis

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további érdekes és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben