újranyitás koronavírus mikor reális

Újranyitás: nincs itt semmi látnivaló egyelőre – véleménycikk

by Waterfan

Hurrikánként söpör végig a magyar neten Szlávik János, Müller Cecília, Orbán Viktor és mások nyilatkozatai a legfrissebb járványügyi adatokról és az érzékelhető óvatosságról, amikor a nyitás lehetőségéről beszélnek. Nagyon úgy tűnik, hogy márciustól a turizmust érdemben érintő nyitás vajmi csekély eséllyel képzelhető el, persze a csodákban érdemes hinni, de tervezni a realitások talaján kell.

Egyáltalán nem lep meg az, hogy a járványügyi adatok felfelé indultak, decemberben erre utaltam egy interjúban, videó is van hozzá, szerintem érdemes pár percet rászánni:

Egyszerű matek az egész. Aki valaha látott már tőzsdei részvényárfolyamot, pontosan tudja, hogyan szoktak azok alakulni, hacsak valamilyen rendkívüli piacbefolyásoló tényező nincsen. Nem fog nullára leesni az értéke, ha nem megy csődbe a cég – jelen esetben ha nem szűnik meg a vírus, vagy nem lesz mindenki beoltva. Nem fog felszaladni az égbe, ha betartjuk a korlátozásokat, az üzleti életben pedig a törvények szerint működik a cég is és a piac is, ellenben: hatványozottan is tud növekedni, mint például idén a Tesla, vagy néhány évvel ezelőtt a Mészáros-részvények, ha sztori van és korlát nincs.

Nos, a helyzet az, hogy amikor egy exponenciális függvényről beszélünk, akkor az úgy működik, hogy a függvény értéke állandó mértékben többszöröződik. Nem állítom, hogy ilyen mértékben nőtt volna a fertőzöttek száma, de az jól látható volt a világszintű statisztikákból, hogy ha nincsenek korlátozások, akkor ehhez egész hasonló alakot láthatunk kirajzolódni.

Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon nem mindegy, hogy napi 1, 10, 100, vagy éppen 1000 fertőzöttről indul a számláló, ahonnan „elengedjük” a dolgokat. Magyarán: ha kőkemény összefogással eljutottunk volna oda, hogy perpillanat napi 10 lenne az új fertőzöttek száma, akkor ki lehetne nyitni, mert mire az felszalad napi 1000-re, addigra eltelik kb 2-3 hónap. Pont, mint tavaly nyáron augusztustól október végéig.

Na az megvan, hogy eddig 1000 alá nem igen ment a napi adat, ma pedig konkrétan 3000 felett volt? Erre nyitni véleményem szerint lehetetlen, de majd meglátjuk, a döntéshozók hogyan látják.

Ha napi 100 lett volna, akkor lehet enyhén, óvatosan nyitni, de napi 100-ról kb 1 hónap alatt fel tudunk szaladni a napi 1000-re. Na ezért nem mindegy a kiinduló állapot. És ezért volt irdatlan nagy félreinformálás, amikor a sajtó úgy közölte az olasz helyzetet, hogy ott újranyitás történt, holott semmi ilyesmi nem volt valójában és vissza is kellett zárniuk, mert túl hamar léptek életbe az automatikus szabályok enyhébb verziói.

A csiki-csuki nem jó irány, azt kell elérni, hogy nagyon alacsonyak legyenek a fertőzöttségi adatok és arra akkor rá lehet nyitni és le lehet hozni a nyarat úgy, mint 2020-ban.

Miért fontos a megfelelő időzítés és a társadalmi fegyelem, a szabályok betartása?

Ha nem megfelelő ritmusban, és mértékben történik esetleg enyhítés, vagy az emberek fegyelmezetlenek, akkor egy magasabb bázisról hamar érhetünk el korábban már látott, súlyosabb szintekre, ahonnan ismét számottevő idő lesz visszajavulni. Ha időt veszítünk, mondjuk pár hónapot, mert március után nem olyan fényesek az adatok, akkor adott esetben a magabiztos nyári indulást is elhibázhatjuk. Most jók az esélyeink szerintem arra, hogy megfelelő fegyelem mellett, óvatos nyitással, áprilistól elérjük azt, hogy a nyárnak neki tudjunk menni. Ha viszont hibázunk, abban senkinek nem lesz köszönet.

Nekem is nehéz, az utazás az életem, de ahogy tavaly is megfogalmaztam a kritikát, amikor több szállodavezető is azt mondta, nem próbálják szigorúan betartatni a szabályokat a vendégekkel, mert kellemetlen mindig rájuk szólni. Én akkor azt mondtam nekik: Vagy következetesek és szigorúak lesztek, vagy a nyár után újra le kell majd húzni a rolót. Melyik a jobb? Pár elégedetlen vendéget megnyugtatni de kőkeményen elővigyázatosnak lenni, vagy újra bezárni? Azóta látjuk mi lett az eredmény, természetesen nem a vendéglátóipar miatt, ez csak 1 elem a rengeteg faktor közül. Ugyanúgy kell eljárni helytől függetlenül. Több példát hoztam már a világból, ahol a következetesség célt ért és ott a helyiek már szabadon, maszk nélkül élnek.

Most ismét arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy már közel a cél, elindultak az oltások, nem kell már sokáig kibírni, de ha most óvatlanul járunk el egyéni, és társadalmi szinten is, akkor nagyobb lesz a szomorúság, mint most a feszültség. Ezt szerintem egyikünk sem szeretné, szóval hallgassunk a szakemberekre és működjünk együtt, ahogyan tőlünk telik. Így lehet leghamarabb kijutni ebből az egyébként nyilvánvalóan – hosszú távon – fenntarthatatlan és nagyon nehéz helyzetből.

Ha vendéglátóhelyed van, erősítsd a kommunikációd, kritikus fontosságú lesz!

Zárt csoportunkban szállás véleményekről, fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is olvashatsz. Kövesd az oldalt és kérj hírlevelet, ha igazán érdekel az utazás és a turizmus helyzete és szeretnél tájékozott lenni! Megvan erről az egészről a véleményed? Itt elmondhatod.

Biztonságos utazást és tervezgetést,
Mr Spabook
turisztikai fejlesztési menedzser,
vendégélmény tanácsadó

címlap: Nick Fewings

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további érdekes és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben