Az USA megalázta Magyarországot: szigorította a magyarok számára az ESTA igénylést, lefokozta a magyar útlevelet

by Kassay Tamás

Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége honlapján és közösségi oldalán jelentette be (Telex szúrta ki), hogy azonnali hatállyal szigorítja a magyarok számára kényelmes, egyszerűsített beutazási lehetőséget nyújtó ESTA utazási engedélyt minden magyar útlevéllel rendelkező beutazó turista számára. Az intézkedés kizárólag a magyar útlevéllel rendelkezőket érinti, más nemzetek polgárai számára nem történt szigorítás.

Az ESTA érvényességi ideje csökken, miután a Magyar Kormány elmulasztotta a Vízummentességi program biztonsági követelményeinek teljesítését.

2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. Tekintettel a magyar kormány azon döntésére, mely szerint nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, a Vízummentességi programban (röviden VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak. – áll a közleményben.

Magyarország Kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken.  Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.   

Az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. Ennek ellenére, a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen.  A VWP egy átfogó biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és a kijelölt partnerei között, amely azért jött létre, hogy védje az amerikai emberek és az Egyesült Államokba utazók biztonságát.  

A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek, az augusztus 1-je után kiadott ESTA-k viszont már csak 1 évig és egyszeri beutazásra jogosítanak. 

A módosítás azonnali hatályú, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik.  Az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag ezen nyilatkozat hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú. 

Az USA megalázta Magyarországot

Spabook vélemény: A közleményben úgy fogalmaznak, hogy „2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.” (Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény fontos elemeit itt nézheti át, akit érdekel.)

Teljesen egyértelmű, hogy nem arra a néhány tízezer kínaira, oroszra és gazdag egyéb náció polgáraira gondolnak, akik 250.000 euróért letelepedési kötvény vásárlásával kaptak magyar útlevelet, hanem a Magyarország által a külhoni magyaroknak biztosított kettős állampolgárság és magyar útlevelek a hivatkozási alap. Ettől pedig konkrétan megalázó, mert:

Ez magyarán azt jelenti, hogy az USA a magyarság legfájóbb pontján gyakorol megalázó nyomást azzal, hogy elvitatja a magyar eljárást, amely alapján a magyar nemzetiségű magyarokat a nemzet és az ország hivatalos vezetése magyar állampolgárnak is tekinti és könnyített módon biztosít(ott) számukra magyar útlevelet.

Az USA már korábban is diszkriminatív jellegű lépést hozott, ugyanis a Magyarországon kívül született, magyar útlevéllel rendelkezők számára konkrétan megtagadta az ESTA igénylést, őket kizárólag vízum megszerzése után engedte belépni. Ez pedig azt is jelenti, hogy akik miatt a mától hatályos döntést meghozták, őket eddig sem engedték be ESTA-val. Szóval itt durván kilóg a lóláb. Igaz, hogy ezt a „be nem engedést” nem verték nagy dobra korábban, sunyi módon hallgattak róla, simán csak visszautasították a kérelmeket, ahogyan arra erdélyi származású, egyébként évek óta Budapesten élő, színmagyar blogger kolleginám hívta fel anno a figyelmet. Az esetéről az alábbi cikkben írtam:

A lépés mögött véleményem szerint semmiféle megalapozott „biztonsági kockázat” nincsen, (ha lenne, akkor nem engedének be 2 év helyett 1 évre…) ellenben nyomásgyakorlás, és vélhetően az ukrajnai helyzet háttérdinamikája bőséggel benne lehet. Ez természetesen saját spekuláció, a véleményem összefoglalva pedig az, hogy az USA méltatlanul és tisztességtelenül járt el a magyarokkal szemben. Nem gondoltam volna, hogy valaha ilyen véleményem lesz, és hogy ezt nyilvánosan kell megfogalmaznom. Végtelenül sajnálatos.

A magyar kormány reakciója az ESTA szigorításra

„Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!”

– reagált elsőként a magyar kormány részéről Pintér Sándor belügyminiszter

Spabook vélemény: Akik távolról nézik a dolgokat és nincsenek konkrét ismereteik (nekem személyes kapcsolat miatt van), azok nem tudják azt, hogy Pintérnek igaza van. Például Ukrajnában egészen konkrétan az történik, hogy ha kiderül valakiről, hogy van magyar állampolgársága, akkor megbüntetik, elveszíti jogát számos munkahely betöltésére, amiről a telex is beszámolt:

Volodimir Zelenszkij elnök rendelete értelmében az ukrán kormány a nemzetbiztonsággal, Ukrajna Védelmi Szolgálatával (SZBU) közösen két hónapon belül felméri, mennyi kettős állampolgár van, és átvizsgálja a kettős állampolgárságra vonatkozó szabályozást, majd fél éven belül (szintén a felderítő szolgálatokkal együtt) beterjeszt egy olyan törvényjavaslatot, amelyik megtiltja a kettős állampolgároknak a fontosabb hivatalok betöltését. Ez alapján néhány hónap múlva az ukrajnai kettős állampolgárok nem viselhetnének:

– állami hivatalt,
– önkormányzati tisztséget,
– stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót
– és nem ismerhetnek meg államtitkokat.
A kettős állampolgárság tényét fel fogják tüntetni az ukrán népességnyilvántartásban és a választói névjegyzékben is. A tiltások alól csak akkor mentesülhet valaki, ha írásban lemond a másik állampolgárságáról.

Szlovákiában egészen konkrétan a mai napig érvényben van az a törvény, hogy ha kiderül valakiről, hogy magyar állampolgárságot vett fel, akkor elveszíti a szlovák állampolgárságát:

A törvény azt is kimondja, hogy a cseh vagy volt cseh állampolgároknak a szlovák állampolgárság kérelmezésekor nem kell bizonyítaniuk szlovák nyelvtudásukat, ez vonatkozik a 65 év felettiekre és a szlovák nyelvvizsgával rendelkezőkre is. A törvény azonban azt, aki Szlovákia területén élve veszi fel egy másik ország állampolgárságát, továbbra is megfosztja szlovák állampolgárságától, ami természetesen a szlovákiai magyarokat érinti a legnagyobb mértékben. Mivel Magyarország 2010 óta lehetővé teszi, hogy a külhoni magyarok egyszerűsített honosított eljárás által szerezzék meg a magyar állampolgárságot, így a szlovák szabályozás, illetve a jelenlegi kizáró módosítás is erre utaló válaszként, akadályozásként értelmezhető. 

– írja a Ludovika kettős állampolgárságról szóló helyzetképe.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben