Utazásra nem javasolt térségek országok biztosítás térítés

A világ összes országa utazásra nem javasolt térség besorolásba kerül szeptember 1-től

by admin

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy egy ország „utazásra nem javasolt térség”? Elég sokat és jobb, ha erről tud mindenki, aki úgy van vele, hogy utazik, aztán majd kiüli a karantént, vagy fizet a tesztelésért.

A beutazási korlátozások első körben nem jelentenek ugyan tilalmat, ahogyan azt a korábbi cikkemben le is írtam. Szabad utazni külföldre, de hazatérés után 14 nap 10 nap (szeptember 21-től) karantén, avagy 2 negatív PCR teszt szükséges a lakhely elhagyásához, kivéve: FRISSÍTÉS 08.31. 21:30-kor: „A magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy – öt napnál nem régebbi – negatív teszttel bejöhetnek hozzánk, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően.” (forrás)

Mit jelent az utazásra nem javasolt térség?

Utazásra nem javasolt térség lehet egy adott országon belüli zóna, tipikusan szakadár, polgárháborús, katasztrófa sújtotta területek, avagy teljes országok is. Jelen esetben a világ összes országa az lett:

utazásra nem javasolt térségek biztosítás

Három féle besorolás van egyébként:

 • A III. (hármas), legenyhébb biztonsági besorolási kategória.
 • A II. (kettes) biztonsági besorolás a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriája.
 • Az I. (egyes) biztonsági besorolás az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriája.

Nos, ez utóbbi definíció jelleggel azt jelenti, hogy az:

„e kategóriába tartozó országokban válsághelyzet, fegyveres összetűzések, háborús cselekmények, zavargások, természeti katasztrófák, betegségek vagy egyéb – a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető – események tapasztalhatók. Javasoljuk, hogy e célországokba ne tervezzen utazást, vagy törölje tervezett utazását. Amennyiben már az országban tartózkodik, javasoljuk, hogy minél előbb hagyja el az országot, amíg a kereskedelmi járatok erre lehetőséget biztosíthatnak. Amennyiben úgy dönt, hogy a Konzuli Szolgálat felhívása ellenére az országban marad, a Konzuli Szolgálat nem tudja garantálni Önnek a segítségnyújtást.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy ha mégis elutazol az Adriára, vagy az utószezoni görög szigeti nyaralásra, netán pizzázni, akkor, ha bármi problémád adódik útközben, akkor nem biztos, hogy fizetni téríteni fog a biztosításod.

 • Az útlemondás biztosítások nem nyújtanak fedezetet.
 • Az utasbiztosítások egy része téríthet, másik részük nem, ez szolgáltatótól és pontos szerződéstől függ.
  Az EUB oldalán ez olvasható:
  Amennyiben az utas olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt térségek” között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigények vonatkozásában. […] Amennyiben nem koronavírussal, hanem egyéb biztosítási eseménnyel kapcsolatban merül fel kárigénye az utasnak (pl.: baleseti sérülés, poggyászkár, stb.), egyes biztosítók vállalják a szolgáltatást, mások viszont nem. A biztosítók eltérő szolgáltatásokat nyújthatnak, és eltérő biztosítási összegeket (szolgáltatási limitet) alkalmazhatnak, így mindig érdemes az utazás előtt több biztosító ajánlatát összehasonlítani, vagy szakértőhöz fordulni. Amennyiben céges kiküldetésről, üzleti útról van szó, akkor a biztosított a munkáltatójánál érdeklődjön arról, hogy a munkáltató vállalati utasbiztosítása miként rendelkezik erről a kérdésről, mivel egyes vállalati utasbiztosítások az egyéni utasbiztosításoktól eltérően rendelkezhetnek a területi hatály kérdésében. Amennyiben pedig bankkártyához tartozó utasbiztosítással utazik külföldre, úgy hasonlóan javasoljuk, hogy tájékozódjon bankjánál a területi hatályról és a járványra vonatkozó szolgáltatásokról még az utazás előtt.

Mi a helyzet a már befizetett utakkal?

Az utazási csomagra és az utazási szolgáltatás-együttesre vonatkozó 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet a 9. §-ban azt mondja ki, hogy abban az esetben, ha az utazásszervező azért mondja fel az utazási szerződést, mert a célország „utazásra nem javasolt térség” kategóriába került, akkor

 • a) az utazó az eredetivel azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatásra tarthat igényt, vagy
 • b) ha az utazásszervező az a) pont szerinti helyettesítő szolgáltatás nyújtására nem képes, vagy az utazó a felkínált helyettesítő szolgáltatást nem fogadja el, az utazásszervező köteles a teljes befizetett díj azonnali visszafizetésére.

A biztosítók hivatalos közleményei a koronavírussal kapcsolatban:

Szállásokkal kapcsolatos véleményekről, utazós és fürdős eseményekről értesülhetsz a csoportunkban, várunk szeretettel. Van friss információd, netán véleményed? Mondd el itt!

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Biztonságos utat, sok élményt a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben