üzleti utazás munkavállalói jólét

A munkavállalók jóléte egyre fontosabb az üzleti utazások során

by Polisor Bettina

A világjárványt megelőzően a munkavállalók testi-lelki jóléte gyakran háttérbe szorult, a járvány óta azonban egyre több vállalat fordít jelentős erőforrásokat arra, hogy megelőzze a munkatársak kiégését a munkába járás, és legfőképp az üzleti utazások során.

Személyre szabott figyelem illeti a munkavállalókat üzleti útjaikon

„A jóléti koncepciót a Covid a feje tetejére állította. Kevésbé volt szó arról, hogy az emberek többet kapjanak az utazás során, mint inkább arról, hogy megakadályozzuk a megbetegedésüket. Amit most csinálunk, az viszont sokkal inkább azokra az emberekre összpontosít, akiket a kiégés veszélye fenyeget.”

– mondta Josh Gunn, a Corporate Travel Management (CTM) termékmarketing vezetője.

Így az üzleti utak szervezésével foglalkozó vállalat személyre szabottabb megközelítést alkalmaz, és nagyobb figyelmet fordít az egyes utazókra. Ennek jegyében például az ügyfelek számára egy pontozási rendszert állítottak fel, amely az utazás mennyiségét és milyenségét is méri. A pontozási rendszer lényege, hogy jobban nyomon követhető legyen az üzleti utak egészségre mért hatása.

Az alábbi körülmények mindegyike megterhelheti az üzleti úton lévő munkavállalók fizikai és mentális állapotát, ezért a pontozás során figyelembe vehető például:

  • a korai indulás
  • a red-eye flights (az alvás rovására éjjel induló, és másnap reggel érkező járatokra használt kifejezés, ami a fáradtság tünetének számító vörös szemekből ered – szerk.)
  • a last minute utak
  • a hosszú órákig tartó repülés

Mindenre kiterjedő gondoskodás a munkavállalók jóléte érdekében

Francesca Mendola, a Global Travel Collection (GTC) alelnöke elmondta, hogy a vállalat holisztikusabb megközelítésre összpontosít. Legyen az a szállodai szobákban elhelyezett jógamatrac, Peloton kerékpár, vagy edzőtermekkel létrejött partnerség, a cél, hogy az üzleti úton lévő munkavállalókat próbálják az egészséges szokások megtartására ösztönözni utazásaik során is.

Volt rá példa, hogy a GTC munkatársai még arról is gondoskodtak, hogy az ügyfelet érkezéskor a kedvenc illata fogadja a szobájában, és újabban az sem ritka, hogy az ügyfelek beépítik a családjukkal való szabadidős utazásokat az üzleti útjaikba.

„Ha az üzleti utazóknak nyugalmat, vagy egyfajta otthon érzetet nyújtjuk, amikor egy hosszú, munkával teli nap után visszatérnek a szobájukba, akkor az egész utazás alatt biztosított számukra a feltöltődés lehetősége.”

– mondta Francesca Mendola

Clive Wratten, a Business Travel Association vezérigazgatója üdvözölte, hogy egyre inkább a jólétre helyeződik a hangsúly, egyben figyelmeztet, hogy az iparágnak az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítania arra, hogy milyen hatással is van az emberekre egy sokrétű, fárasztó üzleti utazás. Hozzátette, hogy a vállalatoknak túl kell lépniük az általános irányelvek bevezetésén, és rámutatott arra is, hogy egy 25 éves üzleti utazónak egészen más igényei vannak, mint egy 60 év körülinek.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben