Üzleti utazások karantén országok kivétel listája

Vége a trükközésnek, 17 ország kivételével kötelező a karantén az üzleti utazók számára is – részletek

by Waterfan

Döntött Szijjártó Péter külügyminiszter azon országok szűk listájáról, ahonnan továbbra is karantén kötelezettség nélkül jöhetnek haza az üzleti célú utazók. Aki nyaralni indul(t) a közeljövőben, figyelmesen olvassa el!

Üzleti utazások karantén szigorítása

Az alábbi kivételek között nem szereplő országok esetében az onnan érkezőkre akkor is vonatkozik a 10 napos hatósági karantén kötelezettség, ha egyébként a MAGYAR, vagy a meghatározott kivételek között szereplő állampolgárságú utas tudja igazolni az üzleti utazás tényét. Más országból magyarok hazajöhetnek, de a kivételek között nem szereplő országok állampolgárai akkor sem utazhatnak be hazánkba, ha üzleti célt tudnak igazolni, kivéve, ha a police.hu oldalon kértek egyedi méltányosságot és a Rendőrség jóváhagyta az igényüket, és akkor is csak 10 napos karantén betartásával érkezhetnek hozzánk. (Tehát a listán nem szereplő országokból üzleti célra is kell ilyen méltányosság és marad a karantén, míg a listán szereplő, kivételként meghatározott országok esetében az üzleti cél mentesít a karantén alól!). Ahogyan azt vasárnapi írásomban valószínűsítettem, az egzotikus üdülési célpontok nem kaptak mentességet, hiszen ezekről nehezen hihető, hogy az utazók többsége üzleti célból látogatná meg. Elvérzett a szigorításon például Egyiptom, Tanzánia, Mexikó, a Maldív-szigetek, csak hogy a legnépszerűbbeket említsem kezdésnek.

A szigorítás nem jelenti azt, hogy a 10 napot mindenképp ki kell tölteni, ugyanis 2 negatív teszt segítségével ki lehet szabadulni, ahogyan az üdülési célból utazóknak is ez szintén lehetséges.

Az egyik vezető gazdasági lapunk azt a címet adta, hogy „Koronavírus: Magyarország váratlanul lazított a belépési korlátozáson” aminek nincs valóság alapja, semmiféle lazítás nem történt, éppen ellenkezőleg, szigorítás van. Az egész csupán félreértés, alább kitisztázom. Ezért érdemes hiteles szakmai oldalakat is böngészni, és sajnálom, hogy ezt meg kell jegyeznem. Sajnos megdöbbentő pontatlanságokkal találkozom napi szinten a nagy portálok és a kisebb, semmiből előkerülő utazós híroldalnak látszó utazási irodák és Instagram képeket újraközlő, szakmainak látszó klikkvadász oldalak között is.
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további pontos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Ha turizmus témában hiteles és megbízható információkat szeretnél olvasni, akkor csatlakozz Turizmus Hírek Hitelesen csoportunkhoz, ebben nem lesz hiba.

Ha valaki 72 óránál többet nem szeretne karanténban tölteni, arra 1 db kiskapu van: Ferihegyen érkezéskor készíttet tesztet és előre foglal 48 órával későbbre is időpontot egy tesztelésre, aminek behajtja az eredményét 1 napon belül. Aztán vagy sikerül a mutatvány, vagy nem, az én személyes tapasztalatom az volt, hogy a 9. napon kaptam meg a 2. teszt eredményét, tehát aki peches, sokat nem nyer a 10 napból. A ferihegyi lehetőségről itt található információ:

Üzleti célú utazás karantén alól felmentett kivétel országainak listája

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet pontosan így szól, és ez alapján hitték azt néhányan, hogy valamiféle lazítás történt, de nem: szigorítás történt. A világ összes országából bejöhetett eddig is bárki bármiféle teszt és korlátozás nélkül, amennyiben igazolta az üzleti utazás tényét. Mostantól éppen ellenkezőleg történik, hiába üzleti utazó, akkor is karanténba kell mennie, hacsak nincs az alábbi listán az ország, ahonnan jön, avagy az utas nem az Európai Gazdasági Térség valamely államából, Nagy-Britanniából, vagy Észak-Írországból érkezik – feltéve, hogy magyar. Külföldiek esetén fentebb említettem, hogy a listán nem szereplő országok állampolgárai még üzleti út esetén is rendőrségi méltányosságot kell, hogy kérjenek és kapjanak, máskülönben nem léphetnek be Magyarországra, ahogy ez igaz minden külföldi állampolgárra is – felhívtam a Határrendészetet és a Koronavírus portált is, megerősítették ezt az értelmezést, és a honlapjukon is olvasható.

üzleti utazások szigorítása egzotikus országok üzleti út karantén

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 9/A. § (2) bekezdés f) pontja szerinti államok:

 1. Amerikai Egyesült Államok
 2. Bahrein
 3. Egyesült Arab Emírségek
 4. Indiai Köztársaság
 5. Indonéz Köztársaság
 6. Izrael Állam
 7. Japán
 8. Kínai Népköztársaság
 9. Koreai Köztársaság
 10. Oroszországi Föderáció
 11. Szingapúr
 12. Török Köztársaság
 13. Ukrajna

FRISSÍTÉS: március 2-án éjjel kiegészült a lista további 4 országgal:

 • Azerbajdzsán
 • Kazahsztán
 • Kirgizisztán
 • Üzbegisztán

Ha turizmus témában hiteles és megbízható információkat szeretnél olvasni, akkor csatlakozz Turizmus Hírek Hitelesen csoportunkhoz, ebben nem lesz hiba.

Oszd meg másokkal is a listát, hogy tudjanak róla!
Ha média képviseletében értesülést veszel át, ügyelj a szerzői jogi feltételek betartására!

Biztonságos utazást, sok élményt,
Mr Spabook
címlap: ConvertKit
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további pontos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben