üzleti utazások szigorítása egzotikus országok üzleti út karantén

Részletek az üzleti utazások szigorításáról – egzotikus országokból mindenki számíthat majd karanténra

by Waterfan

Megjelent a Magyar Közlöny 31. számában a határellenőrzést és az este 8 óra utáni kijárási tilalmat meghosszabbító kormányrendelet, amely a dokumentum szerint március 16-ig lesz érvényben, a vakcinaigazolvány pedig mégsem fogja tartalmazni a beadott oltás típusát. Részletek:

Üzleti utazások karantén szigorítása

Az Európán kívüli országok listájáról a külügyminiszter fog döntést hozni, hogy pontosan honnan lehet karanténmentesen hazajönni üzleti célú utazás után .

A listán nem szereplő országok esetében az onnan érkezőkre akkor is vonatkozni fog a 10 napos karantén kötelezettsége, ha egyébként az üzleti utazást igazolja az utas. Jó eséllyel tehát arra számíthatunk, hogy a valószínűleg hétfőn megjelenő listán egzotikus üdülési célpontok fognak szerepelni, ahonnan karanténba érkezhetnek haza a turisták, függetlenül attól, hogy igazából, vagy kamuból üzleteltek arrafelé. Valószínűleg a kamus csapat a népesebb tábor, a többiek meg így jártak, a biztonság az első. Az eddigi információk alapján tehát azonosan lesznek kezelve, mint az üdülési célú utazók, ami azt jelenti, hogy 2 negatív teszteredménnyel majd lehet szabadulni 10 napnál korábban is.

Szeretnék elolszaltni egy közkeletű tévedést: senki számára nem lesz megtiltva a hazajövetel, sosem volt szó ilyesmiről, de jogilag sem lehetséges, ugyanis minden magyar állampolgárnak alkotmányos joga van Magyarország területére belépni. Ha valaki tudja igazolni azt, hogy magyar állampolgár, akkor extrém esetben az útlevele nélkül is beengedik, bár megdicsérni nem fogják. Az egyetlen kérdés csupán az, hogy karanténba kell-e vonulnia az illetőnek, vagy sem.

üzleti utazások szigorítása egzotikus országok üzleti út karantén

A rendelet további szövege így szól:

„5/A. A gazdasági, illetve üzleti célú utazásra vonatkozó rendelkezések
9/A. § (1) A magyar állampolgár Magyarországról történő gazdasági vagy üzleti célú kiutazást követően
Magyarország területére – a (2) bekezdés szerinti kivétellel – a magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai alcímben foglalt szabályok szerint léphet be.
(2) Ha Magyarországról
a) az Európai Unió tagállamába,
b) az a) ponton kívül, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államba,
c) az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a szabad mozgás és tartózkodás joga tekintetében az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állammal azonos jogállású államba,
d) európai uniós tagjelölt államba,
e) Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságába vagy
f ) az a)–e) ponton kívüli a külpolitikáért felelős miniszter által – a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben – rendeletben meghatározott államból történő kiutazás célja olyan gazdasági vagy üzleti célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.
(3) Ha a magyar állampolgár Magyarországra történő belépése során a (2) bekezdés szerinti indok igazolásának hitelességével kapcsolatban kétség merül fel, a 2–4. § szerint kell eljárni.
9/B. § (1) A nem magyar állampolgár gazdasági vagy üzleti célból Magyarország területére – a (2) bekezdés szerinti kivétellel – a magyar állampolgársággal nem rendelkezők Magyarországra történő belépésének szabályai alcímben foglalt szabályok szerint léphet be.
(2) Ha 9/A. § (2) bekezdése szerinti államból a 9/A. § (2) bekezdése szerinti
a) állam állampolgára vagy
b) államban 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult személy Magyarországra történő beutazása gazdasági vagy üzleti célú tevékenység, amelynek tényét az a) vagy b) pont szerinti személy Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.
(3) Ha a nem magyar állampolgár Magyarországra történő belépése során a (2) bekezdés szerinti indok igazolásának hitelességével kapcsolatban kétség merül fel, az 5–7. § szerint kell eljárni.”

A vakcinaigazolvány (védettségi igazolvány) nem fogja tartalmazni a védőoltás típusát

A friss rendelet egy másik irtózatosan fontos változtatást is tartalmaz, ugyanis, pár napja már írtam róla, hogy egyes országok, például Lengyelország nem tekinti beoltottnak azokat a turistákat, akiket nem az EU-ban engedélyezett oltással, azaz orosz Sztputnyik V, vagy kínai Sinopharm vakcinával oltottak be. A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletet alapján a korábbi rendelettel ellentétben, a “Védettségi igazolvány” és a “A koronavírus elleni védőoltást igazoló applikáció” nem fogja tartalmazni a védőoltás típusát.

Fentiek szerencsére igazolták Mr. Spabook jóslatát, pontosan ezeket a lépéseket valószínűsítettem, amikor pár nappal ezelőtt nagyon sokan világvégét vizionáltak. A miniszterelnök – pénteken még ötlet szinten elhangzó – szavait tehát helyesen értelmeztem és az olvasóim számára megspróroltam 2 álmatlan éjszakát aggódás helyett. Aki esetleg nem olvasta, így írtam róla, hogy segítsem a tisztán látást és a tervezhetőséget mindazok számára, akik a turizmusban mozognak akár utasként, akár vendéglátóként:

Zárt csoportunkban szállás véleményekről, fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is olvashatsz.

Üdvözlettel,
Mr Spabook
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további érdekes és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben