Velence belépő április

Áprilistól belépőt kell fizetnie annak, aki Velencébe látogat

by Polisor Bettina

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, Velencében április 25-től kísérleti jelleggel bevezetik a napi 5 eurós belépőjegyet. A részleteket április 4-én, egy Rómában tartott sajtótájékoztatón ismertette Velence polgármestere, Luigi Brugnaro.

Velencében április 25-től bevezetik a fizetős belépést

Aki Velence városába szeretne eljutni, annak

  • április 25. és 30.,
  • május 1. és 5. között, ezt követően pedig
  • július 14-ig minden szombaton és vasárnap

fizetnie kell a belépésért. Még az érkezés előtt szükséges belépőjegyet váltania/regisztrálnia a látogatóknak a külön erre a célra létrehozott ötnyelvű internetes oldalon.

A belépőjegy vásárlása során több lehetőség közül lehet választani attól függően, hogy ki mennyi ideig akar Velencében tartózkodni, gyalogosan vagy tömegközlekedéssel, vagyis vaporetto-hajóval akar-e közlekedni, és mit szeretne megnézni a város számtalan nevezetessége közül.

A napi 5 eurós jegyet minden 14 évnél idősebb Velencébe látogatónak kötelező megvennie

Igaz ez akkor, ha reggel 8:30 és délután 16:00 óra között lép be valaki a városba, az említett időintervallumon kívül eső órákban viszont ingyenes lesz a belépés. Azok, akik szállást is foglalnak az olasz városban, fizetni nem kötelesek a belépésért, regisztrálniuk viszont nekik is kell.

Velence belépő április
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A belépő megfizetése alól mentesülnek többek közt

  • a velencei lakosok,
  • a Velencében születettek, akkor is ha nem ott élnek,
  • a fogyatékkal élők,
  • a munkavégzés céljából belépők, és
  • a hatóságok tagjai.

Fontos megjegyezni, hogy belépőkapukat ugyan nem állítanak fel, viszont a városi rendőrség és más erre felhatalmazott személyek ellenőrzik majd a regisztrációt, valamint a belépési díj megfizetését. Ezek elmaradása esetén bírság szabható ki, aminek összege 50 eurótól 300 euróig terjed, így tehát nem éri meg kockáztatni.

„Én sem Velencében lakom, és ha nem munka miatt megyek, hanem a feleségemmel, gyerekeimmel akarok egyet sétálni Velencében, akkor nekem is fizetnem kell, mégpedig előre. Védjük Velencét, és élhetőbbé akarjuk tenni. Nem akarjuk lezárni a várost, és lehetővé tesszük a belépők előre foglalását. Talán ezzel sikerül elkerülnünk, hogy egyszerre több száz olasz vagy kínai csoport érkezzen.

– mondta Luigi Brugnaro

Hozzátette hogy nem határoznak meg semmilyen limitet a látogatók számára vonatkozóan, de a jegyrendszer bevezetésével mégis az a cél, hogy visszaszorítsák a turisták tömegeit. A város polgármestere ezzel együtt kilátásba helyezte, hogy később az ünnepnapokon emelni fogják a belépő árát, hiszen – mint mondta – a következő tíz évben Velence 150 millió eurós állami támogatásból tud gazdálkodni, miközben a város fenntartása ettől jóval többe kerül.

Velencében egyébként más intézkedésekkel is igyekeznek megfékezni a túrturizmust, így például már törvény tiltja, hogy a 25 000 tonnánál nagyobb súlyú sétahajók behajózzanak a város központjában található Szent Márk medencébe, ez a tiltás viszont tiszavirág-életűnek bizonyult, az alábbi cikkből pedig az is kiderül, hogy miért:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben