Meglepő fordulat a Velencéből kitiltott sétahajók ügyében

by Polisor Bettina

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, számos európai nagyváros vezetett be korlátozásokat a tengeri sétahajókra vonatkozóan, többek közt Velence is, ahol már törvény tiltja, hogy a 25 000 tonnánál nagyobb súlyú sétahajók behajózzanak a város központjában található Szent Márk medencébe, valamint a Giudecca csatornába. Éppen ezért meglepő a hatóságok legutóbbi döntése, miszerint a nagyobb sétahajók 2027-től ismét kiköthetnek majd Velencében.

Új útvonal kijelölésével tennék lehetővé a tengeri óriások ismételt jelenlétét Velencében

sétahajó korlátozás Velence új útvonal

A kotrás előtt álló Vittorio Emmanuele csatorna lesz az új útvonal, amelyen a sétahajók elérhetik a Stazione Marittima-t, a velencei sétahajó terminált. A tervek szerint a sétahajók, amik az új útvonalon keresztül ismét kiköthetnek Velencében, legfeljebb 60 000 tonna bruttó űrtartalmúak és 250 méter hosszúak lehetnek majd.

Most kizárólag a Giudecca csatornán keresztül közelíthető meg sétahajóval a város, a csatornán közlekedő hajókra pedig a jelenleg is érvényben lévő korlátozás szerint a hajók megengedett bruttó űrtartalma 25 000 tonna, valamint a sétahajók nem haladhatják meg a 180 méteres hosszúsági, és a 35 méteres magassági korlátot.

Velence kis híján felkerült az UNESCO veszélyeztetett világörökségi listájára

A sétahajókra vonatkozó tervek időzítése különösen merész, hiszen mindössze néhány hete annak, hogy Velence majdnem felkerült az UNESCO veszélyeztetett világörökségi listájára. A városi tanács végül éppen az erről szóló UNESCO-ülés előtt döntött a lagúnaváros régóta halogatott belépődíjáról, az azonban még nem derült ki, hogy ezen intézkedés bevezetése mellett ki fognak e tartani az illetékesek.

Velence esetében egyébiránt ha az UNESCO határozottan állást foglalt volna, az egyértelmű üzenetet jelentett volna a többi (veszélyeztetett) világörökségi helyszínért felelős személynek.

Velencében folyamatos a nyomás az UNESCO részéről

Az UNESCO évek óta azzal fenyegetőzik, hogy a velencei világörökségi helyszínt vörös listára teszi. Ezt akkor teszi a szervezet, ha egy világörökségi helyszín veszélybe kerül, és a felelősök nem tesznek eleget a helyrehozhatatlan kulturális javak megőrzéséért. A következő lépés ezt követően a világörökségi státusz teljes megvonása lenne – ahogy ez 2019-ben történt a drezdai Elba-völgy esetében is egy új híd építése miatt.

Az UNESCO illetékes bizottsága a 2023. szeptember közepén Rijádban tartott ülésén úgy döntött, hogy Velence világörökségi státuszát nem változtatja meg, a pozitív döntést viszont azonnal beárnyékolta, hogy alig néhány nappal az UNESCO testületi ülése után kiderültek Velence vezetésének jövőbeli tervei a sétahajókat illetően. A kritikusok persze azonnal rámutattak, hogy a lagúna érzékeny ökológiájának épsége forog kockán, ha a tervek szerint a szárazföldön lévő ipari kikötőhöz vezető hajóutat a korábbinál mélyebbre akarják kotortatni.

Van-e valódi szándék a tömegturizmus visszaszorítására Velencében?

Már 2016-ban nyilvánvalóvá vált, hogy az UNESCO veszélyeztetett státuszt adna Velencének, ezért a város vezetése – a szervezet megnyugtatása érdekében – a hatalmas méretű sétahajók betiltását tervezte. A terv azonban nem valósult meg, mivel egy bírósági döntés akkor hatályon kívül helyezte a tilalmat.

Fontos megjegyezni, hogy Velence nem rendelkezik önálló döntési jogkörrel, mivel egy olyan közigazgatási egység, amihez más szárazföldi települések is tartoznak, mint például a 177 000 fő összlakosságú Mestre, ami anyagilag jelentősen profitál abból, hogy Velence mágnesként vonzza a turistákat, így nem érdekelt a tömeges turizmus korlátozásában.

Ezenkívül az olasz kormány a legtöbb hajózással kapcsolatos döntést Rómában hozza meg, távol Velencétől, a kormánypártok városi tanácsában pedig jelenleg egyetlen velencei sem ül. A város mindeközben továbbra is több sebből vérzik, amit remekül példáz, hogy először csökkent 50 000 alá az állandó lakosok száma.

Mivel van alternatív megoldás, így a sétahajók korlátozása sem tartja távol a turisták tömegeit Velencétől

A jelenlegi, sétahajókra vonatkozó szabályozás abszurd helyzetet szül, ugyanis a nagy hajók már nem kötnek ki Velencében, viszont ez azt eredményezi, hogy rengeteg busz szállítja az utasokat a történelmi belvároshoz, ami viszont jelentősen megnöveli a közutak forgalmát.

Ezenkívül számos busz érkezik Velencébe más kikötőkből is, például Triesztből vagy Ravennából, ami folyamatos turistaáradatot eredményez. Velencében egyébként a 2023-as szezonban összesen 270 tengerjáró hajó érkezésével számolnak, ami mintegy 600 000 utast jelent, hatékony szabályozás hiányában pedig 2027-re ez 385 hajót, és körülbelül egymillió utast jelente évente.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben