Az UNESCO szavazással döntött Velence sorsáról

by Polisor Bettina

Velence nem kerül fel az UNESCO veszélyeztetett világörökségi listájára, miután egy testületi szavazást követően elutasításra került a szervezet szakértőinek azon ajánlása, ami szerint az úszó várost „visszafordíthatatlan” károk érik az éghajlatváltozás, a tömegturizmus és a fejlődés miatt – írja a The Local.

Az UNESCO-bizottság szerint korai lett volna felvenni Velencét a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Az UNESCO-bizottság elismerte, hogy további előrelépésre van szükség a megfelelő megőrzés érdekében, ugyanakkor elismerően nyilatkozott a közelmúltban tett természetvédelmi erőfeszítésekről, köztük a régóta halogatott idegenforgalmi adó bevezetéséről, amelynek célja a városba érkező kirándulók számának megfékezése.

A bizottság emellett azt is javasolta, hogy Róma az elkövetkező hónapokban szervezzen új tanácsadói missziót Velencébe, amely figyelemmel kíséri a nemrégiben bevezetett intézkedések hatékonyságát és eredményeit.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Nem ez volt az első eset, hogy Velence csak hajszál híján kerülte el az UNESCO veszélyességi listájára való felkerülést

A tagállamok 2021-ben a javaslat ellen szavaztak, éppen azután, hogy a római kormány megtiltotta a nagy sétahajók behajózását a Szent Márk medencébe és a Giudecca csatornába. A bizottság csütörtöki döntését Luigi Brugnaro polgármester győzelemként értékelte, aki szerint a döntés annak bizonyítéka, hogy Velence nincs veszélyben.

A polgármester által az X-en (korábbi nevén Twitteren) közzétett bejegyzésben hozzátette „a világ megértette mindazt a munkát, amelyet városunk megmentéséért végzünk”. Gennara Sangiuliano olasz kulturális miniszter osztotta Brugnaro véleményét, aki szerint a döntés Olaszország és a józan ész győzelme.

Az UNESCO Velence helyzetéről tartott szavazása azonban sokakat keserű csalódással töltött el

A helyi civil lakosság éppen pont fordítva látja a történetet, szerintük egyértelműen fel kellett volna venni a várost a veszélyeztetettségi listára.

Velence UNESCO veszélyeztetett örökségi helyszínek listája

Így például azokat a velencei, alulról szerveződő csoportokat, amelyek petícióban kérték Audrey Azoulayt, az UNESCO főigazgatóját, hogy a várost vegyék fel a veszélyeztetett örökségek listájára.

„Ha látjuk, milyen gyönyörű Velence, milyen hihetetlen életstílust kínál a város, amikor a tömegturizmus nem öli meg, akkor jövünk rá igazán, hogy Velence bizonyos mértékig a rövid távú látogatókra pazarolódik. Velence egy olyan hely, ahol több embernek kellene élnie, és ami több izgalmas munkalehetőséget is kínálhatna. „

– mondta el Jane Da Mosto, a We Are Here Venice civil szervezet ügyvezető igazgatója

Bár a város elnéptelenedési tendenciája már az 1950-es évek elején elkezdődött, amikor a helyi lakosok száma 175 000 volt, Velence az évtizedek során nem sokat tett a probléma megoldása érdekében, mára már alig 50 ezren lakják.

Olaszországi utazás szervezésében, online szállásfoglalással segíti a magyar utazókat megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben