Velence belépő szabályok turizmus korlátozó lépések

Júniustól csak regisztrációval látogatható Velence

by Kassay Tamás

Júniustól kísérleti jelleggel, a 2023-tól pedig már véglegesen bevezetik az előjegyzési regisztrációs rendszert azon turisták számára, akik csupán egy napra érkeznek Velencébe.

Júniustól szabályozzák a látogatók számát Velencében, ahova tömegesen visszatértek a turisták

Luigi Brugnaro polgármesterrel kedden jelent meg interjú a La Repubblica című lapban, amelyben bejelentette, hogy júniustól bevezetik az évek óta tervezett belépődíjas rendszert annak érdekében, hogy kontrollálni tudják az évről évre növekvő turistaáradatot.

A mindössze egyetlen napra érkező, szállást nem foglaló turistáktól 3 és 10 euró közötti belépődíjat fognak szedni. Az ár mértéke attól függ, hogy mekkora az adott napon mekkora a város látogatottsága. A díj összegét igyekeznek majd úgy megállapítani, hogy a turisták száma ne haladja meg a napi 40-50 ezret.

A járványt megelőző időszakban évente nagyjából 30 millió turista kereste fel Velencét. Időszakosan megszűnt ez a látogatói nyomás a lagúnák városában, azonban az idei húsvét már felidézte a régi szép időket: vasárnap 140 ezren, hétfőn közel 100 ezren érkeztek, amely bőven több, mint a duplája annak a látogatószámnak, amit a város kívánatosnak tartana.

A látogatók aránya egyébként az alábbiak szerint alakult: az amerikai turisták újra megjelentek (közel 7%), míg a németek (20%) voltak a legtöbben, őket követik a britek (13%), a franciák (12%) és a spanyolok (11%).

Az előzetes online regisztrációt kezdetben különféle kedvezményekkel, például olcsóbb múzeumi belépőjegyekkel ösztönzik. Elvárják az előjegyzést a Veneto tartományban élő olaszoktól is, akiknek azonban nem kell fizetniük, és indokolt esetben, például temetés vagy rokonlátogatás esetén, regisztrálniuk sem kell.

A jövőbeli működés pontos menete még nem kristályosodott ki teljesen, ezért az is elképzelhető, hogy a város legfontosabb belépési pontjain belépőkapukat állítanak majd fel.

A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben