A vendégéjszakák száma nőtt, a vendégek száma viszont csökkent

by Polisor Bettina

Az idei év augusztusában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 2,3 millió vendég összesen 6,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal magasabb, a vendégeké 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésére hivatkozva.

A vendégéjszakák 63 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták

A kereskedelmi szálláshelyek forgalma alig változott (+0,1 százalék), a magán- és egyéb szálláshelyeken viszont 2,1 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 1,3 millió, az eltöltött vendégéjszakáké 3,8 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 841 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 59 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 6,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 6,6 százalékkal csökkent 2022 augusztusához mérten

vendégéjszaka 2023 augusztus KSH

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldi vendégéjszakák 40, illetve 8,7 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 5,3 százalék volt. A külföldi vendégek száma 6 százalékkal, a vendégéjszakáké 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 704 ezer vendéget és 1,9 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 66 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 9,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 18 százalékkal bővült 2022 augusztusához mérten. Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 46 százalékát regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 23 százalékos részesedéssel.

Összesen 34 659 turisztikai szálláshely, ezen belül 3003 kereskedelmi, illetve 31 656 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket

A kereskedelmi szálláshelyek közül 1000 szálloda és 1203 panzió volt nyitva augusztus egy részében vagy egészében. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 14 százalékkal kevesebbet, 5,1 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

Január-augusztusban 29,1 millió, az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékkal több, vendégéjszakát regisztráltak a turisztikai szálláshelyeken. A belföldi vendégek 7,6 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (15,8 millió, illetve 13,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben