Veszélyben az Afrika szimbólumának számító Viktória-vízesés

by Polisor Bettina

Az UNESCO világörökségének egyik legismertebb helyszíne, Afrika szimbóluma, a Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés a térséget évek óta sújtó szárazság miatt egyre inkább veszélybe kerül, amit a szakértők az éghajlatváltozás számlájára írnak.

A Viktória brit királynőről elnevezett vízesés sokak által látogatott természeti látványosság

Viktória-vízesés klímaváltozás

A Viktória-vízesés önmagában egy természeti csoda, valamint Zambia és a Zambézi gazdaságilag jelentős megélhetési forrása is egyben. Ezt a létfontosságú erőforrást azonban most az eltűnés veszélye fenyegeti.

A vészharangot már 2019-ben megkongatták, amikor a vízeséseket tápláló vízhozam mintegy 50%-kal csökkent, és amikor a 2019-et megelőző 40 év legalacsonyabb vízszintjét regisztrálták. Az illetékes hatóságok most arról számoltak be, hogy a Viktória-vízesés vízszintje 2024 márciusának harmadik hetében 75%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az adatok aggasztóak, mivel a világörökség részét képező látványosság látogatók millióit vonzza, akik mind szemtanúi akarnak lenni a több, mint 100 méteres, szűk és mély szurdokba zuhanó vízesés fenséges látványának.

A Viktória-vízesés helyzete túlmutat a turizmuson: a vízesést tápláló folyók csökkenő vízszintje a helyiek megélhetését veszélyezteti

A helyi halászközösségek által az ActionAid-nek küldött jelentésből kiderül, hogy a vízesést tápláló Zambezi folyó halállománya a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent, így a helyieknek egyre nehezebb kifogni a családjuk táplálásához és megélhetéséhez szükséges mennyiségű halat, ami miatt a szegénység erőteljes növekedésétől tartanak.

Afrika déli részén jelenleg több, mint 20 millió ember küzd súlyos élelmiszerválsággal az El Niño okozta aszály miatt. A helyzet odáig fajult, hogy 2024. április 3-án Zimbabwe katasztrófahelyzetet hirdetett, és 2 milliárd dollárt kért az éhínség kezelésére. Malawi és Zambia is hasonló helyzetben van, és csatlakozott az ActionAidhez, amely sürgősen segítséget kér a világközösségtől a válság leküzdéséhez.

Az azonnali élelmiszersegély nyújtása természetesen alapvető fontosságú, de az érintett közösségek megélhetését és jövőbeni táplálkozását segítő hosszú távú megoldásokba való befektetés szintén kulcsfontosságú lenne.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben