Miskolc város napja

by Kassay Tamás
Barlangfürdő Miskolctapolca

Koncertekkel, mazsorett bemutatóval, színes felvonulással ünneplik Miskolc város napját minden év május 11-én.

Az idei ünnep viszont más. A koronavírus-járvány miatt másképp emlékezik a város. A Miskolc TV minden évben aktív résztvevője az eseményeknek, most viszont még aktívabban közreműködik, ennek kapcsán Spilman Nóra, a televízió szerkesztő-riportere és műsorvezetője árult el nekem kulisszatitkokat.

Mit is ünneplünk pontosan Miskolc város napján?

Miskolc város ünnepét a közgyűlés 1993-as döntése óta május 11-én tartják. Megemlékezve arról, hogy 1909-ben ezen a napon adott Miskolcnak címeres kiváltságlevelet Ferenc József osztrák császár, magyar király.

A hagyományok szerint a Miskolci Nemzeti Színházban díszközgyűlésen ismerik el azokat, akik sokat tettek a városért. Díszpolgári, Pro Urbe és más kitüntető címeket vehetnek át az arra érdemesek. Emellett a belvárosban családi programok és koncertek várják az érdeklődőket Miskolc város napja alkalmából.

Idén ez a karnevál hangulat sajnos elmarad, hogyan pótolta a város a hagyományos forgatagot?

Kora délutántól ünnepi műsorral vártuk a tévé képernyők elé a miskolci és környékbeli nézőket. Polgármesteri köszöntő, visszaemlékezések, stúdióbeszélgetések, régi miskolci felvételek, (amiből az egyik 70 éves felvétel volt!) és egy új klip premierje is helyt kapott a műsorban.

Gyakran forgatsz kint terepen. A virtuális ünnepnap mennyiben más, ez is van annyira emlékezetes?

Nekem személy szerint a stúdióban volt feladatom. A Miskolc TV egykori, legendás műsorvezetőjével, Budai Gábor kollégámmal konferáltuk az ünnepi műsor átkötő részeit. Őszintén mondhatom, hogy történelmi pillanatok voltak ezek.

Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy Miskolc mindannyiunk számára sokat jelent. És nem csak május 11-én.

Miskolci gyökereim miatt fél szememet mindig a városon tartom, így ismertem meg a Testközelből című műsorodat. Jobbnál jobb témákat láthatnak benne a nézők, de azt igazán nem láthatjuk, mennyi munka van 1-1 adás mögött. Milyen egy átlagos napod?

Indítottam egy youtube csatornát, ahol az ország bármely pontján élők be tudnak kapcsolódni a Testközelből életébe és testközelből láthatnak be a kulisszák mögé. Épp két hete forgattam arról, hogy milyen is egy napom.

Ez egy nagyon jó werk lett, olyan mintha mi is ott lennénk egy nyílt napon!

Kedvet kaptam, hogy én is megmutassam egy blogger életét és a cikkek elkészítésének folyamatát. Most például az történt, hogy félbehagytam mindent és megnéztem a videót, mert mindig érdekelt hogyan lesz műsor a tv-ben.

Köszönöm szépen a villáminterjút! Remélem, mielőbb láthatunk és hallhatunk jó híreket a Barlangfürdőből, és a miskolci strandokról!

Felmerült Bennetek kérdés? Írjátok meg e-mailben és fogunk rá válaszolni.

Üdv,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!