Zalakaros 10 program, látnivaló, termál-tó.

10 program Magyarország 3. legjobb turisztikai településén és legvirágosabb kisvárosában: élmények Zalakaroson

by Kassay Tamás

A közelmúltban, amikor eltöltöttem néhány napot a zalai fürdővárosban, meg is jegyeztem, mennyire rendben van a hely. Ezért nem lepett meg, hogy Zalakaros 1. helyezett lett legvirágosabb városok versenyében, és bronz érmet szerzett az Év Turisztikai Települése 2022 szavazáson is pár héttel ezelőtt. Egy ilyen elismerés nagy presztízs, csak jó okkal lehet kiérdemelni. Járjuk hát körbe Zalakarost ebben a cikkben, és nézzük meg, mivel érdemelte ki ezt a sikert, íme a:

10 legjobb program Zalakaroson

Egész biztos vagyok benne, hogy a rengeteg virág, a rendezett, tiszta, zöld környezet is benne van Zalakaros népszerűségében! Épp nemrég írtam róla, hogy Zalakaros nyerte el a legvirágosabb kisváros díját is. Ez önmagában is sokat elmond a településről, de távolról sem mindent. Csak pár címszó, hogy mi minden van ott:

 • Gyerekbarát fürdő
 • Üvegaljú tetőmedence
 • Kilátó
 • Koncertek a Karos Korzón
 • Kiváló bringa utak
 • Számos túraútvonal
 • Fenyvespusztai állatsimogató
 • Nagybakónak Sziklaszurdok
 • Gyerekbarát tanösvény angyalkákkal, mesélő mesefigurákkal
 • Zobori élménypark
 • Történelmi kalandpark
 • Pálos Malom
 • Kis-Balaton
 • Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Mindezen zalakarosi látnivalók mellett a kisváros számos országos, sőt, nemzetközi hírű rendezvénynek ad otthont évről-évre, például ilyen a Tour de Zalakaros, vagy a Kis-Balaton Kör Futóverseny is.

Ahogy megérkeztem Zalakarosra, első utam a teljesen új, nagyon szép, 3 csillagos Fürdő Hotelbe vezetett, amely a Zalakarosi fürdőhöz tartozik. Nincsen ugyan közvetlen átjárás, de nagyon közel van a bejárathoz, az az 1 perces séta mindenkinek jót tesz. Szóval a szálláson kezdtem, hogy le tudjam tenni az autót és utána felfedezhessem a várost és érezhessem a kisugárzását. Közvetlenül a Fürdő Hotel mellett helyezkedik el a

1. Karos Korzó, ahol koncertek, fesztiválok program várnak egész évben

Ex versenytáncosként nem állhattam meg és felmentem a színpadra, még mielőtt az esti koncertre megérkezett volna a banda a hangszerekkel. Estére megtelt a hatalmas tér, kinyitottak az árusok, igazán jó hangulat volt, énekeltünk idegen arcokkal közösen és jól éreztük magunkat.

2. Üvegaljú tetőmedence

Folytattam sétámat, és hirtelen nem tudtam, hogy valamelyik kedvenc egzotikus ázsiai városomban vagyok-e, vagy még mindig Zalakaroson, ugyanis az egyik helyi hotel gondolt egy nagyot és üvegaljú medencét épített a szálloda tetejére. Látványosságnak is kiváló, tényleg érdekes és élmény megnézni.

Virágok mindenfelé!

3. Termál tó

Az épülettel éppen szemben van a gyerekbarát Zalakarosi fürdő bejárata, amit bár nagyon vártam, de még kicsit türtőztettem magam és megindultam a közeli Termál tó, valamint a tanösvény irányába. Megérte elmenni, és télen is megéri elsétálni, mert igazán csodás környezetben találjuk magunkat. A kis gyalogos híd külön megadja a hely hangulatát, az is már-már japános.

Lehet itt ücsörögni, télen sétálgatni, vagy akár az itt átvezető bringaúton csapatni és sportolni, de jobbat mondok: a bicikli út mentén haladva pár száz méter múlva egy kis tanösvényen találjuk magunkat, ami a cukiság netovábbja, minden giccs nélkül. Nagyon informatív, megragadja a gyerekek és a játszani szerető felnőttek figyelmét is, becses neve a keresztségben:

4. Égerösvény

A zalakrosi Égerösvény tetszetős pallókon vezet a fák sűrűjében, utunk során egy angyalka mesél a helyi élővilágról, amelyet jópofa grafikákon és kedves szövegeken keresztül ismerhetünk meg. Bizony, ezeket a kis kockákat a képen, magam is megpörgettem:

A hűvösebb hónapokban is számos felfedezni váró program vár a virágos kisvárosba látogatókra: na nem éppen nyári virágok télen, de szép terek, közeli erdők, remek kirándulások, bringatúrák, kulturális programok várnak, ezekből szemezgetünk az alábbiakban.

A Zalakarosi Fürdő alap, tartózkodásunk minden napján érdemes meglátogatni néhány órára, de csont nélkül alkalmas egész napos programnak is. Korábban írtam már személyes élménybeszámolót a Zalakarosi fürdőről és annak Gyermekvilág részlegéről, most ebben a cikkben inkább az egyéb zalakarosi programokra és látnivalókra helyezem a hangsúlyt. Teszem ezt azért, mert a relaxáció mellett izgalmakkal teli világ vár a környéken, amit érdemes felfedezni, bejárni.

Élmények Zalakaroson az aktív pihenés szerelmeseinek

5. Nordic Walking, gyalogtúrák

Ha már bejárás, akkor legyen kijárás, avagy kirándulás a legelső tipp. Akik kevésbé aktívak, görgessenek lentebb, a természet szerelmesei viszont még időzhetnek a következő soraimon egy kicsit. Az aktív pihenés szerelmesei számára a környék abszolút ideális, akár gyalog, akár bringán érzik jól magukat. A túrázók számára 7 darab, 4-10 km hosszú gyalogtúra útvonal jelent kellemes kihívást, akár több napra elegendőt is. A túraútvonalak kiindulópontjánál tisztességes magasságú kilátóról szemlélhetjük meg a tájat. a Csiga-túra tanösvény szintén érdemes a bejárásra!

Zalakaros programok élmények Nordic walking

6. Nagybakónak Sziklaszurdok, avagy a könnyező fal

Személyes kedvencem a Nagybakónak Sziklaszurdok, amely 22 kilométerre található Zalakarostól. A homokkő alapkőzetnek köszönhetően csapadékos időjárás esetén az úgynevezett könnyező falban gyönyörködhetünk, amely igen ritka jelenség. Te például láttál már ilyent élőben? Na ugye, hogy nem! Itt viszont megteheted.

Nagybakónak sziklaszurdok Zalakaros

A hihetetlenül érdekes természeti képződmény, a Kőszikla-szurdok, valamint az Árpád (Eszperantó) források már önmagukban megérnek egy látogatást.

7. Kerékpártúra Zalakaros környékén

A jó hírem az, hogy Zalakarostól keletre lényegében teljesen sík az útvonal, alig akad emelkedő 45 km-es kör 35 km-én, de a városba visszaérve ízelítőt kaphatunk a zalai dombokból. Biztos vagyok benne, hogy senkinek nem fog nehézséget okozni, de aki még így is bizonytalannak érzi magát, béreljen bátran egy elektromos biciklit, azzal garantáltan szuper élményben lesz része. 8 darab, tökéletesen kiépített kerékpárút szeli át a környéket, kár lenne kihagyni!

Zalakaros kerékpártúra bicikliút 10 program látnivaló

1. Kis Balaton körtúra (30 km)

Zalakaros – Zalakomár – Kápolnapusztai Bivalyrezervátum – Balatonmagyaród – Kányavári-sziget– Zalavár – Zalaszabar – Nagyrada – Garabonc – Zalakaros

2. Galambok irányába

Zalakaros – Zalakomár – Galambok – Galamboki Halastó – Galambok szőlőhegy – Zalakaros

3. Zalaújlak irányába

Zalakaros – Galamboki Halastó – Zalaújlak szőlőhegy – Zalamerenye – Mata-völgyi tó – Garabonc – Zalakaros

4. Banyavölgy irányába

Zalakaros – Banyavölgy – Zalakaros szőlőhegy – Zalakaros

5. Keszthely irányába

Kis-Balaton Bemutatóház – Szentgyörgyvár – Alsópáhok – Hévíz – Keszthely – Balatonberény – Vörs – Kápolnapusztai Bivalyrezervátum – Balatonmagyaród – Balatonhídvég – Kis-Balaton Bemutatóház

6. Hévíz irányába

Kis-Balaton Bemutatóház- Zala töltés – Szentgyörgyvár – Alsópáhok – Hévíz – Nemesboldogasszonyfa – Sármellék – Zalavár – Kis-Balaton Bemutatóház

7. Nagykanizsa irányába

Zalakaros – Galambok – Nagyrécse – Nagykanizsa – Gelse – Kilimán – Orosztony – Zalaszabar – Nagyrada – Garabonc – Zalakaros

8. Somogyi Dombság irányába

Zalakaros – Galambok – Zalaszentjakab – Miháld – Pat – Inke – Iharosberény – Nagykanizsa – Nagyrécse – Galambok – Zalakaros

8. Programok Zalakaroson a családok számára

Több attrakciót is megemlítek, mert lehet, hogy csak én vagyok így vele, de ha elmegyek valahová, szinte mániákusan begyűjtöm az összes hely belépőjét és elteszem emlékbe. Szóval, akik szép sorban haladnának, nekik egy mini terv:

 • Fenyvespusztai állatsimogató, ahol simogathatsz nyuszit, csacsit, bárányt, kecskegidát, pónit, bivalyt és törpemalacot is.
 • Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája, piknikezőhely, kiállítás, mesélő sétaút, kilátó.
 • Zobori élménypark, amely nyári szánkóval, 4D mozival, és Magyarország egyetlen hullámvasútjával vár bármilyen időjárás esetén.
 • Történelmi kalandpark, amely a honfoglalás korától napjainkig tartó képzeletbeli időutazást kínál.

9. Pálos Malom

A Zalamerenye és Zalakaros találkozásánál álló vízimalom 2015 augusztusára újult meg. A malom első említése az 1400-as évekből származik, akkoriban még az Örményesi Pálos Kolostor birtokában állt. A Pálos rend feloszlatása után a Veszprémi érsek tulajdona, majd 1888-tól magántulajdon. A malom működőképes, jellegzetes ritmusban végzi a liszt előállítását. A falakon kapcsolódó használati tárgyak és dokumentumok tekinthetők meg.

A malom magántulajdon és a tulajdonosok szívesen látják az érdeklődő látogatókat. Belépődíj és nyitvatartási idő nincs. Ha nyitva az ajtó gyere be, ha nincs, akkor egyeztess időpontot. Elérhetőség: Szabadics Attila (+36303485068), email: [email protected]

10. Kis-Balaton

Kis-Balaton: a hely, ahol a mérnöki tudomány és lenyűgöző élővilág találkozik. Akár több tíz kilométernyi biciklitúrát is lehet tenni errefelé, különösen azért, hogy a fiatalokat és az időseket egyaránt lenyűgöző madárvilágban gyönyörködjünk.

+1 Fürdő Hotel Zalakaros

Vendéglátóimhoz remélem eljut ez a cikk és ezúton köszönöm nekik a barátságos, emberközeli, kedves és segítőkész hozzámállásukat. A Fürdő Hotel korrekt szállást kínál egy lényegében teljesen új épületben, bőséges vacsorával és reggelivel, kamerával megfigyelt privát parkolóval. A fürdőbe úgy lehet átmenni, hogy a recepción kérésre adnak egy belépő karórát ingyenesen.

Nem lennék Mr Spabook, ha nem tennék észrevételt is. A helyzet az, hogy a sötétítő függönyöket, vagy valamilyen egyéb sötétítőket érdemes lenne beszerezni, mert ottjártamkor számomra a reggeli órákban túl hamar lett túl világos. Az is igaz, hogy a többség már régen kukorékol, amikor én még szundítok, ellenben ki korán kel, többet kirándul.

Zalakaros maga az élet, ahol az együtt töltött percek élményekké kovácsolódnak. Én jól éreztem magam és visszamennék.

Látogatásomat és a cikk megjelenését Zalakaros városa támogatta.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben