130 ezer forint felesleges repülőjegy wizz air hiba kártérítés jogász

130 ezer forintért vett repülőjegyet a Wizz Air hibája miatt – mit mond a jogász?

by Kassay Tamás

Egy magyar nő 130 ezer forintért vásárolt repülőjegyet a szüleinek, mert a Wizz Air előbb arról küldött levelet, hogy szülei gépe Budapest helyett a Szófiában fog landolni. Emiatt azonnal vett 2 Szófia-Budapest jegyet, hogy onnan haza tudjanak repülni. A tájékoztatás hibás volt, amiről a Spabook is beszámolt. A nő szeretné visszakapni a feleslegesen megvett repülőjegyek árát. A Wizz Air azt ígéri, hogy megtéríti a kárt, de engem az is érdekelt, hogy mit mond a jogász. Más is kerülhet hasonló helyzetbe és nem biztos, hogy arról is beszámol majd az RTL, ha kisebb a sajtónyilvánosság, akkor sem vagyunk eszköztelenek! A D.A.S Jogvédelmi Biztosító ingyenesen biztosít jogi tanácsadást azok számára, akik biztosítással rendelkeznek náluk. Hasznos lehet ilyen esetben, hogy hatékonyan tudjuk érvényesíteni a követelésünket.

A kacifántos eset egész pontosan úgy történt, hogy az RTL Híradónak nyilatkozó asszony szülei Máltán üdültek, ahonnan Budapestre tartottak hazafelé. Igen ém, de a Wizz Air egy hiba miatt sok olyan e-mailt, illetve SMS-t küldött ki, amelyben a legkülönfélébb járatok utasait arról tájékoztatták, hogy az eredeti célállomás helyett Szófiában fog leszállni a gépük. Volt köztük olasz belföldi járat is, aminél képzelem, mennyire húzták fel a szemöldöküket az érintettek azon, hogy Bulgáriában kötnek ki a szomszéd megye helyett.

Mivel a szülőknek halaszthatatlan programja volt itthon, a lányuk segített megoldani, hogy időben megérkezzenek. Ezért vásárolt számukra két repjegyet Szófiából Budapestre, mielőtt megérkeztek volna Szófia – helyett Budapestre. Ugye értitek.

Mivel a Wizz Air nem indít gépet Szófiából Budapestre, egy másik légitársaságnál vásárolta meg a jegyeket, mintegy 130 ezer forintért.

Próbáltam hívni a Wizz Air-ügyfélszolgálatot majdnem egy órán keresztül, hogy akkor ez most valós-e, és hogy ugyanakkor indul-e egyáltalán a gép, mert egyebekről nem kaptunk információt, de teljesen elérhetetlenek voltak

– idézte fel az érintett.  

Nagyjából 2 órával később azonban újabb üzenetet kapott a Wizz Airtől, amelyben a légitársaság arról értesítette, hogy az előző tájékoztatás hibás információkat tartalmazott.

Magyarul, a szülők gépe valójában Budapesten száll le, az új jegyek megvásárlása felesleges volt.

Ki állja a hibás tájékoztatás miatt feleslegesen megvásárolt repülőjegyek költségét?

Érthető módon a nő szeretné, hogy a Wizz Air kifizesse neki a felesleges repülőjegyek árát, de nem kapott közvetlenül választ a légitársaságtól. Kell-e ilyen esetben aggódni?

A válasz az, hogy nem is, meg igen is. Nem kell aggódni abból a szempontból, hogy a helyzet teljesen egyértelmű, a Wizz Air hibázott. Egyértelműen felelős a hibás tájékoztatás miatt. Ami aggodalomra adhat okot, az a túlzottan formalizált és közismert módon szinte elérhetetlen ügyfélszolgálat. Szinte kizárólag írásban lehet kommunikálni és sokszor csak sokára kapnak választ az ügyfelek. Magam is tudok olyanról, aki hónapokon át hiába próbált dűlőre jutni a céggel más jellegű esetben.

Ilyenkor, ami sokat lendíthet még a formalizált folyamatokon is, az esettől függően egy fizetési meghagyás, vagy ügyvéd által megfogalmazott levél. Minden esetben mellékelni szükséges a hiba, vagy adott eset miatt jelentkező költségeink számláit is. Ezek a számlák szólhatnak telefonhívásról, új repülőjegyről, ad absurdum taxi költségről például Londonban, ahol egyik repülőtérről át kell utaznunk egy másik repülőtérre. Ezeket be lehet küldeni online és offline tértivevényes módon is. Azok, akik rendelkeznek D.A.S jogvédelmi biztosítással, ügyes-bajos jogi eseteikkel kapcsolatban jogi tanácsadásra jogosultak, így számukra lényegesen egyszerűbbé, és leginkább stresszmentessé válhat az ügyintézés.

A Wizz Air az RTL Híradónak azt írta, hogy megtéríti a nő kárát, kifizetik a feleslegesen megvásárolt repülőjegyeket.

A Wizz Air tud róla – írták –, hogy volt olyan utas, aki a tisztázó üzenetek kiküldése előtt már új jegyet vásárolt. 

„Amennyiben más utasunk is hasonlóan járt, számára a légitársaság biztosítja a jegyár 120 százalékos jóváírását WIZZ számlán, vagy annak teljes visszatérítését a társaság részére a Wizz Air panaszkezelési felületén keresztül beküldött számlák alapján” – részletezték.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben