Lidl ázsiai hetek árak Ausztria Magyarország

Akár 51%-kal is drágább a magyar Lidl, mint az osztrák: Ázsiai hetek akció

by Kassay Tamás

Akik utazni szeretnek, nagyon gyakran hoznak haza külföldről különböző élelmiszereket a szuvenírek mellett, sőt, sokan kifejezetten keresik idehaza azokat az üzleteket, ahol időnként beszerezhetnek különlegességnek számító, ételeket, italokat. A Lidl rárepült erre és elhozta nekünk Ázsia ízeit az Ázsiai hetek akció keretében. Megnéztük az árakat és az állunk leesett.

Átlagosan több mint 3-szor magasabb a fizetés Ausztriában, mint Magyarországon, mégis a magyar üzletben kerül többe ugyanaz a termék, hogy is van ez? Mielőtt elmélyednénk a filozofálásban, lássuk a számokat!

Lidl Ázsiai hetek akció árelemzés

Lidl ázsiai hetek árak Ausztria Magyarország
Forrás: Lidl hirdetések (osztrák / magyar)

Az egyszerűség és a napi árfolyamingadozás kiszűrésének kedvéért 400 forintos euróval kalkuláltuk az árakat. Ha napi árfolyamon néznénk, akkor a különbség még nagyobb, azaz Magyarországon még drágább ugyanaz a termék, ha viszont feltételezzük, hogy az árazásról még az Ázsiai hetek akció megszervezésekor, több héttel ezelőtt döntöttek, akkor valamivel összébb záródik az árolló.

Lidl ázsiai hetek árak Ausztria Magyarország

Többször tettük már fel a költői kérdést privát beszélgetések során, de most nyilvánosan is pótoljuk:

Ha az az általános mondás, hogy Magyarországon ilyen árszínvonal mellett nincsen lehetőség magasabb béreket adni, akkor hogyan lehetséges, hogy másik országokban alacsonyabb/hasonló árszínvonal mellett viszont van lehetőség sokszorosan magasabb béreket adni?

Általában az adórendszert szokták rávágni válaszként, de ez egész egyszerűen nem igaz, a magyar SZJA alacsonyabb, a munkáltatót terhelő összköltség sem tér el drasztikusan. Jöhetne még az áfa magyarázata, amely Ausztriában általánosságban 20% Mehrwertsteuer-t jelent, de élelmiszerek esetében csupán 10% ennek a mértéke. Itt tehát találunk 17% árkülönbséget, ami indokolható és a magyar állam felelőssége. De mi a helyzet a maradék 34%-kal például a legendás és közkedvelt thai Chang sör esetében, ami a sógoroknál 0,99 EUR (400 Ft), míg idehaza 599 Ft, az angol Tescoban pedig 450 forintnyi font?

Adjunk meg egy pontot az adórendszert kritizálóknak, ugyanis az árstop meg a chips adó és a különféle szektorokra, így a kiskereskedelemre is kivetett extraprofit adó jelentős terhek és torzítják az összehasonlíthatóságot. De még mindig nem ok a többszörös különbségekre a fizetésekben, de erről pár sorral később.

Vonatkoztassunk el a kiskereskedelmi iparágtól, ugyanis nagyjából minden más területen hasonló jelenséggel találkozunk!

Az új személyautók árai például 16 másik európai országban alacsonyabbak, mint Magyarországon, míg néhány országban kis mértékben több. Aktuális árfolyamon 1,5 millió forinttal olcsóbb egy Opel Astra a cseh, lengyel, észt, lett piacon, mint nálunk, Ausztriában 289 ezer forinttal drágább, halleluja! A világrekorder magyar áfa nagyjából 700 ezer forintos hazai felárat indokolna, a másfél milliós különbségnek ez csak a fele, miközben a bérek az összes említett országban magasabbak.

Mi nyújt fedezetet odaát a sokszoros fizetésre? Ha ott kijön a matek, akkor nálunk vajon miért nem? Hol van a különbözet?

Ugyanis, néhány százalék eltérés az adókban sem pro, sem kontra nem indokol, avagy nem tenne lehetővé ekkora szakadékot a bérszínvonalban. Ez egyszerű matematika, extrém példával: tegyük fel, hogy Magyarországon dupla akkor az összes adó, mint máshol. Nos, harmad-negyed akkora számnak a dupla akkora tört része nem lehet több, mint egy háromszor-négyszer akkora szám fele akkora tört része.

Magyarországon jelenleg az átlagfizetés nettó 330.000 forint, ez bruttóban 500.000, a munkáltató bérköltsége pedig összesen 565.000 forint, Ausztriában 4000 euró, 1.600.000 forint az átlag bruttó. Az árak minden iparágban közel azonosak. Vajon miért nem jön ki a matek?

A magyar termelékenység nem megfelelő. Bizonyos területen, elsősorban a mezőgazdaságban ezzel egyetértek. De tipikusan például a Lidlben, vagy bármelyik hazai szolgáltatóközpontban garantáltan, tényszerűen igazolható, hogy Magyarországon kevesebb dolgozó végzi el ugyanazt a feladatot, mint az adott cégek anyaországában.

A kérdést feldobtuk, a megválaszolást meghagyjuk a gazdasági szakportáloknak. Mi a turizmussal foglalkozunk és imádjuk Ázsiát, az ázsiai ízeket, a mostani akció érdekes és megdöbbentő vonatkozásait ezért megírtuk. Kérdéseink vannak, válaszokat eddig sehol sem találtunk. Talán majd most! Iránytű a válasz kereséshez:

  • Profit célok elérése. Adott, nominális összegű, euróban, vagy dollárban kitűzött profit elérése a forint gyengülése esetén további áremelést indukál(t):
    Ha előző évben 10 millió euró volt a kitűzött cél, akkor a nemzetközi infláció és a részvényesi elvárások miatt az 12 millió euróra hízik. Eközben elegáns közelítéssel a forint éves átlagban gyengült mondjuk 10%-ot. Kitermelendő profit korábbi évben 3,65 milliárd forint volt, idén pedig 4,8 milliárd forint lesz. A változás több mint 31%, bőven infláció feletti.
    Csak azért, mert gyengébb a forintunk, egyetlen cég sem fog kevesebb euróval, vagy dollárral megelégedni év végén, sőt, a saját környezetükhöz képest várják el a növekedést. Érdekes párhuzam, hogy eközben forintban évek óta erodálják és elinflálják a fizetéseket.
  • A különféle franchise- és licencdíjak, egyéb szolgáltatási díjak megfizetése az anyavállalatok felé euró, vagy dollár alapon történik, ez gyengülő forintban további árbevétel növelési nyomást indukál.
    A NAV figyelmébe ajánlanám egyébként ezeket a nemzetközi, gyakran online szolgáltatásokat, mert sok esetben csak papíron számlázódnak és nincs valós teljesítés, vagy a valós érték messze elmarad és aránytalan a fizetendő díjhoz képest, bár bizonyítani ezt rendkívül nehéz.

Ha pedig már a közkedvelt thai Chang sör volt e cikk inspiráló terméke, akkor éppen bréking news, hogy akik ma holnap hajnali 1 után érkeznének Thaiföldre, ismét beutazási szabályokkal találkoznak! Oltási igazolásra, vagy gyógyultsági igazolásra van szükségük. A thaiföldi beutazási szabályokról ebben a cikkben olvashatók részletek.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben