Balatoni komp új hajó BAHART

40 év után új, magyar hajók érkeznek a Balaton vizére

by Kassay Tamás

Az első új, magyar gyártású komp néhány napja készült el, a próbaüzem után pedig nyárra már a Balaton vizére kerülhetnek. A pillanat nem csupán ünnepélyes, de történelmi léptékű is, mert a Balaton nem kapott új hajót az előző 40 évben. 2022-ben további 4 új hajó érkezik még a magyar tengerre.

A BAHART (Balatoni Hajózási Részvénytársaság) 2 darab, 45 méteres kompot és 2 darab 35 méteres katamaránt szerez be közel 5,7 milliárd forintból az állami 6,6 milliárd forintos tőkeemelés után. A fejlesztések idén tovább fognak folytatódni, amelyekre az értékesített ingatlanokból származó bevételt fogják fordítani. A mostani beruházás a BAHART 2030-ig tervezett modernizációs programjának 1. üteme.

Az új járművek a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel rendelkeznek, megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak. Kiemelt cél, hogy európai színvonalú szolgáltatást nyújtsanak az utasoknak.

Az első új hajó – az egyik komp – a napokban került vízre a gyártó komáromi üzemében. A szerelési munkálatok a vízen folytatódnak, és az üzempróbák is megkezdődnek. Április folyamán az egyik katamarán is vízre kerül, ezt követően megkezdődik a hajók szállításra való felkészítése.  Az új járművek méretükből adódóan a Sión teljesen összeszerelt állapotban nem szállíthatók, végszerelésükre a Balatonon kerül sor.

A projektről már 2020 májusában beszámoltam a Spabook oldalán, az akkori elképzelések szerint nemzeti színekben pompáztak a járművek, és optimista becslés szerint akár már 2021-ben megérkezhetett volna az első példány. Mutatom az eredeti látványtervet.

Balatoni komp katamarán
A turizmus precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.

Az új balatoni kompok Szántódrév és Tihanyrév között, míg az új katamaránok Siófok és Balatonfüred, illetve Tihany között, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon közlekednek majd, így biztosítva a kiemelt balatoni desztinációk elérését.

Balatoni komp új hajó BAHART

A turisztikai térség bővülő vendégforgalmának, a felújításoknak és a praktikus menetrendeknek, járatsűrítéseknek köszönhetően a balatoni kompok forgalomnövekedése az elmúlt években folyamatos és kiemelkedő volt. 2021-ben az utasok száma 38%-kal, a szállított gépjárművek száma 50%-kal volt magasabb, míg a kerékpároké közel megduplázódott 2015-höz képest.

A balatoni hajózás töretlen és növekvő népszerűségét mutatja, hogy a tavalyi rekordév forgalmát az idei utasszámok 20%-os mértékben meghaladják, amelyhez nagyban hozzájárult a négynapos ünnepi hétvége is.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben