MTÜ Bálna átalakítás felújítás

Megújul és díszkivilágítást kapott a Bálna

by Kassay Tamás

A Bálna Budapest egyik legkedveltebb épülete, amely a fiatalok kedvelt találkozóhelyévé vált. Az MTÜ ma közleménynyben tudatta, hogy megkezdődött a különleges formájú ház felújítása. Az építkezés során cél a homlokzat, a fő- és melléképületek korszerűsítése, továbbá a héjszerkezet szigetelése.

A Bálna átfogó fejlesztése eredményeként több ezer izzóból álló díszkivilágítást is kapott Budapest ikonikus épülete, amely Március 15. alkalmából a magyar nemzeti színeket ölti magára.

A felújítási munkálatok elsődleges célja az állagmegóvás, amelynek részeként korszerűbb, időtállóbb anyagok felhasználásával már elkészültek a Bálna acél-üveg héjszerkezetének fejlesztési munkái. A projekt első ütemében közel 20 tonna tömítőanyag, több száz négyzetméter Teflon szalag és 15 kilométer segédprofil felhasználásával kapott új szigetelést a 14 kilométernyi takaróprofil, valamint kicserélték a sérült üvegelemeket is.

A földszinten új vizesblokk létesült, továbbá már elkészült több olyan, elsősorban gépészeti és elektromos átalakítás, amely növeli a létesítmény komfortját és üzembiztonságát. Március végéig befejeződik a mélygarázs korszerűsítése is, ahol kártyás fizetésre is alkalmas automaták kerülnek, emellett 6 gyorstöltő is elérhető lesz az elektromos autók számára.

Elkészült a LED-technológiájú díszkivilágítás is, amellyel a Bálna sötétedés után is különleges látványosságot nyújt Budapest éjszakai fényei között.

1061 db programozható színes LED világítótesttel az épület alkalmas különféle egyedi megvilágítására, akár dinamikus effektekkel is. A régi épületrészekre 184 db LED lámpa és 189 méter LED vonalvilágító lámpa került fel melegfehér fénnyel, mindehhez 1 kilométernyi erősáramú kábelt használtak fel.

A látványos díszkivilágítás ezentúl az év minden napján még erőteljesebbé teszi nemcsak az épület, hanem a dunai látkép turisztikai vonzerejét is. A Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ egyedi formája a Duna-part meghatározó része, az épület megjelenése önmagában is turisztikai vonzerővel bír. Az ünnepi hétvégén, Március 15. tiszteletére trikolór színekben pompázik.

Sajnos a sajtóközleményhez nem csatoltak erről fényképet, így leginkább azt javaslom, hogy kellemes esti séta keretében mindenki nézze meg személyesen az ünnepi fényeket.

Korábban írtam már róla, hogy az MTÜ átalakíttatja a Bálnát, ami új funkciót is fog kapni a pályázati kiírás alapján.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben