belföldi turizmus márciusi hosszú hétvége

MTÜ: Kiemelkedő eredményeket hozott az ünnepi hosszú hétvége

by Kassay Tamás

A március 15-i hosszú hétvége nagyon régóta az első, teljes mértékben szabad és korlátozásoktól mentes hétvége volt, amikor lehetőségünk volt akár több napot is pihenni. A négynapos hétvégén a vendégek megtöltötték a belföldi szálláshelyek többségét. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 386 ezer éjszakát foglaltak le a vendégek március 12-15 közötti ünnepi időszakra, ami a hétszerese a 2021-es napohoz képest, de akkor még voltak korlátozások, illetve nem 4 napos volt a hétvége sem.

Az idei első hosszú hétvége forgalma már hasonlított a járvány előtti rekordévekben megszokottakhoz. Az összes vendégéjszaka 78%-a belföldi vendégektől származott, és kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken, mint a megelőző héten.

Az éjszakák 78%-a vidéki szálláshelyen realizálódott, a legnépszerűbb a Balaton, Mátra-Bükk és Budapest környéke volt. A Balaton térségében 66 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, amely az összes vidéki éjszaka 22%-a.

A fővárosban 70%-ban külföldiek pihentek, akik 83 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Legtöbben Budapestre, a Balatonhoz és Bük-Sárvár térségbe utaztak.

A kategóriák alapján a legkelendőbbek a szállodák voltak (59%), majd a magán- és egyéb szálláshelyek (27%), valamint a panziók (8%). A szállodák között a négycsillagosok voltak a legnépszerűbbek, a foglalások 55%-a ezekbe irányult, őket követték a háromcsillagos (37%), majd az ötcsillagos hotelek (3%).

A szálláshelyek ebben a 4 napban 6 milliárd forint bevételt könyveltek el, amelynek 31%-a külföldiektől, 69%-a pedig belföldiektől származott.

Nagy volt az érdeklődés a vendéglátóhelyek iránt is, a hosszú hétvége első három napján 10,2 milliárd forint árbevétel folyt be. A legtöbbet költés március 13-án vasárnapra összpontosult, akkor a vendégek, egy nap alatt 3,9 milliárd forintot költöttek.

A most közzétett örömteli adatok mellett a képet árnyalja a KSH által publikált januári jelentés, amelyből az derül ki, hogy a magyarországi vendégéjszakák száma 2021 januárjához képest öt és félszeresére növekedett, 2019 azonos hónapjához viszonyítva 38%-kal csökkent, 2020 januárjához viszonyítva még durvább, 48%-os a visszaesést mutat.

Legközelebb áprilisban, a húsvéti időszakban lehet számítani a mostanihoz hasonló, hatalmas érdeklődésre. Az eddig beérkezett foglalások alapján áprilisra már most 1,4 millió éjszaka foglalás érkezett, de májusra is már 1,2 millió vendégéjszakát látni a rendszerben.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben