Budai Vár Karakas pasa tornya megújult megnyílt

A Budavári Palotanegyed új látnivalóval vár: megnyílt Karakas pasa tornya

by Polisor Bettina

A Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult Karakas pasa tornya, amelyben információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket – írja az MTI.

Karakas pasa tornya új külsőt kapott, és belső terei is megújultak

A nagyközönség számára most először megnyitott 17. századi épület mellett Török kertet is kialakítottak a Csikós-udvar északi végében. A középkorban a mai Csikós-udvar környékét minden oldalról fal vette körül, ez a terület a budai Vár védelmi rendszerének részét képezte.

Ebben a falszorosban jött létre a török időkben az Újnegyed nevű városrész, amelynek végében Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül emeltetett tornyot.

A faragott kváderkövekből emelt, tizenkét szögletű ágyútorony még a 19. század végén is őrizte eredeti formáját. A II. világháborút követően azonban ellentétes utat járt be, mint a Csikós-udvar többi épülete, hiszen a Főőrséget, a Stöckl-lépcsőt és a Lovardát a kommunizmusban ideológiai okokból elbontották, és a helyükön használaton kívüli, kavicsos rézsűt alakítottak ki.

Megújult és megnyílt a budai Várban Karakas pasa tornya
A Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult Karakas pasa tornya a megnyitója napján, elõtérben az épület mellett kialakított Török kert 2023. július 6-án. A nagyközönség számára most elõször megnyitott, 17. századi toronyban információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket. MTI/Kovács Tamás

A mostani fejlesztés is része a Budavári Palotanegyed újjászületésének

A Nemzeti Hauszmann Program során végzett helyreállítás valódi újjászületés, hiszen a Budavári Palotanegyedben rekonstruált épületek új kulturális helyszínekként várják a látogatókat.

„A városrész századfordulós szépségét helyreállítjuk az elpusztult épületek visszaépítésével, ugyanakkor megőrizzük azokat a helyszíneket, amelyek új funkcióval tudják kiszolgálni a mai igényeket”

– fogalmazott Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese

A toronyban működő kávézó és mosdó lehetőséget nyújt a megpihenésre, továbbá itt nyílt meg a Budavári Palotanegyed hetedik információs pontja is, ahol jegyet válthatunk a látnivalókba, aktuális programokra.

A torony mellett kialakított Török kertbe öt színben pompázó rózsabokrokat, fügefákat, vadszőlőt, törpeorgonát és birsalmafát ültettek, ezek mellett mór stílusú díszszökőkút teremt itt keleti hangulatot. Akik érdeklődnek a Budavári Palotanegyed régi-új látnivalója iránt, azok Karakas pasa tornyát a Szent György tér felől lépcsőn, a Palota út és a Csikós-udvar felől pedig lifttel közelíthetik meg.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben