Csehország maszk szabadtér kötelező

Az egyik európai országban márciustól csak a maszkviselet lesz kötelező

by Kassay Tamás

Március elsejétől kezdődően csak nagyon kevés koronavírus elleni óvintézkedés marad érvényben, lényegében csak a maszkviselés lesz kötelező Csehországban – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón szerdán Prágában, amiről az MTI tudósított.

A cseh kormány szerdán arról döntött, hogy csütörtöktől kezdve megszünteti a Covid-19 elleni védettségi igazolások ellenőrzését a vendéglőkben, a szolgáltató szektorban és a tömeges kulturális és sportrendezvényeken.

„Fokozatosan emeljük a kulturális és a sportrendezvényeken engedélyezett résztvevők számát azzal, hogy március elsejétől kezdve csak minimális számú megszorítás marad érvényben. Gyakorlatilag csak a maszkok viselése marad kötelező”

– mondta a cseh miniszterelnök újságíróknak.

Az FFP-2 típusú maszkok viseletét jelenleg a zárt helyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön írják elő.

Érdekesség, hogy a csehekkel szemben 2 mediterrán ország éppen ellentétes döntést hozott, ők ugyanis megszüntették a kötelező szabadtéri maszkviselést, ellenben egyéb korlátozásokat még fenntartanak. Olaszország ezt, Spanyolország ezt jelentette be.

Vlastimil Válek egészségügyi miniszter közölte, hogy február 18-tól emelik a tömeges rendezvényeken részt vevők megengedett létszámát is.

Petr Fiala azt mondta, hogy az új fertőzöttek számának alakulása, illetve a kórházi kezelést igénylők számának alakulása alapvetően megfelel a szakértők elvárásainak. Megjegyezte: a 65 éven felüliek képezik az új fertőzöttek mintegy 7 százalékát

Több egészségügyi szakértő és járványügyi szakember vitatja a korlátozások feloldását, és bírálja a kormányt, mert az szerintük túl gyorsan oldja fel az óvintézkedéseket. Rastislav Madar, az egészségügyi tárca speciális járványügyi szakbizottságának vezetője kijelentette: a korlátozások feloldása előtt a kormány az ő véleményüket nem kérte ki.

Csehország beutazási szabályai ide kattintva tekinthetők meg.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben